Vladimir Tismăneanu cere scuze romilor, după o postare cu implicaţii rasiste

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vladimir Tismăneanu, cunoscut politolog şi profesor la Universitatea Maryland, din S.U.A., s-a confruntat în ultimele 24 de ore, cu un val uriaş de acuzaţii de rasism, după ce a postat, pe pagina sa de Facebook, o poză cu nişte ciori pe un gard, cu mesajul „aeroportul Ţăndărei, toate zborurile au fost anulate"

După poziţionarea publică a şefului C.N.C.D., Asztalos Csaba, care a anunţat, pe Facebook, că instituţia se va autosesiza în cazul postării lui Vladimir Tismăneanu, şi mai ales după amploarea subiectului în spaţiul public, prin articole, pe diferite platforme online, şi comentarii ale activiştilor pentru drepturile omului, Ciprian Necula, Gelu Duminică şi alţii, imaginea domnului profesor a avut, considerabil, de suferit, aşa că domnia sa a decis, în urmă cu puţin timp, să ceară scuze “ciorilor”.

“După ce am petrecut ore reflectând, aş dori să-mi cer scuze finale pentru meme-ul rasist, nepotrivit şi cel mai important, dureros, pe care l-am postat ieri. Deşi nu m-am gândit profund la implicaţiile rasiste în acest moment, ar fi trebuit. Imediat ce mi-am dat seama, am şters (în câteva minute). Nu este o scuză că nu trăiesc în România, ar fi trebuit să fac mai multe cercetări şi să recunosc că acest lucru nu a fost amuzant, mai ales înainte de a distribui pe un forum public. Nu există nicio scuză. Mă voi descurca mai bine pe viitor, voi învăţa din asta. Ştiu că unii pot să nu accepte scuzele astea sau să creadă ce spun şi acesta e dreptul lor. Ştiu că nu există cuvinte magice pentru a repara durerea pe care am provocat-o. Acestea fiind spuse, sunt deschis să lucrez cu cei care activează în comunitatea romilor despre cum să combatem ura, intoleranţa şi bigotismul. De asemenea, înţeleg că nu mi se datorează nimic din toate astea. Aşa cum am spus, voi învăţa din această greşeală şi sper că reacţia a arătat şi altora că genul ăsta de glume nu sunt amuzante, ci dureroase pentru mulţi. Pentru mine, intenţionez să continui să petrec Paştele reflectând. Luni, revin la activităţile mele obişnuite. Mulţumesc celor care au scris pentru a-mi apăra reputaţia cât şi celor care au fost critici cu bună credinţă.”, a postat Vladimir Tismăneanu pe pagina sa de Facebook.

Gestul este de apreciat, măcar atât putea să facă domnul profesor, dar rămâne o amărăciune greu de digerat, atunci când şi elita intelectuală a ţării are astfel de atitudini faţă de un grup etnic, în vremuri de restrişte. Rănile nu se vor vindeca, mai ales sub asaltul romofobiei din utlima perioadă, dar sper că mulţi dintre cei predispuşi la ură, să facă efortul să înţeleagă că "genul ăsta de glume nu sunt amuzante, ci dureroase pentru mulţi."

Fiţi buni, nu vă costă nimic!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite