Vlad Voiculescu: De ce pleacă medicii tineri din ţară? De-aia... pentru că se pare că ţara asta nu prea are nevoie de ei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul ministru al Sănătăţii Vlad Voiculescu distribuie, joi seară, pe Facebook povestea unui medic specialist care nu a reuşit să se angajeze nicăieri, după 11 ani de şcoală, iar pentru cele câteva ore predate la facultate ar urma să primească doar 50 de lei pe lună, întrucât contribuţiile la stat se plătesc la valoarea salariului minim pe economie.

”De ce pleacă medicii tineri din ţară? De-aia... pentru că se pare că ţara asta nu prea are nevoie de ei”, este mesajul lui Vlad Voiculescu.

”Vom rămâne cu lucanii atotputernici, toţi cu aceleaşi simptome, în stare de cercetare penală sau nu”, mai scrie fostul ministru pe Facebook, după care distribuie mesajul postat de o tânără, medic specialist gastroenterolog.

”Am ajuns aici prin muncă, multă muncă. Am intrat la unul dintre cele mai bune licee din oraşul natal dând examen de admitere. Am terminat liceul printre cei mai buni elevi. Am intrat la Medicina dând examen de admitere, nu concurs de dosare. Am terminat cei 6 ani de facultate cu media 9.72 la examenul de licenţă. Am fost între primii 50 de oameni la examenul de rezidentiat în 2007. Urmează 5 ani de rezidentiat, 2 copii şi, în aprilie 2017, marele examen: specialitatea. După examen, înscriere în Colegiul Medicilor: teste pentru sifilis, TBC, examen psihiatric....Depus CV-uri cam peste tot pe unde puteam. Inscriere la AJOFM, măcar conribuţiile să le am asigurate. Deci, 11 ani de studii superioare terminate cu..somaj”, îşi începe tânăra mesajul.

Aceasta povesteşte că, în momentul în care credea că nu se poate mai rău, a constatat că nu se putea angaja nici în spital de stat, nici în clinici private. A decis să urmeze doctoratul pentru a rămâne conectată la lumea medicală.

”Taxa pe an, 5.000 RON. Hai că nu-i chiar aşa de mult, pentru educaţie, merită. Am posibilitatea să fiu cadru didactic asociat la Universitate - o sursă de venit. Mi se atribuie 5 ore pe săptămână, 38 RON ora. Şi când credeam că nu se poate mai rau, mail de la Universitate: «Anunţăm cadrele didactice asociate, care efectuează plata cu ora, să depună lunar declaraţia pe proprie răspundere ataşată, dacă veniturile brute totale din luna declarată, pe care le realizează persoana, din toate contractele pe care le are (la UMF si în altă parte), este mai mare decât salariul minim brut pe economie de 1.900 lei. Dacă salariul brut la plata cu ora este mai mic decât salariul minim, iar persoana nu depune declaraţia ataşata, e posibil să rezulte un salar net negativ (depinde de numarul de ore efectuate)»”, mai scrie tânăra.

Pentru că nu avea alt venit a sunat să întrebe ce trebuie să facă. 

”Cum nu aveti alt venit, contribuţiile se raportează la salariul minim pe economie, adica 1.900 Ron. Asta înseamnă 665 Ron. Vă rămân 5ă, va trebui să mai aduceţi dumneavoastră bani pentru contribuţii”, i s-a răspuns.

Tânăra povesteşte că a început să plângă.

„M-a bufnit plânsul. Doamne, după 11 ani de învăţat, 50 RON pe lună, sau să ajung să plătesc eu statul pentru câteva ore pe care le predau!?? Nu credeam vreodată că voi ajunge să îmi pară rău că am ales să fiu medic. Nu vreau decât să-mi exercit profesia pentru care am investit atât şi să fiu respectată. Puteam să aleg orice altceva, orice….”, îşi încheie tânăra mesajul.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite