Vitamina D, de la Doctorul Dragnea pentru toată lumea

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Mediafax / Alexandru Dobre
FOTO Mediafax / Alexandru Dobre

Este oficial. Liviu Dragnea şi-a asumat gogomănia cu vitamina D în toată splendoarea ei, aşa neşlefuită. Nu voi încerca să duc expunerea pe tărâmul medical, blogul adevărul.ro nefiind destinat medicilor, ci publicului larg. Subiectul meu este procedura şi viciile de logică sau, dacă vreţi, logica ipotetică şi ascunsă din spatele acestei propuneri. Deci să vedem ce nu este în regulă cu acest amendament la legea bugetului de stat.

1. Nu ştim cât va costa Programul „Vitamina D“, ca să ne menţinem în terminologia folosită de Liviu Dragnea, pentru că strict pentru acesta nu au fost avansate date financiare ci doar un număr impresionant de potenţiali beneficiari, respectiv 3,56 milioane de asiguraţi. Totuşi, putem specula bazându-ne pe argumente logice. Copiii nu necesită nici un singur leu suplimentar prin programul „vitamina D“ deoarece, dacă medicii de familie ar constata că există o afecţiune provocată de carenţa în această vitamină sau că profilaxia ar impune-o, pot prescrie şi acum această vitamină. Administrarea exogenă a acesteia, este decontată integral şi acum din fondurile CNAS, iar costuri oricum insignifiante, de 1 leu pe zi. Dacă Domnul Dragnea pleacă de la ipoteza ca medicii de familie nu-şi fac treaba înseamnă că România este în mod generalizat beneficiara unor medici incompetenţi. Această ipoteză este jignitoare prin ea însăşi şi oricum nu se rezolvă prin transformarea doamnei Pintea şi a domnului Dragnea în medicii supremi, la nivel naţional, prescriptori în masă de vitamina D! Dacă cei vizaţi nu sunt copii, administrarea în masă ar fi şi mai ilogică. Oricum, reţinem o cheltuială 1.299.400.000 lei pentru cei 3,56 de milioane de beneficiari înmulţit cu 365 zile a un leu/zi. Dacă însă programul vizează „analize pentru depistarea carenţei de vitamina D pentru un număr estimat de 3,56 milioane de asiguraţi“ mai trebuie să punem deoparte alte 124.600.000 lei (3,56 milioane ori 35 lei analiza).

2. Dintre sutele de mii de mame cu copii mici voi alege un singur exemplu. Doamna ministru Sorina Pintea are în îngrijire, cel puţin aşa am înţeles din presă în urmă cu aproximativ un an, preocupările domniei sale pentru sănătatea naţiei fiind dublate şi în mod particular de preocuparea zilnică faţă de copilul său. Oare ştie doamna ministru care sunt valorile în sânge ale copilului pentru diversele forme a ceea ce numim astăzi vitamina D? Are acesta o hipovitaminoză? Ce cantitate de vitamina D îi este administra în fiecare zi în urma testării de laborator? Întrebările sunt pur retorice, neaşteptând un răspuns propriu-zis, însă ne pot ajuta să înţelegem anumite lucruri. Doamna ministru presupune că 65% din populaţia României are un deficit de vitamina D fără a exista nici cea mai mică dovadă în acest sens. De altfel, nici nu exista o metodă standardizată şi în acelaşi timp acceptată internaţional pentru determinarea acestei vitamine (trebuie reţinut acest lucru). Şi da, aşa cum am mai lăsat să se înţeleagă, medicii prescriu în mod curent vitamina D împreună cu alte vitamine şi minerale.

3. De la anunţarea iniţială a acestei noi „trăsnăi“, de această dată în domeniul medical, lucrurile au mai fost un pic coafate mediatic. Deşi nu avem în faţă ipotetica recomandare a comisiei de endocrinologie a Ministerului Sănătăţii, centrul de greutate al propunerii s-a mutat la dotarea unităţilor medicale cu aparatura necesară diagnosticării deficitului de vitamina D. Toate unităţile sanitare? Începând de luna viitoare cele 3,56 milioane de beneficiari vor lua cu asalt spitalele pentru determinarea buclucaşei vitamine? Vor putea să se adreseze spitalului şi alţi pacienţi expuşi la risc? Dar la care risc?! O precizare este necesară: pe plan mondial există o adevărată dilemă legată de valorile normale ale vitaminei D, de metoda de determinare şi implicit aparatele utilizate, ceea ce face ca astfel de propuneri avansate teoretic în dezbateri publice să fie deocamdată abandonate. România va avea un câştigător, unul singur, tocmai datorită acestui amendament, în conformitate cu specificaţiile pe care le va elabora MS!!

4. O propunere de asemenea dimensiuni impune responsabilitatea şi seriozitate. A-ţi asuma un text presupune cel puţin a-l citi, căci el te caracterizează. Când spui că de un program va beneficia un număr de x persoane însemnă că toţi aceştia vor fi incluşi în programul pe care l-ai propus. Amendamentul prevede „200.000 de paciente anual cu un cost/investigaţie de 2.500 lei“ adică 500.000.000 lei, iar de „Programul Testare markeri tumorali presupun un cost/test de 150 euro/pacient cu factor de risc; se estimează 930.000 beneficiari ai acestui program“, adică 139.500.000 EURO, respectiv 641.700.000 lei. Simpla aritmetică demonstrează că sunt necesare încă 1.141.700.000 lei. Să nu uităm însă ca toate cele trei propuneri sunt deja gratuite pentru beneficiari! Atunci stai şi te întrebi ce Dumnezeu ascunde această propunere!?

Concluzii

1. Propunerea în sine este una de o ipocrizie fără margini. Ceea ce este mai grav este slugărnicia care a făcut ca un asemenea amendament să treacă de comisie. Argumentaţia nu aparţine domnului Dragnea, ci, pe linie ierarhică în jos, funcţionarilor din Ministerul condus de doamna Pintea. În plenul Comisiilor reunite de sănătate, numai frica şi numai frica ar putea justifica de ce nimeni din arcul puterii nu a protestat faţă de propunerea liderului PSD fie şi numai având în vedere imposibilitatea finanţării unor cheltuieli de 2 miliarde de lei cu numai 295.000.000 lei! Azi este vorba de pastile de vitamina D, mâine poate este vorba de rachete său război, mecanismul este acelaşi.

2. Având în vedere că în toată această abureală cu servicii, tratamente şi investigaţii deja finanţate prin bugetul CNAS există un singur element cert de noutate, achiziţionarea la nivel naţional a unui singur tip de aparat care să determine vitamina D, nu ai cum să nu te ducă gândul la campaniile electorale care se apropie şi care au nevoie de sponsori sau şi mai rău, la pinacotecile ilegale de prin cimitire sau zidite prin pereţi. Oricum, având în vedere sursa finanţării acestui amendament precum şi absurdul său, este de aşteptat ca SRI să-şi intensifice atenţia asupra întregii afaceri, ceea ce poate fi benefic şi pentru sistemul sanitar.

3. Luînd în calcul şi un alt amendament prin care SRI-ului i se mai amputează încă 230.000.000 lei rezultă o reducere a schiţei de buget a SRI propusă tocmai de Guvernul domnului Dragnea cu impresionanta sumă de 520.000.000 lei sau aproape 115 milioane de euro!! Oare ce a propus directorul SRI în propunerea sa de buget să se facă cu această sumă astronomică de care, printr-un simplu amendament se poată lipsi dintr-un condei? Această problemă trebuie urmărită cu atenţie pentru că nu este o glumă. Ori SRI este o gaură neagră care, sub oblăduirea secretului normal al activităţii sale, poate face orice cu banii publici ori amendamentul Dragnea lipseşte sistemul de siguranţa naţională de ceva care ne pune în pericol.

4. În încheiere, nu pot să nu mă gândesc că cu banii presupuşi de acest amendament s-ar putea construi 10 spitale ultramoderne. Chiar şi dacă sumele care vor fi cheltuite suplimentar, dar fără rost sau justificare vor fi cele avansate discordant de domnul Dragnea, de 295 milioane lei, tot am fi putut construi măcar un singur nou spital.

PS. Mă încercă un „pios“ gând de pomenire a iniţiativei domnului ministru al Sănătăţii Eugen Nicolăescu de acum 12 ani, în care erau prevăzute tot 500 milioane de euro pentru determinarea prin analize banale şi oricum gratuite a stării de sănătate a populaţiei. Aşa zisul program a fost oprit după cheltuirea a 128 de milioane de euro, iar ceea ce a rămas în urmă au fost cioburile a mii de CD-uri sparte cu ciocanul în ultima zi de mandat (datele din aceste CD-uri fiind dovezile tembelismului şi populismului deciziei guvernamentale, sprijinite şi atunci tot de PSD, mai din umbră). Biet popor român! 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite