Visul unei cariere în televiziune începe la şcoală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O mare parte din tinerii de azi visează să ajungă reporteri de teren, să prezinte ştirile la TV, dar să cunoască şi munca nevăzută din spatele camerelor de filmat.

Luni s-a dat startul unui nou an de cursuri la Şcoala de Televiziuine „Tudor Vornicu“, în cadrul unei conferinţe de la hotelul Lav Or din Bucureşti. Cursanţii vor studia, timp de nouă luni, secretele meseriei de jurnalist şi nu numai.

Practic, ei vor învăţa de la personalităţi din televiziune cum să realizeze ştiri pentru TV, vor lua ore de dicţie de la prezentatoarea Carmen Ivanov, vor învăţa radio de la Raluca Moianu şi vor învăţa despre jurnalism de TV de la Mihai Tatulici.

De asemenea, ei vor învăţa şi secretele meseriei din spatele camerei: editare video, make-up pentru TV şi film, ce înseamnă estetica imaginii, dar şi cum se realizează talkshow-uri de televiziune. Printre personalităţile din presă care îi vor învăţa pe tineri toate acestea se numără Mircea Radu, Lavinia Şandru, Mihai Tatulici sau Carmen Ivanov.

Majoritatea tinerilor înscrişi la şcoala de TV visează să ajungă să lucreze în mass-media, susţine Vlad Ionescu, fondatorul şcolii. Mihaela Muntean, spre exemplu, are 22 de ani, a absolvit specializarea Ştiinţe politice, dar pasiunea ei este jurnalismul.

„Aş vrea să fac jurnalism politic şi visez să fiu reporter de teren în domeniul acesta. Am lucrat la un ziar local în Slatina şi am făcut practică la TVR. M-am înscris aici ca să învăţ părţile tehnice, să învăţ cum să mă comport în faţa camerei“, a spus tânăra cu entuziasm.

O altă tânără, Larisa Anghel, ar vrea să se angajeze ca make-up artist la o televiziune, fiindcă a lucrat în domeniul beauty. Tinerii au, în medie, 25 de ani, dar printre cursanţi sunt şi persoane trecute de 50 de ani, care vin la această şcoală pentru a-şi dezvolta aptitudini de prezentatori.

Meserie învăţată la şcoală, nu din mers

Jurnalistul Vlad Ionescu le-a spus tinerilor prezenţi în sală că sunt mult mai norocoşi decât au fost cei din generaţia lui, care nu au învăţat meseria în şcoală, ci au „furat-o“ din mers. „Noi am învăţat de la cei mai vechi decât noi, furând noţiuni unii de la alţii. Învăţam să citim de pe prompter cu o oglindă pe care era reflectat textul din foi, fiindcă în afara studioului nu aveam cum să exersăm altfel“, le-a povestit Ionescu.

Până acum, peste 450 de absolvenţi ai şcolii şi-au găsit job-uri în televiziune sau radio, iar rata de angajare după absolvire este de 37%, a adăugat acesta. Ei lucrează în prezent la Antene, Realitatea, Prima sau la Pro TV. 

Şcoala „Tudor Vornicu“ a fost înfiinţată în 2009 şi, pe lângă sediul din Capitală, mai are trei filiale în ţară: la Iaşi, la Braşov şi la Constanţa. Taxa lunară este de 89 de euro, la care se adaugă costul materialelor didactice, 100 de euro, şi taxa de înscriere şi rezervare a locului, tot 100 de euro.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite