Virgil Musta, despre vaccinurile anti-COVID produse de Rusia şi China: Nu au urmat toate etapele. Trebuie dovedită eficienţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rusia a produs deja peste 15.500 de doze din vaccinul Sputnik-V şi va începe vaccinarea în masă în scurt timp
Rusia a produs deja peste 15.500 de doze din vaccinul Sputnik-V şi va începe vaccinarea în masă în scurt timp

Virgil Musta, şeful secţiei de boli infecţioase Spitalul "Victor Babeş" din Timişoara, a declarat că Rusia şi China "au scurtat anumite etape de siguranţă a medicamentului" împotriva noului coronavirus, iar dacă vaccinul se va dovedi ineficient, populaţia nu va beneficia de imunitatea dorită.

China a anunţat brevetarea primului său vaccin anti-COVID, asta după ce Rusia a produs deja peste 15.500 de doze din vaccinul Sputnik-V şi va începe vaccinarea în masă în scurt timp.

"Foarte probabil să existe aceste studii, dar nu au urmat toate etapele, au scurtat anumite etape de siguranţă a medicamentului şi îl pun pe piaţă. Foarte probabil că standardele europene să nu permită acest lucru. Noi ne-am bucura din orice parte a lumii să vină acest vaccin pentru că este în interesul populaţiei de a se vaccina şi de a diminua numărul mare de cazuri care este peste tot în lume”, a declarat medicul Virgil Musta, pentru Digi24.ro.

Ce riscuri ar putea implica graba cu care au fost brevetate vaccinurile anti-COVID

"Trebuie dovedită eficienţa. S-ar putea să nu fie eficient şi astfel persoanele să se vaccineze şi să nu beneficieze de imunitate dorită. Considerând că ei sunt imunizaţi s-ar putea să nu mai respecte măsurile de protecţie şi să se îmbolnăvească. Pe de altă parte, multe medicamente au efecte adverse, iar acestea trebuie foarte bine studiate pentru a se face un bilanţ foarte clar între beneficii şi dezavantajele administrării ca nu cumva să ne trezim cu efecte adverse severe, cu o patologie care apoi este foarte greu de ţinut sub control. În momentul în care se dovedeşte că vaccinul este şi eficient şi nu dă reacţii adverse majore poate fi pus pe piaţă. Din câte ştiu eu, şi SUA se grăbesc să facă un vaccin. Cred că aici e mai mult bătălia între firmele mari de medicamente, care să fie prima pe piaţă cu aceste terapii pe care toată lumea le aşteaptă", a adăugat medicul Musta.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite