Violeta Alexandru, despre certificatul pentru evitarea dublei impozitări: Statul îşi bate joc de oameni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul Muncii vorbeşte, luni seară, într-o postare pe Facebook, despre certificatul pe care trebuie să-l obţină orice cetăţean român detaşat la muncă în străinătate, pentru evitarea dublei impozitări. ”România, ţară membră UE, pare că face tot ceea ce este posibil ca viaţa unui angajat român-detaşat într-o altă ţară europeană, să fie calvar”, spune Violeta Alexandru.

Violeta Alexandru are, luni seară, pe Facebook, o postare intitulată ”A1 - Formularul de coşmar pentru oameni care vor să muncească”

”România, ţară membră UE, pare că face tot ceea ce este posibil ca viaţa unui angajat român-detaşat într-o altă ţară europeană, să fie calvar. Pentru evitarea dublei impozitări, un român detaşat să muncească într-o ţară UE are nevoie de Certificatul A1. Trebuie să îl depună cu 30 de zile înainte de plecare. Legea vorbeşte de 25 de zile pentru procesare cerere, în realitate, e grav. Dosarul pentru a obţine acest formular A1 cu care se pleacă la muncă este stufos şi necesită nu mai puţin de 18 documente pentru eliberarea lui. Unele persoane ajung să apeleze la firme de intermediere sau chiar la avocaţi. Nu am nimic cu business-urile din domeniu, dar nu pot tolera incompetenţa statului care duce la astfel de situaţii, ajungând să devină totul o povară pentru oameni”, a scris Violeta Alexandru pe Facebook.

Aceasta se declară revoltată să vadă cu o persoană aleargă după: certificat constatator al societăţii emis de Registrul Comerţului competent, Certificat de atestare fiscală emis pentru societate de la ANAF, Declaraţia 112 depusă de societate împreună cu Anexa 1.1 si 1.2 la ANAF în loc să comunice instituţiile între ele.

”De ce? Pentru că Statul îşi bate joc de oameni, pentru că nu s-a făcut, efectiv, nimic, pentru ca instituţiile publice să interconecteze bazele de date şi să îi fie omului simplu mai uşor. Practic, persoana aleargă, efectiv, de la firma care îl detaşează la Registrul Comerţului, la ANAF, la Casa de Pensii (dacă a mai completat anterior un asemenea formular) şi se prezintă, umilit, la Casa Naţională de Pensii Publice pentru Formularul completat în baza celor minim 18 documente menţionate. Programul cu publicul de doar 3 ore (în mijlocul zilei), exclusiv 2 zile pe săptămână, mi se pare aroganţa supremă! Ratezi orele, ratezi şansa de a munci. Teoretic, poţi trimite şi prin email. La telefon greu se răspunde ca să verifici primirea documentelor. Ies eu la lumină şi aici! Alături de Preşedintele CNPP. Oricât de greu”, a mai scris Alexandru.

”Cum de nu au văzut Miniştrii PSD şi toţi demnitarii - şefi ai Caselor de Pensii aceste anomalii?”, a mai scris ministurl Muncii.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite