Vinul fiert şi ceaiurile, arome pentru seri de iarnă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nostalgia verii şi a teraselor cu umbreluţe poate fi tratată cu succes în ceainării şi cafenele, locuri îmbietoare unde poţi să-ţi petreci seara alături de prieteni, la un vin fiert sau la o ciocolată caldă.

CLUJ-NAPOCA Atmosfera, jocul de lumini şi mirosurile îmbietoare de plante asiatice transformă ceainăria Samsara într-un loc unic din Cluj unde te poţi relaxa. După ce, la intrare, te descalţi, poţi să savurezi un ceai jos, pe o pernă, într-una dintre încăperile localului decorate tematic. O încăpere are un baldachin şi o mulţime de plante pictate pe pereţi, iar alta are pictat universul pe toţi cele patru laturi.  Într-un astfel de loc te poţi relaxa la un ceai din plante, adus din te miri ce colţ al lumii. Ceaiul se oferă în ceainice şi costă de la 12 la 18 lei, în funcţie de sortimentul comandat. Într-un ceainic intră cam două-trei ceşti şi primeşti şi un pachet cu biscuiţi.

Un alt loc plin de arome este Demmers Teehaus, situat în fostul palat nobiliar Rhédey, unde pe lângă cele peste 200 de ceaiuri (negru, verde, alb, rooibos şi alte specialităţi) aduse tocmai de la Viena, se găsesc şi accesorii (cutii, căni, seturi de ceai). Preţul unui ceai începe de la 10-11 lei.

cluj napoca

Cei care vor să bea un vin fiert delicios pot opta pentru Insomnia, unde un vin costă 6,9 lei, sau pentru The Soviet, un local care critică însemnele comunismului şi unde un vin fiert este 7,5 lei. Ceaiurile şi vinul fiert sunt nelipsite şi din celelalte localuri aflate în centrul oraşului. (Florina Pop)

Cafele orientale şi prăjituri delicioase

CONSTANŢA În serile de iarnă, când vântul mării bate peste oraş, oamenii Constanţei se adăpostesc în locuri cu ceaiuri aromate, vin fiert îmbătător, ciocolate calde cu bezea şi cafele orientale. Licori cu arome de sezon sau cu arome exotice îţi sunt oferite în recipiente fanteziste, cu o prăjitură delicioasă pe farfurioară. Gazdele vor să te simţi ca acasă, aşa că decorul şi atmosfera completează meniul, cu rafturi de bibliotecă, muzică în surdină, obiecte vintage, grafică, fotografie, schimb de idei, lectură şi poezie.

Când ai impresia că oraşul este adormit sau stă zgribulit în case, dincolo de vitrinele localurilor este o lume zâmbitoare, din care vrei să faci parte. Câteva adrese, unde nu daţi greş dacă mergeţi, sunt Agora Tea & Coffee, Doi în Constanţa, Arabica, Barissimo, Doors, Cărtureşti, Prăvălia cu cărţi, Strings, London, Irish Pub, Café Café, Spazzio, P`tite France, Demmers Tea House, Timeless, Tanbien, iar pentru buget de studenţi şi pentru rockeri, Vama sau Andante.

Cei de la Tanbien recomandă un ceai verde Sencha Senpai preferat de japonezi, un Rooibosch Cream Caramel sud-african sau un ceai negru oriental cu zahăr candel, cardamon, ghimbir şi mirodenii indiene. Ca să chemi vara mai aproape, savurează un Wild Cherry - ceai de cireaşă coaptă cu bucăţi de migdală amară, măceşe, măr, hibiscus şi petale de trandafir. (Sînziana Ionescu)

„Ceaiul casei”, reţetă specială la Bâlea Lac

SIBIU Dacă doriţi să vă bucuraţi de un ceai cald sau un vin fiert într-un peisaj de poveste, alegerea potrivită este Bâlea Lac, acolo unde stratul de zăpadă măsoară 170 de centimetri. Pentru că în această perioadă Transfăgărăşanul este închis, puteţi ajunge cu maşina, de la Sibiu, doar până la Bâlea Cascadă, iar de aici urcaţi la Bâlea Lac cu telecabina, preţul pentru o persoană fiind de 25 de lei la urcare şi tot atât la coborâre. 

sibiu

La Cabana Bâlea Lac puteţi savura „Ceaiul casei”, un produs extrem de căutat de turişti. „Ceaiul conţine mentă, tei, muguri de zmeură, bujor de munte şi costă 4 lei”, explică Ileana Aron, de la cabana Bâlea Lac. Tot aici vă puteţi încălzi cu o cană de vin fiert cu scorţişoară şi măr sau portocală, pentru care scoateţi din buzunar 5 lei. (Ramona Găină)

Locul care aminteşte de copilărie

IAŞI Cafeneaua Acaju, situată pe Strada Sfântul Lazăr numărul 15, este un loc neconvenţional, un punct de întâlnire pentru oamenii creativi. Situată într-o casă veche, cafeneaua oferă clienţilor săi posibilitatea de a se relaxa cu prietenii, de a participa la un joc. Printre băurile calde pe care le au trecute în meniu cei de la Acaju şi care amintesc de copilărie se numără laptele cald, simplu sau cu miere şi laptele cu cacao. (Cezar Pădurariu)

Un ceai cu Ţara Bârsei la picioare

BRAŞOV După câteva ture pe pârtie, turiştii din Poiana Braşov se pot încălzi cu un ceai sau un pahar de vin fiert, la căbănuţele de la baza pârtiilor. Un pahar de vin fiert costă 6 lei, o ciocolată caldă - 5 lei, iar un ceai - 4 lei.

Pentru cei care vor să savureze un vin fiert sau un ceai într-un decor superb, Cabana Postăvaru, aflată la peste 1.600 de metri altitudine, este locul perfect. Puteţi ajunge foarte uşor cu telecabina. O cursă costă 20 de lei de persoană.  Din faţa cabanei veţi avea o panoramă impresionantă şi puteţi vedea unele dintre cele mai înalte puncte ale Munţilor Carpaţi, precum şi întreaga Ţară a Bârsei. La cabană vă puteţi delecta cu vin fiert, care costă 4 lei cana, sau un ceai, cu 3,5 lei.

brasov

Un alt loc cu un farmec aparte unde turiştii pot servi un ceai preparat de specialişti este Ceainăria Open Heart, de pe drumul care duce spre Poiana Braşov. Ceainăria este exact în zona Belvedere, unde toţi turiştii pot admira Braşovul de sus. Un ceai costă între 9 şi 12 lei. Turiştii trebuie să ştie că în acest local nu se fumează şi nu se serveşte cafea. (Simona Suciu)

Vin fiert şi kurtocs kalacs în Parcul IOR

BUCUREŞTI Barurile, cafenele şi căsuţe amenajate în aer liber s-au adaptat sezonului şi le oferă bucureştenilor vin fiert cu scorţişoară şi portocale. Preţurile pornesc de la şase lei şi ajung până la zece lei pentru o cană de vin fiert.

Spre exemplu, în Parcul Titan din Capitală, cunoscut sub numele IOR, sunt amenajate câteva căsuţe din lemn de unde cei care vor să bea un pahar de vin fiert trebuie să plătească 6 lei. Cu zece lei se poate cumpăra kurtocs kalacs, tradiţionalul cozonac secuiesc, preparat pe loc.
Şi barurile şi cafenelele din Centrul Vechi al Capitalei au venit cu numeroase oferte. În Control, un loc mai mereu plin, se bea vin fiert cu zece lei, în timp ce la City Grill – Covaci, un restaurant la care se mănâncă foarte bine, o cana de vin fiert costă 7 lei.

Un alt pub din Bucureşti în care se bea vin fiert bun este Ludic, un loc împărţit în mai multe încăperi. Aici, cei care optează pentru o cană de vin fiert trebui să scoată din buzunar 9 lei. (Cristina Răduţă)

Vin fiert după o reţetă vieneză

TIMIŞOARA Se spune că cel mai bun vin fiert din oraş se găseşte la Cafeneaua Verde din Piaţa Libertăţii. Aici putem găsi vin fiert preparat după o veche reţetă vieneză - “Glückwein”. E un vin demidulce care nu mai necesită zahăr.

La fierbere se folosesc mai multe fructe, apoi se adaugă şi mirodeniile: scorţişoară, anason, nucşoară şi cuişoară. Vinul fiert este adus la masă garnisit cu un baton de scorţişoară şi felii de portocale. O cană de vin fiert preparat ca la Viena costă zece lei. (Ştefan Both)

Pe aceeaşi temă:

Iarnă cu gust de scorţişoară pe Valea Prahovei. Cel mai bun vin fiert din staţiunile montane

Distracţie şi lecţii gratuite de schi, pe pârtii, de Ziua Mondială a Zăpezii

Incursiune, la Peleş, în viaţa famiilor regale din România. Expoziţie „Artă şi ceremonial la mesele regale“

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite