Vine canicula! Arşiţa a sufocat deja vestul şi centrul Europei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Temperaturile vor fi de 37 de grade Celsius in aceste zile
Temperaturile vor fi de 37 de grade Celsius in aceste zile

Pe români îi aşteaptă câteva zile caniculare, cu temperaturi care ies din limitele normalului pentru această perioadă din an. Echipajele de ambulanţă vor lucra la foc continuu iar medicii sfătuiesc populaţia să nu iasă din casă în amiaza mare decât dacă este absolut necesar.

A doua săptămână din luna iulie vine cu temperaturi neobişnuite pentru normalul acestei perioade şi cu maxime care ajung la 37 de grade Celsius, ca urmare a valului de căldură care a venit din Europa de Vest. Aflat la graniţa cu România, fenomentul i-a determinat pe meteorologi să emită o avertizare Cod galben de caniculă, valabilă luni pentru şase judeţe din vestul şi nord-vestul ţării: Arad, Timiş, Bihor, Sălaj, Satu Mare şi Maramureş.

Obişnuiţi cu românii care ajung la camerele de primiri urgenţe din cauza diverselor probleme de sănătate, acutizate de valul de căldură, reprezentanţii Serviciului de Ambulanţă Bucureşti Ilfov au declarat că vor lucra la foc continuu în aceste zile, asta în condiţiile în care există posibilitatea ca acea avertizare Cod galben de caniculă să fie prelungită inclusiv pentru zilele de marţi şi miercuri, când mercurul din termometre va depăşi pragul de 37 de grade Celsius. De joi, însă, veştile sunt bune şi temperaturile vor scădea treptat, atrag atenţia specialiştii Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM).

„Codul este valabil doar luni. Vom vedea dacă emitem avertizare şi pentru marţi şi miercuri. Ce putem spune cu certitudine este că dacă pentru vestul, nordul şi centrul ţării ne aşteptăm la temperaturi mai scăzute, în sud vom avea, în continuare, parte de caniculă. De joi temparturile revin la normal. Această lună iulie este mai caldă decât în mod obişnuit şi asta se datorează valului de căldură care a venit dinspre Europa de Vest”, au declarat oficiali din ANM.

Echipaje suplimentate la serviciile de ambulanţă

Aceştia spun că valul de căldură i-ar putea afecta pe copii şi bătrâni dar şi pe cei care suferă de patologii cronice. Tocmai pentru a nu avea parte de surprize şi pentru a putea face faţă solicitărilor, oficialii din sistemul de primiri urgenţe au decis să suplimenteze numărul de echipaje, prin a chema oamenii care erau în concediu de odihnă sau care aveau zile libere.

„De obicei sunt mai multe apeluri în perioada de caniculă, suntem chemaţi pentru tot felul de probleme, cu lipotimii, căzuţi în stradă, cardiaci. Din fericire, mulţi au plecat din Bucureşti deci sperăm ca activitatea să fie în parametri normali”, a declarat doctorul Cristian Grasu, preşedintele Societăţii de Salvare.

Concret, azi vremea va fi călduroasă, temperaturile maxime vor înregistra 35 - 37 de grade Celsius, iar indicele de temperatură- umezeală (ITU) va atinge şi depăşi pragul critic de 80 de unităţi.

Valurile de căldură pun în pericol sănătatea oamenilor

Valurile de căldură pun în pericol sănătatea oamenilor, arată un raport recent dat publicităţii de Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi Organizaţia Mondială de Meteorologie. Riscurile pentru sănătate sunt majore, cu atât mai mult cu cât sute de persoane au căzut victime acestui fenomen, care afectează din ce în ce mai multe state.

„Specialiştii nu le acordă suficientă împortanţă la ora actuală, dar valurile de căldură reprezintă un pericol real pentru sănătate. Nu au un impact la fel de mare precum furtunile tropicale sau indundaţiile, dar pot avea consecinţe severe”, a atras atenţia, în raport, Maxx Dilley, reprezentantul Organizaţiei Mondiale de Meteorologie, adăugând că sunt necesare eforuri comune pentru a soluţiona din timp aceste probleme.

Bătrânii şi copiii, cei mai vulnerabili în faţa căldurii

În ceea ce priveşte riscurile, ele sunt diferite în funcţie de aşezarea geografică, subliniază raportul comun al celor două organizaţii internaţionale. „Valurile de căldură şi încălzirea globală îi afectează, în general, pe bătrâni, pe cei care au o patologie cardiovasculară preexistentă sau boli respiratorii şi, în special, pe cei care trăiesc singuri şi pe cei săraci. De asemenea, adolescenţii şi copiii pot fi afectaţi de valul de căldură, iar pentru unele persoane, acestea pot fi de-a dreptul fatale”, notează specialiştii.

70.000 de decese cauzate de valul de căldură din 2003
Până în prezent, zeci de mii de persoane au căzut victime valurilor de căldură la nivel mondial. Pe lângă efectele directe, valurile de căldură apasă pe umerii sistemelor de sănătate, asta din cauză că, de regulă, în timpul acestui fenomen, numărul internărilor din spitale creşte.

Printre altele, căldura excesivă poate duce la infarct, la crampe, la sincope în respiraţie şi la tot soiul de alergii. Ba mai mult, OMS atrage atenţia că valurile de căldură sunt responsabile de lipsa de hidratare şi că îşi pot pune amprenta asupra patologiilor cronice, agravându-le.

Potrivit specialiştilor, rata mortalităţii este influenţată de aceste valuri de căldură. Mai exact, valul care a măturat Europa în 2003 a fost responsabil de nu mai puţin de 70.000 de decese din 12 ţări europene.

Sfatul medicilor

Temperaturile ridicate pot crea o senzaţie de disconfort, atrag atenţia medicii, care au o serie de recomandări pentru populaţie. În perioada de caniculă trebuie evitată expunerea la soare între orele 11.00 - 18.00, însă dacă este necesară expunerea la orele amiezii, specialiştii susţin că ţinuta folosită trebuie să fie una adecvată: pălării de soare, haine lejere, din fibre naturale, de culori deschise. De asemenea, medicii recomandă să nu se consume alcool, nici măcar bere sau vin, dat fiind faptul că favorizează deshidratarea.

Cafeaua şi alte băuturi cu un conţinut ridicat de cofeină sunt şi ele de evitat, la fel cum nici băuturile carbogazoase nu ar trebui consumate. Medicii recomandă, însă, consumul de fructe şi legume proaspete. Aceiaşi specialişti afirmă şi că o doză de iaurt poate produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă. În ceea ce priveşte activităţile în exterior care necesită un consum mare de energie, specialiştii recomandă evitarea lor. În plus, în perioada caniculară este esenţial ca populaţia să păstreze legătura cu vecinile, rudele şi cunoştinţele care sunt în vârstî sau suferă de diferite dizabilităţi, mai notează medicii.

Canicula a sufocat vestul şi centrul Europei

Vestul şi centrul Europei se confruntă cu un val de căldură extremă, temperaturi-record fiind înregistrate în mai multe oraşe şi milioane de persoane fiind afectate. O masă de aer cald care a venit dinspre Africa a ridicat considerabil temperaturile din Spania, Portugalia, Marea Britanie şi Franţa în ultimele zile. Sud-vestul Franţei a înregistrat marţi temperaturi de 42 de grade Celsius, iar Cordoba (sudul Spaniei) aproape 44 de grade Celsius.

Ultima oară când s-au înregistrat 40 de grade Celsius la Paris în iulie a fost în 1947, potrivit meteorologului Francois Gourand de la Meteo France. Este cumplit de cald în Elveţia şi Polonia, unde a fost decretat cod roşu, în timp ce spaniolii se pregătesc pentru o zi de cuptor, cu 40 de grade.

Un avertisment de caniculă a fost dat, începând de ieri, în Ungaria. O alertă de nivelul trei - maximă - intră în vigoare începând de la miezul nopţii de sâmbătă spre duminică şi continuă în următoarele cinci zile, în contextul în care în ţară sunt aşteptate temperaturi de peste 27 de grade Celsius.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite