Vin ninsorile în jumătate de ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Ş.Both
FOTO Ş.Both

Iarna se întoarce, atrag atenţia meteorologii, care au emis avertizare Cod galben de lapoviţă şi ninsori în 24 de judeţe valabilă de luni seară şi până miercuri la ora 10.00. Potrivit specialiştilor, se va semnala viscol în zonele montane, dar nici Capitala nu scapă de vremea rea.

Astfel, meteorologii arată că în majoritatea zonelor ţării vor fi precipitaţii şi local se vor acumula cantităţi cuprinse între 10 şi 20 de litri pe metru pătrat. În ceea ce priveşte zonele montane, la munte, în Transilvania, în jumătatea de nord a Moldovei şi în Maramureş vor fi mai ales ninsori şi lapoviţă şi se va depune zăpada.

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) arată că, în Banat, precipitaţiile vor fi mixte, iar în Oltenia şi Muntenia vor predomina ploile până marţi seară, apoi vor fi mai ales ninsori, cu vânt ce va avea intensificări temporare în cea mai mare parte a ţării, vitezele acestuia fiind cuprinse între 45 şi 55 de kilometri pe oră.

Specialiştii au emis o avertizare Cod galben de ninsori, dar şi viscol pentru zonele montane valabilă de luni seară de la ora 22.00 până miercuri la ora 02.00.

Ce judeţe sunt vizate 

Avertizarea Cod galben vizează judeţele Suceava, Bistriţa-Năsăud, Neamţ, Harghita, Mureş, Braşov, Covasna, Prahova, Dâmboviţa, Argeş, Vâlcea, Mehedinţi, Gorj, Sibiu, Alba, Cluj, Bihor, Arad, Timiş, Caraş-Severin, Hunedoara , Bacău, Vrancea şi Buzău.

Potrivit meteorologilor, în zona montană vor fi ninsori importante cantitativ şi se va depune strat consistent de zăpadă. Vântul va avea intensificări, cu viteze mai mari la altitudini de peste 1.500 de metri, unde temporar rafalele vor depăşi 80 - 90 de kilometri la oră şi va fi viscol.

Vreme rece şi ninsori şi în Bucureşti

Referitor la vremea din Capitală, în a doua parte a nopţii de luni spre marţi, trecător va ploua slab, iar vântul va sufla cu până la 30-35 de kilometri la oră, cu temperaturi minime situate între 2 şi 4 grade Celsius. Marţi, vremea va fi închisă şi se va răci. Ziua, va ploua, iar în cursul nopţii, treptat, ploaia se va transforma în ninsoare şi este posibil să se depună strat de zăpadă de până la 2-5 centimetri. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 5 grade, iar cea minimă se va situa în jurul valorii de -1 grad. 

Prognoza meteo pe două săptămâni 

Meteorologii au emis, ieri, şi prognoza meteo valabilă în următoarele două săptămâni, respectiv în perioada 11 - 24 februarie. Concret, în prima săptămână de prognoză, media regională a maximelor termice se va situa în jurul valorii de 4 grade Celsius, iar minimele în jurul valorii de minus 5, minus 4 grade Celsius în Banat, la fel şi în Dobrogea, Muntenia, Oltenia. Temperaturile vor fi mai scăzute în Maramureş, Crişana şi Transilvania, unde maximele termice se vor situa în jurul valorii de două grade Celsius în perioada 11 - 18 februarie. Ulterior, în a doua săptămână de prognoză, temperaturile vor creşte treptat, în toate regiunile ţării, cu 6 - 7 grade Celsius pe timp de zi şi cu 5 grade pe timp de noapte. În a doua săptămână de prognoză nu vor lipsi însă precipitaţiile în Moldova, Maramureş, Crişana, Banat şi Oltenia, potrivit ANM.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite