Vin cinci milioane de euro pentru şomerii Nokia-Jucu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România a depus la Comisia Europeană cererea pentru accesarea Fondului European Antiglobalizare, bani destinaţi reangajării a 1.904 de foşti angajaţi ai concernului finlandez.

Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM)  a trimis Comisiei Europene, la 22 decembrie 2011, prima solicitare a României de accesare a Fondului European de Ajustare la Globalizare (FEAG). Solicitarea va fi înregistrată pe 2011, chiar dacă aprobarea se va da anul acesta. Astfel, România va beneficia de raportul 65 - 35, adică de la Uniune vin 65% din cele 4,938 de milioane de euro, iar 35% este cofinanţarea naţională. De la 1 ianuarie 2012, s-a revenit la câte 50%, fiecare parte, aşa cum a fost conceput iniţial fondul.

Este prima cerere făcută de România, de când funcţio­nează acest fond, în 2007. Până şi bulgarii ne-au luat-o înainte, încercând să acceseze FEAG-ul, în 2009, după ce combinatul metalurgic Kremikovtzi a anunţat concedierea a 1.000 de salariaţi. N-a primit cele aproximativ 3,5 milioane de euro, deoarece disponibilizările n-au ajuns la 1.000 de persoane în 4 luni şi, ca atare, cererea nu a fost eligibilă. Sunt singurii cărora li s-a respins cererea, de când funcţionează Fondul.

În România, lucrurile se mişcă mai greu, aşa încât abia în 2010 s-a dat o hotărâre de guvern privind cadrul instituţional pentru relaţia cu FEAG şi se desemna ANOFM-ul ca instituţie responsabilă cu gestionarea acestor fonduri nerambursabile.

100% şanse de success

Spre deosebire de bulgari, românii merg la sigur cu dosarul Nokia. Nu numai că îndeplinesc absolut toate condiţiile, dar au şi un atuu. După ce Comisia a acceptat în 2010 să scoată bani pentru Nokia Bochum, ar fi straniu să nu ofere acest ajutor şi României.

În cazul Germaniei s-a făcut o concesie, situaţia fiind una de relocare într-un alt stat membru (România), pe câd Fondul a fost inventat pentru combaterea efectelor globalizării ca urmare a mutării producţiei în afara Uniunii. De la Jucu, Nokia pleacă în China, caz clasic de globalizare.

Ajutor de la Bochum

În plus, spune Daniel Don, directorul Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM) Cluj, procedura a fost începută în 8 decembrie, şi de atunci au avut loc mai multe consultări cu cei de FEAG, s-au mai făcut unele completări, aşa cum li s-a cerut şi, la sfârşitul anului, au primit şi vestea, neoficială, că totul este în regulă.

Mai mult decât atât, românii au fost ajutaţi şi de o fericită coincidenţă. Ei au apelat la ajutorul Ralucăi Buiac, funcţionar în Ministerul Muncii din Germania şi care a fost implicată în dosarul FEAG realizat pentru Nokia Bochum. Buiac este de origine română şi le-a oferit asistenţă celor care se ocupă de Nokia-Jucu, după cum a spus Daniel Don. Alocaţiile pentru transport şi interviu pe care le vor primi disponibilizaţii, de exemplu, sunt după modelul celor încasate de concediaţii Nokia din Bochum.

Bani pentru 80% din disponibilizaţi

Suma cerută a fost calculată pentru serviciile personalizate de reangajare necesare în cazul unui număr de 1.904 disponibilizaţi. Ei provin de la Nokia, plus aproximativ 70 de foşti angajaţi ai furnizorului de servicii SC Eurest SRL, firmă care se ocupa de curăţenie şi asigura hrana în făbricuţa de la Jucu. În total, la Eurest au fost daţi afară 95 de oameni, ca efect al închiderii Nokia, însă 25 de persoane au fost disponibilizate în noiembrie şi nu pot fi înregistraţe în program, întrucât una dintre condiţiile FEAG-ului spune că se iau în calcul numai disponibilizaţii dintr‑un interval de 4 luni.

Daniel Don, şeful AJOFM Cluj, spune că numărul pentru care s-au cerut bani de la UE reprezintă 80% din totalul disponibilizaţilor, aşa după cum au fost sfătuiţi de specialiştii europeni. După cum s-a observat din derularea dosarelor FEAG finalizate până acum, nu toţi concediaţii vor pregătire şi consultaţii pentru reangajare. Mai mult, apare un procent de abandon şi în rândul celor care se înscriu iniţial pe aceste liste, astfel încât s-au returnat bani la FEAG, după încheierea proiectelor.

„Schimbări structurale majore" în Cluj

Dosarul ANOFM trebuie să convingă CE că relocarea producţiei Nokia de la Jucu în Asia a afectat piaţa forţei de muncă din regiune şi că acest caz se încadrează în setul de condiţii impus pentru finanţarea nerambursabilă cerută.

Toate actele şi documentele depuse, susţine ANOFM, demonstrează că „decizia companiei Nokia de a închide fabrica din Jucu, judeţul Cluj, şi de a delocaliza producţia în Asia a determinat schimbări structurale majore în regiune, care au condus la concedieri în domeniul producţiei de echipamente de comunicaţie".

Fără salarii compensatorii

Din banii europeni nu se pot acorda salarii compensatorii. Se acceptă însă plata pe perioadă limitată a unor alocaţii - de mobilitate, de transport  şi pentru interviul de angajare (pentru ca şomerii să-şi cumpere haine, să se tundă, radă etc.). Asistenţa financiară pe perioada tranziţiei mai înseamnă acordarea, pe o perioadă limitată, de alocaţii pentru stimularea căutării active a unui loc de muncă, cum ar fi alocaţii de mobilitate sau alocaţii de transport.

"Procedura a fost începută în 8 decembrie şi la sfârşitul anului au primit vestea neoficială că totul este în regulă."
Daniel Don
director AJOFM Cluj

Unde merg banii

- Serviciile personalizate pentru care se vor primi bani vor fi oferite prin „Centrul de Tranziţie de la JOB la SmartJOB". În cererea de finanţare depusă la Comisie au fost trecute mai multe servicii ce vor fi asigurate disponibilizaţilor Nokia. Curând se vor organiza licitaţii pentru toate serviciile.
- În ianuarie demarează serviciile de preconcediere. Ele pot fi oferite înainte de aprobarea plăţilor FEAG şi sunt decontate ulterior.
- Fiecare persoană concediată va fi înregistrată pentru căutarea unui loc de muncă.
- Urmează informarea, consilierea şi orientarea personală. Se face la domiciliul disponibilizaţilor.
- Cursuri de calificare şi asistenţă financiară pentru certificarea printr-un program de formare profesională.
- Cei care doresc să pornească o afacere vor primi consultanţă şi asistenţă pentru un start-up.
- Mentorat - după angajare, consilieri desemnaţi vor păstra legătura cu disponibilizaţii, oferindu-le sfaturi pentru a se adapta mai uşor la noul loc de muncă.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite