Vijelia a zăpăcit România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Copaci smulşi din rădăcini, stâlpi puşi la pământ, balcoane prăbuşite. Aşa arăta duminică Bucureştiul, după ce a fost măturat de rafale de vânt ce au atins şi 90 de kilometri pe oră. De asemenea, circulaţia rutieră s-a desfăşurat cu dificultate în centrul şi nordul ţării din cauza ninsorilor viscolite.

Update  20:00 - În ultimele 12 ore, în intervalul orar 08:00-20:00, pompierii ISU Bucureşti-Ilfov au acţionat în cazul a 120 de situaţii de urgenţă generate de vântul puternic. Repartiţia intervenţiilor: 

-17 copaci căzuţi pe autoturisme

-35 de copaci căzuţi pe carosabil, garduri, locuri de parcare

-56 de elemente de construcţii luate de vânt (tablă, tencuieli)

-7 panouri publicitare

-5 schele. 

Ca urmare a acestor situaţii de urgenţă nu au existat victime, evenimentele s-au soldat doar cu pagube materiale.

Vântul care a bătut aproape 24 de ore cu o viteză de 90 de kilometri pe oră a măturat, la propriu România sâmbătă seară şi duminică. În Capitală, de exemplu, zeci de stâlpi de înaltă tensiune, bannere şi copaci s-au prăbuşit pe străzi şi inevitabil peste maşini.

Angajaţii de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă au acţionat neîntrerupt începând de sâmbătă seara pe raza întregii Capitale. Pompierii au fost solicitaţi să intervină în peste 100 de cazuri. Numai în seara zilei de sâmbătă, între orele 22.00  şi 23.00, echipajele ISU au intervenit în 23 de situaţii, iar duminică până la ora 15.00 în 102 cazuri de îndepărtare a resturilor copacilor puşi la pământ sau a materialelor de construcţii desprinse de pe case şi blocuri. Cele mai multe intervenţii au fost pe străzi din Sectorul 3.  Însă nu doar copacii au fost spulberaţi, ci şi balcoanele. 

În sectorul 4, mai multe balcoane ale unui bloc cu 10 etaje au fost efectiv smulse, producând panică printre locatari şi trecători. Blocul unde s-a petrecut incidentul nu este reabilitat. Pompierii au venit cu patru autospeciale pentru a izola zona, pentru că sunt încă bucăţi de tencuială care sar de pe consolele distruse. De asemenea, echipajele Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov au fost solicitate să intervină şi pentru îndepărtarea a două antene de mari dimensiuni doborâte de vântul puternic.

Copii blocaţi pe munte şi acoperişuri smulse

Intensificările vântului au generat panică în majoritatea zonelor din ţară. De exemplu, în Feteşti (Ialomiţa) acoperişurile a două blocuri au fost smulse, unul dintre ele căzând în stradă, iar al doilea fiind proiectat pe faţada unui alt bloc şi apoi pe trei autoturisme.  În judeţele Iaşi, Bacău, Botoşani şi Suceava, peste 20 de localităţi au rămas fără curent, iar în centrul şi nordul ţării, vântul a fost însoţit de ninsori, ceea ce a făcut ca în Hunedoara, de exemplu, un grup de 30 de copii şi adulţi să rămână blocat pe munte, într-o tabără din Parâng. Peste două ore le-a luat salvatorilor să coboare copiii prin zăpadă de 80 de centimetri şi vânt puternic. Echipele de salvatori care au însoţit grupul au fost formate din salvamontişti şi jandarmi montani, care i-au preluat pe turişti, i-au coordonat şi i-au ajutat să coboare în coloană, de pe munte.

De altfel, zăpada a căzut abundent în centrul şi nordul ţării, astfel că circulaţia rutieră s-a desfăşurat cu dificultate duminică pe mai multe drumuri naţionale.   Concret, în judeţul Suceava, traficul greu a fost restricţionat mai multe ore pe DN17, între Vatra Dornei şi Câmpulung, pentru a permite utilajelor de deszăpezire să acţioneze. Nici în judeţul Bistriţa-Năsăud, pe DN17 (pasul Tihuţa), în localitatea Mureşenii Bârgăului, nu s-a mai permis circulaţia autovehiculelor de mare tonaj dinspre Bistriţa spre Suceava, dacă nu au fost echipate cu lanţuri antiderapante.  S-a circulat îngreunat din cauza zăpezii şi în judeţul Maramureş, pe DN1C, între localităţile Valea Chioarului şi Mesteacăn, pe DN18 între localităţile Baia Sprie şi Sighetu Marmaţiei, şi pe DN19, în zona Pasului Huta.

 Zăpada a încordat nervii şoferilor şi în Cluj, pe DN1-E60, în Sibiu, pe DN14 între Sibiu şi Mediaş şi pe DN14A, între Mediaş şi Blăjel. De asemenea, copacii doborâţi de vânt au blocat traficul rutier în judeţul Argeş, pe DN7C Transfăgărăşan şi pe DN7A Voineasa – Obârşia Lotrului, iar în judeţul Braşov s-a circulat pe DN1E Braşov – Poiana Braşov  pe un singur sens din cauza unui brad rupt şi căzut pe carosabil. 

Cauciucurile de iarnă, condiţionate de starea carosabilului

Şoferii sunt obligaţi să aibă anvelope de iarnă în momentul în care începe să ningă, indiferent de perioada din an sau de cât timp este acoperit carosabilul de zăpadă. Altfel, conducătorii auto riscă să rămână fără certificate de înmatriculare, dar şi să plătească 2.500 de lei.  Deşi în propunerea legislativă din 2010 a fost menţionat că anvelopele de iarnă trebuie să le înlocuiască pe cele vară în intervalul 1 noiembrie - 31 martie, cauciucurile de iarnă nu sunt obligatorii decât în momentul în care drumurile publice sunt acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei. 

Specialiştii însă recomandă montarea anvelopelor de iarnă în momentul în care temperaturile ating 7 grade Celsius. Costul montajului variază între 70 şi 100 de lei, dar preţurile pot creşte în funcţie de cât mai mari sunt cauciucurile, dar şi la ce service se face operaţiunea.  Pentru a fi acceptate ca anvelope de iarnă, cauciucurile trebuie să fie inscripţionate cu unul dintre simbolurile „M+S“, „M.S.“, „MS“ sau „M&S“, fără a include în această categorie anvelopele marcate numai cu inscripţia „all seasons“. 

Totodată, înainte de a pleca la drum pe timp de iarnă, şoferii trebuie să verifice presiunea, pentru că aceasta oferă o aderenţă mai bună. De asemenea, din portbagaj nu trebuie să lipsească lopata, peria, racleta, sarea şi lanţurile. 

Cum va fi vremea 

Administraţia Naţională de Meteorologie anunţă că vremea continuă să se răcească în zilele următoare. Astfel, astăzi, cerul va fi variabil, cu înnorări în nordul, nord-estul şi centrul ţării. Va ninge slab în Moldova şi în Carpaţii Orientali şi pe suprafeţe mici în Maramureş, Transilvania şi în restul zonei de munte. Mâine se anunţă vreme bună, deşi tot rece, şi doar în sudul şi prin estul ţării mai apar înnorări. Miercuri, pe timpul zilei e posibil să ningă slab în regiunile nordice.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite