Viitorii medici preferă pacienţi de sex opus şi care să nu fie romi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un studiu efectuat printre studenţii de la medicină din Iaşi relevă că 78% din cei intervievaţi au convingerea că originea etnică sau rasială este motiv de discriminare.

Un raport de cercetare al Asociaţiei pentru Dezvoltare şi Incluziune Socială relevă că 96% dintre viitorii medici consideră că există discriminare în sistemul sanitar românesc. Iată cele mai relevante cifre ale studiului:

-78% din studenţii intervievaţi au convingerea că originea etnică sau rasială este motiv de discriminare;
-71% din cei care au luat parte la sondaj consideră că o persoană poate fi refuzată la angajare pe criterii etnice;
-61% din intervievaţi consideră că accesul unei persoane într-un loc public poate fi refuzat pe criterii etnice
-52% din studenţi consideră că în sistemul sanitar discriminarea se întâmplă des, iar 20% că se întâmplă foarte des;
-Majoritatea studenţilor intervievaţi consideră că cele mai discriminate persoane într-un spital din România sunt cele infectate cu HIV/ SIDA şi cele de etnie romă (media 4,9, respectiv 4,8, pe o scală de la 1 la 7);
-52% dintre studenţi afirmă că experienţa de a fi discriminat lipseşte din viaţa lor;
-Pe o scală a distanţelor sociale, în topul preferinţelor studenţilor sunt persoanele de sex opus (medie generală 5 pe o scală de 6), iar cele mai puţin preferate sunt persoanele de etnie romă (medie generală 2,4 pe o scală de 6);

Cercetarea a fost efectuată în 2011 la solicitarea Asociaţiei pentru Dezvoltare şi Incluziune Socială. Subiecţii au fost selectaţi din rândul studenţilor Universităţii de Medicină şi Farmacie „Gr. T. Popa” Iaşi.

Scopul cercetării a fost de a estima cât de interesaţi sunt studenţii să participe la un curs universitar privind combaterea intoleranţei şi a discriminării persoanelor din grupurile vulnerabile, inclusiv a celor de etnie romă. Cercetarea a intervievat 116 de cazuri validate.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite