VIDEO Cine este vinovat pentru situaţia în care a ajuns România? Parlamentarii sau poporul? Răspund Andrei Pleşu şi Mircea Cărtărescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Andrei Pleşu/FOTO:Mediafax
Andrei Pleşu/FOTO:Mediafax

Din anul 2017, situaţia politică a României este una din ce în ce mai instabilă. Adevărul i-a întrebat pe Andrei Pleşu şi pe Mircea Cărtărescu, în cadrul evenimentului care a marcat împlinirea a 26 de ani de la înfiinţare a revistei „Dilema veche“, cine se face vinovat de acest fapt: parlamentarii care ne conduc sau poporul.

Scriitorul şi fondatorul Dilema veche, Andrei Pleşu, este de părere că vinovatul principal este lipsa de responsabilitate: „Principalul vinovat este tipul uman care nu se socoteşte vinovat niciodată. Pentru toate categoriile pe care le-aţi menţionat vinovat este altcineva. Şi acest sentiment de nevinovăţie, de zână, pe care îl au în general şi conducătorii uneori şi românii în general. Românii sunt mereu victime, sunt mereu încălecaţi de străini răi, de venetici, de colionalişti, de Soros. Întotdeauna vina e în altă parte.”

De aceeaşi părere este şi Corina Şuteu, fost ministru al Culturii: „Cred că noţiunea de vinovăţie nu este una relevantă, eu cred că noţiunea de responsabilitate. Eu cred că ce s-a întâmplat este că suntem responsabil noi cu toţii. Şi aici cred că există o responsabilitate colectivă a noastră, a celor care după anii 1990 ar fi trebuit poate să se implice mai mult şi mai radical în a nu accepta negocierea pe anumite principii prin care trebuia să se construiască societatea liberă. ”

Un alt punct de vedere pentru starea actuală a României este lipsa oamenilor la urne în tururile de scrutin:  „E teribil faptul că o bună parte dintre cetăţeni nu au votat, nu s-au dus la vot, nu s-au exprimat şi altă bună parta nu a putut să voteze, mă refer la diaspora. Diaspora sunt 4 milioane de oameni din care votează 200 de mii cel mult. Deci 1 din 20 votează şi nu cred că diaspora ar vota masiv cu PSD. Deci iată că situaţia noastră demografică, ca să spunem aşa, influenţează foarte tare ce s-a întâmplat”, precum susţine Mircea Cărtărescu.

Deşi situaţia ţării nu este una tocmai favorabilă, oamenii de cultură sunt totuşi optimişti: „E greu să faci profeţii. Dacă mă uit în jur am momente de depresie, nu mai îmi fac iluzii, mi se pare că nu există ieşire, dar am mai scăpat noi şi de chestii mai grele, poate scăpăm şi de data asta” (Andrei Pleşu)

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite