VIDEO Versuri care au făcut istorie în muzica României de tranziţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Trupa Valahia
Trupa Valahia

Primii ani trecuţi de la Revoluţie au determinat, în industria muzicală dn România, cea mai dezordonată transformare - poveştile romanţate dintre ea şi el şi-au pierdut, treptat, din strălucire, fiind înlocuite cu acte artistice discutabile. „Adevărul" a selectat câteva din cele mai cântate refrene ale anilor '90, versuri care înflăcărau orice discotecă şi cucereau iremediabil şi fete, şi băieţi pe ringurile de dans.

În decada anilor '90, muzica românească s-a schimbat fundametal şi ireversibil, iar noile tendinţe s-au potrivit perfect cu elanul nebun al tinerilor postdecembrişti. Vă amintiţi, poate, succesul cântăreţelor îmbrăcate strident în materiale ce imitau latexul ori prestigiul bărbaţiilor care purtau gel de păr - chiar şi al celor cu o şuviţă rebelă căzută din breton.

Era, desigur, vremea în care televizoarele color deveneau, uşor-uşor, un lux obligatoriu, iar muzica se asculta la casetofoane cu multe beculeţe ce se aprindeau pe ritmurile sumare ale melodiilor. E drept, mai încurcau uneori banda casetelor audio, dar mereu se găsea cineva care ştia să folosească un creion pentru a le repara.

În absenţa unei mâini invizibile care să regleze piaţa creată de o industrie muzicală haotică, numărul celor care ridicau „mânuţele" spectatorilor „cât mai sus" a crescut exponenţial. Se mai făceau, desigur, şi semne de carte din hârtie glasată, însă poezia care conta - cea simplă, concisă, directă - nu prea mai era căutată în cărţi, ci se găsea, de cele mai multe ori, în versurile hit-urilor.

Cu mesaj politic, atent formulat, cu stângăcii asumate ori mesaje sociale puse pe note muzicale sau, pur şi simplu, punctând exclusiv frivolitatea afişată nonşalant, versurile melodiilor pot părea acum, pentru mulţi, supărător de limitate. Nu era cazul însă în urmă cu aproape 10 ani, când orice adolescent vibra, cu naivitate, când auzea ce se întâmplă cu adevărat „la mare, la soare".

„Hei, hei, dacă vrei
Un pahar de suc să bei,
Vino azi în lumea lui,
Lumea dozatorului!
Hei, hei, nu uita,
Căci aici e viaţa ta!
Că e bine sau e rău,
Ăsta-i dozatorul tău!
Hei, hei, stai aşa!
Asta e şi tara ta,
Ţară plină de comori
Şi cu mii de dozatori.
Unde noi avem o lege:
Dozatorul este rege!"

DJ Boroş (Mihai Bogdan Pop) a fost unul dintre trendsetteri anilor '90, iar hit-ul său, „Dozatorul" a fost, pentru multă vreme nelipsit de la petreceri. Un fragment:

„Beau, beau
Mi-am înşelat iubita
Azi-noapte la hotel
Cu una senorita"

Marian Bogdan Tascău (Dl. Problemă) este în show-biz-ul românesc începând din anul 1995. Prima sa melodie - „Seniorita" - a făcut valuri, fiind promovată uşor datorită aspectului latino languros al solistului, care era la modă între preferinţele fetelor.

Ola ola e, macho man
Ola ola e, sexy baby
Ola ola e, loco baby.

Trupa Genius s-a bucurat de la început de un succes extraordinar. În anul 1999, formaţia a lansat hit-ul „Macho-Man", piesa având în videoclip inspirat din clipurile latine ale vremii - cu maşini şi motociclete scumpe.


„Ochii tăi mi-amintesc cât de mult ne iubeam
Şi cum ca doi copii în braţe ne strângeam
Mi-amintesc când îmi spuneai că mă iubeşti
Dar nu înţeleg acum de ce mă părăseşti"

Liviu Varciu, Aurelian Ciocan şi Adrian Zainea au mizat pe farmecul lor şi, anul 1998, au început să cucerească inimile fetelor care se regăseaseau în fiecare piesă de-a lor.

„Suzana, eu te spun lu' mama
Mi-ai furat banana
Nu mă mai joc, nuuu [...]
BANANA!!"

Vă mai amintiţi cum au debutat în show-biz artiştii Mihai Trăistariu şi Costi Ioniţă? În anul 1998, un grup de trei băieţi cântau despre cum „banii şi fetele ne mănâncă zilele", iar această formulă stilistică a căpătat o anvergură impresionantă într-un timp foarte scurt.

„Iubeam şi eu cândva doi ochi căprui
Plângeam când nu-i vedeam de dorul lui
Dar ce păcat căci ochii lui minţeau
Iar eu ca-ntotdeauna îi credeam."

Membrele trupei, Raluca şi Denisa sunt surori şi cântă împreună din luna decembrie a anului 1999. Deşi sunt în show-biz de la vârste fragede, melodia care le-a făcut cu adevărat celebre este romanţa „Doi ochi căprui".

„Gaşca de la bloc
nu mai e deloc
din toţi locatarii
numai pensionarii
Hermann Aurel
e prin Israel
numai bietu Ţuţi e
mort la revoluţie"

Trupa Sarmalele Reci s-a format în anul 1993 şi au încercat, prin melodiile lor, să exploateze frustrările românilor, făcând haz de necaz. Deşi fac parte din segmentul „quality" al anilor '90, multe din versurile formaţiei au rămas întipărite în memoria românilor asemenea versurilor minimaliste ale formaţiilor mai puţin talentate.

„Băieţii mei ascultă doar hip-hop şi manea
Sunt legat de ei aşa cum ziua leagă noaptea"

Până să-şi desăvârşească stilul şi să se consacre prin lupta împotriva manelelor, în versurile celor de la Paraziţii, şi hip-hop-ul, şi manele aveau aceeaşi valoare. Atenţie! Conţinut explicit!

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite