VIDEO Transport în comun pe baterii la New York

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traficul din marile oraşe este foarte zgomotos din cauza motoarelor convenţionale
Traficul din marile oraşe este foarte zgomotos din cauza motoarelor convenţionale

Noile autobuze electrice din metropolă aduc linişte şi confort călătorilor, dar şi în trafic. În prezent, circulă doar trei vehicule de acest fel, însă autorităţile locale spun că până în 2010 vor mai fi achiziţionate încă 87 de exemplare.

În traficul aglomerat, poluat şi zgomotos din New York a fost introdusă o nouă linie de autobuze pentru transport în comun, informează „The New York Times". Vehiculele nu emit noxe şi sunt extrem de silenţioase pentru că funcţio-nează pe baza unei turbine electrice ce alimentează o baterie de litiu-ion. Adică, folosind acelaşi principiu după care funcţionează şi laptopurile.

De fiecare dată când şoferul frânează, bateria se reîncarcă. Mai mult, autobuzele cu câte 37 de locuri sunt ecologice şi în interior, fiind luminate de LED-uri eficiente din punct de vedere energetic.

Dacă în prezent funcţionează doar trei autobuze electrice, autorităţile locale spun că în 2010 vor mai fi introduse încă 87 de exemplare, în valoare de peste 550.000 de dolari (peste 371.000 de euro) fiecare. Acestea vor fi produse în Noua Zeelandă.

Ce zic călătorii

„E o linişte ca-n mormânt", spune un reprezentant al Autorităţii pentru Transport Metropolitan, Doreen M. Frasca, după o lună în care a călătorit frecvent în noile mijloace de transport în comun.

Atunci când opresc sau când îşi închid farurile, autobuzele electrice scot un sunet abia perceptibil, deoarece au la bord un aparat de aer condiţionat care elimină zgomotul generat de motor.

„Este cel mai performant mijloc de transport în care am călătorit vreodată. Îmi dă impresia că plec să vizitez altă ţară, nu că sunt într-un New York zgomotos", spune Malachai William, un student american. Alţi călători spun că, deşi călătoriile sunt silenţioase, ar putea fi şi mai fluente dacă drumurile nu ar fi pline de hopuri.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite