VIDEO Reportaj Spiegel TV: Vânătoarea maidanezilor din Bucureşti. Un război în care pierdem cu toţii?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Captură Spiegel TV
FOTO: Captură Spiegel TV

Jurnaliştii germani de la Der Spiegel TV au realizat, la mijloc de septembrie, un reportaj despre fenomenul maidanezilor în Bucureşti, după moartea băieţelului de 4 ani sfâşiat de câini. Imaginile vorbesc de la sine şi surprind o societate divizată între iubitorii de animale şi cei care sunt împotriva patrupedelor, dar descriu şi neputinţa unui aparat administrativ depăşit de situaţie.

Animale ale nimănui care se zbat să scape de laţurile întinse de hingherii care le vânează, oameni isterici, care ajung să-şi blesteme semenii doar pentru că, în fapt, nici nu mai ştiu pe cine să arunce vina, durere în sufletele a doi părinţi care şi-au îngropat, de curând, copilul de 4 ani, care a fost pur şi simplu mâncat de câini - toate acestea au fost surprinse de camerele nemţilor de la Spiegel TV care au venit, în urmă cu două săptămâni, la Bucureşti pentru a realiza un amplu reportaj pe această temă. 

Jurnaliştii germani au însoţit o echipă de hingheri de la Primăria Bucureşti pentru a vedea problemele cauzate, zi de zi, de zecile de mii de maidanezi din Capitală.

Mama lui Ionuţ, băieţelul de 4 ani care a avut parte de un sfârşit tragic, fiind pur şi simplu sfâşiat de maidanezi într-un parc din Bucureşti, a acceptat să-şi spună durerea reporterilor Der Spiegel TV. Le-a povestit acestora momentele de groază prin care a trecut de când şi-a îngropat copilul. „A fost atacat de un câine, apoi au venit şi ceilalţi şi l-au înconjurat pe Ionuţ. Câinii îl târau pur şi simplu. Fratele cel mare a reuşit să fugă“, explică Andreea Anghel, mama pruncului sfâşiat.

Jurnaliştii germani vorbesc, în reportaj, şi despre protestele ample iniţiate de iubitorii de animale după moartea copilului, faţă de eutanasierea maidanezilor.

Totuşi, spun cei de la Spiegel TV, sunt peste 60.000 de câini pe străzile Bucureştiului, iar majoritatea preferă parcurile, locurile de joacă pentru copii sau trăiesc, pur şi simplu, între blocuri. Un număr prea mare pentru hingherii din Capitală, consideră reporterii germani. De pe străzile din Capitală se strâng, săptămânal, câteva zeci de madanezi, se spune în acelaşi reportaj.

Maidanezii, un real pericol pentru bucureşteni

Potrivit lui Răzvan Băncescu, coordonator de proiect la Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA), maidanezii agresivi sunt un pericol pentru locuitorii oraşului, în special pentru copii, iar acest lucru a fost, din păcate, confirmat de moartea băieţelului de 4 ani.

Echipa de filmare urmează câţiva hingheri care încearcă să prindă maidanezi. Problema lor principală este numărul prea mic de echipaje, argumentând şi că este foarte dificil să prindă câinii din cauza numărului mare de maşini parcate. Mai mult, spun hingerii, „câinii sunt foarte şmecheri“.

Părerile părinţilor intervievaţi într-un loc de joacă sunt împărţite. „De multe ori, câinii sunt luaţi, dar, pe urmă, aduşi înapoi. Inclusiv cei agresivi, care au muşcat oameni“, reclamă o mamă.

Cu toate acestea, există mulţi locuitori care protejează maidanezii şi îi hrănesc, observă reporterii de la Spiegel TV. O femeie plânge după un câine luat din faţa chioşcului ei, rugându-i pe hingheri să îl elibereze căţelul. Se interesează unde va fi dus, pentru a-l putea recupera.

Reportaj Spiegel TV: o zi cu hingherii din Bucureşti

O altă femeie apără vehement un maidanez, argumentând că este „al blocului“. Lupta este câştigată de locatara blocului, care reuşeşte să ia câinele în braţe şi să-l bage în scara blocului, acolo unde hingherii nu pot ajunge.

Scandal şi bigudiuri

Alte imagini surprind o bătrână alergând după maşina hingherilor, insistând că are documente care atestă ca maidanezul de abia prins este al ei. Hingherii subliniază faptul că procedura le indică să ridice animalul, iar ea va putea ulterior să discute cu reprezentanţii centrului. Şi alte doamne în vârstă îi iau apărarea bătrânei, făcând presiuni ca maidanezul să fie eliberat. Hingherii refuză să mai discute şi pleacă.

Alte capturi, alte blesteme ale locatarilor blocurilor din Bucureşti sunt surprinse de camerele jurnaliştilor nemţi.

Unii sunt împotriva eutanasiei maidanezilor, organizând proteste ample pentru salvarea lor. Bucureştenii par să iubească maidanezii - observă reporterii Spiegel TV. Oamenii susţin că cei mai mulţi maidanezi sunt sănătoşi, care doar aşteaptă un stăpân iubitor.

La un moment dat, reportajul continuă cu imagini surprinse iarna, de la geamul unui bloc. În acele imagini, o fată este atacată de o haită de câini. În cele din urmă, fata e salvată de un bărbat care alungă maidanezii cu o lopată. Pe timp de iarnă, din cauza foamei, câinii sunt mai agresivi, notează jurnaliştii germani.

Victime ca Ionuţ nu au însă la fel de mult noroc, cred nemţii, în timp ce prezintă locul de joacă unde s-a petrecut tragedia.

Hingherii au de multe ori liste cu locurile în care au existat reclamaţii referitoare la maidanezi agresivi. Se duce o luptă între oameni şi animale, din care nimeni nu iese câştigător - spune reporterul de la Spiegel TV. Prea puţini câini ajung în adăposturi adecvate. Unul dintre administratorii unui adăpost sărăcăcios spune că primeşte multe cereri, dar nu poate face faţă numărului prea mare de câini ai nimănui.

Reporterii germani remarcă faptul că prea puţini câini sunt sterilizaţi, dar sunt lăsaţi din nou pe străzi. Cercul vicios pare să nu se închidă niciodată. Iar pentru că aceste probleme nu îşi găsesc rezolvarea, plătim cu toţii. A plătit şi un copil nevinovat...


Citiţi mai multe despre cazul copilului omorât de câini

VIDEO Ultimele ore din viaţa lui Ionuţ, copilul ucis de câini

Imaginile de pe camerele de supraveghere din Parcul Tei din Capitală, din 2 septembrie, când Ionuţ a fost sfâşiat de câini, arată că fraţii au rămas mai bine de două ore nesupravegheaţi

Criminologul Dan Antonescu: Imaginile video nu schimbă datele anchetei penale. Poate ale celei morale

Dan Antonescu, specialist criminolog şi blogger „Adevărul“, apreciază că imaginile  suprinse pe camerele de supraveghere din zona Parcului Tei, acolo unde Ionuţ Anghel, copilul de doar patru anişori, a fost omorât de câinii maidanezi pe 2 septembrie 2013, nu schimbă cu nimic fondul anchetei.

VIDEO Tatăl băiatului care a murit muşcat de câini: „Pentru mine este clar cum s-a petrecut tragedia“

Tatăl lui Ionuţ Anghel s-a prezentat joi la Parchetul General, declarând că a venit să vadă ce date noi sunt în ancheta privind împrejurările în care a murit fiul lui, pe 2 septembrie, în apropierea Parcului Tei din Capitală. La ieşirea de la Parchet acesta a precizat că, în privinţa tragediei fiului său, „totul este clar” pentru el.

Marius Marinescu susţine că micuţul de 4 ani găsit mort în parcul Tei nu a fost ucis de maidanezi, potrivit rezultatelor ADN. Anchetatorii infirmă ipoteza

Rezultatele ADN în cazul copilului de patru ani ucis de câini în parcul Tei arată că acesta nu a fost muşcat de niciunul dintre cei şase maidanezi, relatează DC News, care-l citează pe Marius Marinescu, preşedintele Federaţiei pentru Protecţia Animalelor şi Mediului, unul dintre activiştii pro-maidanezi. Parchetul General a infirmat marţi această ipoteză.

Audierile continuă în cazul copilului ucis de câini. Şeful Autorităţii pentru Supravegherea Animalelor, la Parchet

Şeful Autorităţii pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA), Răzvan Băncescu, s-a prezentat marţi la Parchetul General pentru a fi audiat în cazul copilului de patru ani care a murit după ce a fost muşcat de câini în Parcul Tei din Sectorul 2 al Capitalei.

Noi audieri la Parchetul General în cazul copilului ucis de maidanezi. În faţa procurorilor a ajuns şi administratorul terenului unde s-a întâmplat tragedia

Noi audieri miercuri în dosarul în care se caută vinovaţii pentru moartea lui Ionuţ Anghel, băieţelul de patru ani ucis de câini maidanezi din Parcul Tei. Astăzi în faţa procurorilor a ajuns şi administratorul firmei pe terenul căreia Ionuţ a fost omorât.Constantin Ciorăscu a fost adus la Parchetul Instanţei Supreme cu mandat, întrucât nu s-a prezentat după ce a fost citat de anchetatori pentru a da declaraţii în acest dosar.

Posibili vinovaţi pentru moartea lui Ionuţ

Să nu ne amăgim singuri. Câinii nu au discernamânt, trăiesc instinctual, în lupta pentru supravieţuire. Adevăraţii vinovaţi pentru moartea lui Ionuţ trebuie căutaţi în altă parte.

Preşedinta Asociaţiei Caleidoscop, incriminată în dosarul privind moartea lui Ionuţ Anghel

Preşedinta Asociaţiei Caleidoscop, Carmen Secăreanu, a venit vineri la Parchetul General pentru a fi audiată în dosarul în care se fac cercetări privind împrejurările în care a murit Ionuţ Anghel, unul dintre câinii care l-au muşcat fiind adoptat în 2008 de ONG-ul condus de aceasta. Avocatul acesteia a declarat, la ieşirea de la audieri, că femeia este incriminată în acest dosar, însă nu a fost pusă sub acuzare.

Mesajul sfâşietor al mamei lui Ionuţ, copilul mâncat de câini: ”Cum garantează Constituţia dreptul la viaţă, când haitele de bestii ucid fiinţe lipsite de apărare!?

Andreea Felicia Anghel, mama lui Ionuţ, copilul de patru ani ucis de câini, luni, în Parcul Tei din Capitală, a postat pe contul personal de Facebook un mesaj impresionant despre dreptul la viaţă garantat de Constituţie.

Sancţiuni în cazul copilului ucis de câini. Primarul Onţanu cere demiterea şefului Poliţiei Locale. Cazul a fost preluat de Parchetul General

Şeful Poliţiei Locale Sector 2, Aurel Dobrilă, şi directorul general al Direcţiei pentru Protecţia Copilului, Isabela Hurjui, au fost sancţionaţi pentru lipsa de reacţie în realizarea atribuţiilor, în cazul copilului omorât de câini. Neculai Onţanu a propus şi demiterea acestora.

Proprietarul terenului pe care a murit copilul sfâşiat de câini, chemat la Poliţie. Paznicul a fost amendat cu 300 de lei

Poliţiştii de la Secţia 7 l-au amendat pe paznicul care supraveghea terenul unde un copil de patru ani a murit după ce a fost sfâşâiat de câini, luni, lângă Parcul Tei. 

INML dă verdictul în cazul morţii copilului sfâşiat de câini în Parcul Tei: doar tălpile nu aveau urme de muşcături

Copilul de patru ani muşcat de câini, luni, a murit din cauza hemoragiei externe, iar pe corpul acestuia au fost găsite sute de plăgi,potrivit medicul care a făcut autopsia.

Bunica copilului ucis de câini a sunat după 20 de minute la 112. Ea venise prima oară în Parcul Tei cu nepoţii

Bunica băiatului de patru ani ucis, luni, de câini, în apropierea Parcului Tei din Capitală, le-a povestit anchetatorilor că a sunat la serviciul de urgenţe 112 după 20 de minute de la dispariţia nepoţilor săi. 

  

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite