VIDEO Oceanele s-au încălzit alarmant

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Experţii spun că temperatura oceanelor reprezintă un indicator mai bun al încălzirii globale în comparaţie cu cea a atmosferei. Spre deosebire de aer sau de pământ, apa are nevoie de o perioadă mai lungă pentru a se încălzi sau pentru a se răci.

Oceanul planetar s-a încălzit considerabil în ultimii 16 ani, avertizează cercetătorii, care au luat în calcul date privind temperatura apelor din mai multe surse.

Potrivit studiului, citat de livescience.com, în zona de până la 700 de metri adâncime, oceanele s-au încălzit, în medie, cu 0,64 de waţi pe metru pătrat. ­„Este echivalentul adăugării în oceane a energiei provenite de la 100 de milioane de bombe atomice anual, timp de 16 ani", a declarat profesorul John Lyman de la Universitatea din Hawaii, SUA.

Mai repede decât se anticipa

Conform oamenilor de ştiinţă, având în vedere că, spre deosebire de aer şi de pământ, apa are nevoie de o perioadă mai lungă pentru a se încălzi, temperatura oceanelor reprezintă un indicator mai bun al încălzirii globale. Astfel, temperatura din zona superioară a oceanelor constituie un excelent instrument pentru a face studii referitoare la încălzirea Planetei, mai ales că aici se absoarbe mai toată energia (90%) eliberată în atmos­feră ca urmare a acumulării gazelor de seră şi care duce la încălzirea globală.

Specialiştii recunosc ­însă că nu le este uşor să facă astfel de măsurători, iar datele obţinute în urma unor studii punctuale sunt greu de combinat, având în vedere că fiecare echipă de specialişti foloseşte metode specifice de lucru.

„Acest studiu ar trebui să ne reamintească, dacă mai era nevoie, că activităţile oamenilor duc la schimbarea climatică într-un ritm mai accelerat decât cel pe care-l anticipam. Nu este vorba de un mit, ci de realitate", a declarat climatologul american Michael Mann.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite