VIDEO Misterul "Chupacabra" a fost elucidat de cercetători

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oamenii de ştiinţă cred că legendarii monştri sunt, de fapt, coioţi bolnavi de râie - foto: Discovery
Oamenii de ştiinţă cred că legendarii monştri sunt, de fapt, coioţi bolnavi de râie - foto: Discovery

Poveştile despre fantomaticul "Chupacabra" circulă în fiecare an, dar oamenii de ştiinţă au reuşit, în sfârşit, să dezlege misterul ce înconjura legendarul animal.

Se pare că faimoasele creaturi despre care se spune că ar suge sângele animalelor sunt, de fapt, câini sălbatici (coioţi) cu o formă severă de râie, susţine biologul Barry OConnor din cadrul Universităţii din Michigan.

Mitul despre "Chupacabra" a început imediat după apariţia primelor rapoarte privind atacuri asupra unor animale în Puerto Rico si Mexic, unde au fost descoperite oi moarte, cu urme de colţi. Multe vaci şi chiar cai au căzut victimele acestor creaturi, ele fiind găsite moarte, cel mai adesea cu sângele stors din corp si diferite organe smulse.

Rapoarte similare au început să apară, ulterior, din diverse zone din America Latină şi Statele Unite ale Americii. Apoi, au urmat aspecte legate de observarea aspectului animalului, descris asemenea unui câine, o rozătoare sau o reptilă, cu nişte colţi mari, tari şi un miros neplăcut.

OConnor, dar şi alţi cercetători, au ajuns la concluzia că mitul animalului cu opt picioare ascunde, de fapt, povestea câinelui sălbatic.

Cercetătorul american explică faptul că factorul responsabil pentru pierderea părului văzut în "sindromul Chupacabra" este Sarcoptul râiei (Sarcoptes scabiei), care provoacă, de asemenea, erupţii cutanate pruriginoase cunoscute sub numele de scabie (râie).

Scabia este o boală parazitară cu răspândire universală, produsă de artropodul Sarcoptes scabiae, capabil de a produce direct leziuni cutanate.

Are o mulţime de efecte vizibile, iar mortalitatea poate fi relativ ridicată, deoarece speciile-gazdă nu au avut o istorie evolutivă cu paraziţii, iar, în cazul animalelor, acestea nu au putut să devolte sisteme de apărare împotriva parazitului, este de părere OConnor.

În cazul acestor animale nefericite, parazitul poate cauza inflamarea pielii, ceea ce duce la îngroşarea acesteia sau căderea blănii. În cele mai grave cazuri, starea animalului slăbit deschide uşa bacteriilor care provoacă infecţii secundare ale pielii, care produc uneori un miros neplăcut. Dacă se adună toate aceste aspecte, rezultă monstruozitatea urât mirositoare: Chupacabra, a explicat biologul american pentru Discovery.

Dar, cum se explică atacurile creaturii asupra animalelor?

Deoarece aceste animale sunt foarte slăbite, ele sunt nevoite să atace animale precum oile, deoarece este mai uşor decât să alerge un iepure sau un cerb, a conchis omul de ştiinţă.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite