VIDEO Maşina „fără apă“ reduce consumul de energie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Noile maşini de spălat folosesc cu 90% mai puţină apă
Noile maşini de spălat folosesc cu 90% mai puţină apă

Spălarea „uscată" va deveni o activitate comună după lansarea unei noi maşini de spălat realizate de cei de la compania Xeros, din Marea Britanie.

Potrivit „The Guardian", aceasta foloseşte granule din plastic care absorb petele şi consumă cu 90% mai puţină apă pentru un ciclu de spălare normal. Producătorii spun că noua invenţie va reduce facturile la energie cu până la 30%.

Cum funcţionează

Procesul Xeros foloseşte granule de 3 milimetri din nylon. Acestea ajung în cuva maşinii imediat ce hainele sunt înmuiate, iar umiditatea este la nivelul potrivit. După încheierea ciclului de spălare, granulele se scurg pe unde ieşea în mod obişnuit apa. „Economia de apă, detergent şi electricitate, dar şi costurile mai mici ale granulelor produc, după calculul nostru, o economie de 30% pentru utilizatori", spune directorul Xeros, Bill Westwater, pentru „The Guardian".

Datorită proprietăţilor naturale ale nylonului, granulele atrag petele şi, la 100% umiditate, petele sunt absorbite în centrul acestora pentru că structura moleculară a plasticului devine amorfă. Atunci când granulele nu se mai pot refolosi, fiind pline de pete şi de murdărie, pot fi colectate şi reciclate, de exemplu, în tablouri de bord pentru maşini. Invenţia se bazează pe sudiile cercetătorului Stephen Burkinshaw, de la Universitatea Leeds din Marea Britanie.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite