VIDEO Cum se măreşte Delta Dunării cu aproape 1.000 de hectare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Regiunea renaturată Carasuhat-Mahmudia va arăta exact ca Delta Dunării în aproximativ trei ani
Regiunea renaturată Carasuhat-Mahmudia va arăta exact ca Delta Dunării în aproximativ trei ani

Un proiect european de 3 milioane de euro, care poate reda Deltei Dunării 924 de hectare de izlaz, e pe cale de a fi finalizat. Locuitorii din comuna Mahmudia (judeţul Tulcea) aşteaptă ca în întreaga regiune Carasuhat-Mahmudia să se formeze, pe cale naturală, un habitat identic celui din Delta Dunării.

Autorităţile locale, împreună cu reprezentanţi ai Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării şi WWF-România, au asistat, vineri, la reconectarea braţului Sfântul Gheorghe al Dunării cu fostul canal Prestaţia din Mahmudia (foto jos), refăcut în cadrul unui amplu proiect de reconstrucţie ecologică a regiunii Carasuhat-Mahmudia. Aceasta este una dintre ultimele etape ale procesului de renaturare a celor 924 de hectare de izlaz din regiune, care vor redeveni parte a Deltei Dunării în următorii trei ani, potrivit coordonatorilor proiectului.

Izlazul folosit de locuitori doar pentru creşterea animalelor a fost creat în mod artificial pe parcursul anilor ’80, în urma îndiguirilor şi desecărilor din Delta Dunării care au transformat fosta zonă deltaică. Deşi scopul acestor politici era exploatarea agricolă a zonei, pământul nu a permis culturilor să se dezvolte.

mahmudia
mahmudia

Proiectul de reconstrucţie ecologică, pornit la iniţiativa comunităţii locale, a realizat reconectarea celor 924 de hectare la circuitul natural prin refacerea sistemului hidrologic care creează condiţii caracteristice deltei pentru toate speciile de plante, păsări şi peşti ameninţate cu dispariţia. Lucrările au vizat refacerea şi conservarea a 18 tipuri de habitate, ţinând cont de nevoile locuitorilor din zonă, arată reprezentanţii WWF-România. În plus, lucrările au inclus şi plantarea pe o suprafaţă de 10 hectare a unor specii tipice deltei şi valoroase ecologic la nivel european: plop alb, salcie, frasin.

mahmudia

„Prin acest proiect, am încercat să readucem în localitatea noastră ceea ce ni s-a furat în timpul dictaturii comuniste, şi anume partea de deltă care era a comunei Mahmudia. Sperăm că am reuşit să creăm o oportunitate pentru localitatea noastră, astfel încât, pe viitor, ea să se poată dezvolta şi din punct de vedere economic“, a declarat Gherghina Vrămuleţ, primarul localităţii Mahmudia, în cadrul unui eveniment de promovare a reconstrucţiei ecologice, organizat la finalul săptămânii de WWF-România şi prilejuit de acţiunea de inundare a zonei renaturate.

mahmudia

„Este nevoie ca această zonă să fie gestionată într-un mod care să reflecte scopul pentru care renaturarea a fost făcută: accesul la resurse al comunităţii, implicarea Administraţiei Rezervaţiei Biosferei ca administrator al zonei, întărirea participării locuitorilor comunei pentu a dezvolta anumite tipuri de afaceri“, a explicat Orieta Hulea, director WWF-România. „Rolul organizaţiei noastre este de a promova astfel de proiecte de renaturare a zonelor inundabile sau degradate, întrucât aceasta e modalitatea prin care se generează beneficii nu numai pentru natură, dar şi pentru comunităţi“, a continuat Orieta Hulea.

mahmudia
mahmudia

Prezent la Mahmudia la sfârşitul săptămâni, şi Viorel Lascu, secretar de stat în Ministerul Mediului, a subliniat potenţialul eco-business al zonei. „Sper să rămână un proiect al comunităţii, şi nu unul de concesiune viitoare. Sunt sigur că lumea va învăţa să trăiască din asta şi să aducă mai mulţi turişti“, a spus Lascu. Şi guvernatorul Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, Grigore Baboianu, le-a spus cetăţenilor din Mahmudia prezenţi la dezbatere că zona renaturată poate oferi perspective economice importante. „E o oportunitate nouă pentru dezvoltarea comunităţii comunei Mahmuhia, pentru că ne apropiem mai mult de deltă şi cu o ofertă mai generoasă pentru vizitatorii comunei. Toţi cei care au interese în zonă ar trebui să înţeleagă importanţa acesteia şi să realizeze o gestionare armonizată a zonei renaturate, pentru că numai astfel toată lumea va avea de câştigat“, a explicat Baboianu.

Lucrările de reconstrucţie ecologică au fost realizate de Consiliul local Mahmudia în parteneriat cu Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării şi WWF-România în Delta Dunării, zona Carasuhat, cu sprijinul financiar al Programului Operaţional de Mediu 2007-2013 şi cofinanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite