VIDEO „Mamutul de gheaţă“ poate schimba clima

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sursa Graphic News
Sursa Graphic News

Un aisberg de 2.500 de kilometri pătraţi care s-a desprins din Antarctica ar putea afecta vremea şi vietăţile marine. Gheţarul este la fel de mare ca Luxemburgul şi ameninţă să distrugă echilibrul curenţilor oceanici, care influenţează fenomenele meteorologice.

Aisbergul uriaş s-a desprins din gheţarul Mertz, care se întinde în Oceanul Sudic, după o ciocnire cu un alt aisberg gigantic, informează Reuters. Acum pluteşte spre Australia.

Oamenii de ştiinţă susţin că ruperea gheţarilor poate afecta curenţii oceanici şi implicit clima. Aisbergul desprins de gheţarul Mertz, de exemplu, distruge echilibrul natural al unei zone unde există ape sărate şi foarte reci, cu o densitate mare, care se lasă pe fundul oceanului.

Afectează salinitatea apelor oceanice

Specialiştii spun că acestea au un rol crucial în circulaţia apelor oceanice. Oceanele acţionează ca o turbină pentru clima planetei, distribuind căldura în jurul globului printr-o multitudine de curenţi de adâncime şi de suprafaţă. Concret, dispariţia unei prelungiri de gheaţă de mari dimensiuni reduce ritmul de creştere a salinităţii oceanului, care, la rândul ei, afectează procesul de formare a apei pe fundul oceanului.

„Desprinderea în sine nu a fost pusă în legătură directă cu schimbările climatice, ci se leagă de procesele naturale ce au loc în calota glaciară", a spus Rob Massom, un cercetător din Tasmania. Cu toate acestea, el a recunoscut că circulaţia oceanelor s‑ar putea modifica. Mamutul de gheaţă ar putea deranja şi biodiversitatea extrem de bogată din Oceanul Sudic, incluzând o colonie importantă de pinguini regali din Antarctica.

Cercetătorii au studiat crăpăturile existente în limba de gheaţă desprinsă din Mertz. Aceasta e lungă de 97 de kilometri şi este o reminiscenţă a unui aisberg de peste 5.000 de kilometri pătraţi, care s-a desprins de gheţar în 1987.

Gheţar cu istorie

Mamutul de gheaţă desprins de Antarctica este o remi­nis­cenţă a unui iceberg de mai mult de 5.000 de kilometri pătraţi, care s-a desprins de gheţarul-mamă în anul 1987.

.
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite