VIDEO Ce ne mai uneşte. Cum au trăit 1 Decembrie românii simpli, ieşiţi în stradă la Alba Iulia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mii de români din toate colţurile ţării s-au adunat la Alba Iulia pentru a celebra 100 de ani de la Marea Unire Naţională. Împodobiţi cu steaguri tricolore şi îmbrăcaţi în straie populare, românii ne-au spus cum era România în trecut, cum o văd acum şi ce îşi doresc pentru viitorul ei.

Cei mai în vârstă şi-au adus aminte de celebrările naţionale din tinereţea lor, mărturisind că s-a pierdut ceva. Tinerii nu mai au aceleaşi valori pe care le au ei şi se îndepărtează din ce în ce mai mult de tradiţiile strămoşeşti. Îşi doresc revenirea copiilor plecaţi în străinăte, să îi vadă aşezaţi la casele lor, în ţara lor natală.

„Noi vrem să păstrăm în continuare tradiţiile şi portul şi ceea ce am învăţat noi de la moşii şi strămoşii noştri. România este frumoasă, e bogată, oamenii trebuie să fie înţelegători, să meargă şi la bine şi la rău tot împreună. Să sărbătorim unirea, să ne înţelegem între noi indiferent de naţionalitate, indiferent de starea socială, ar trebui să fim toţi uniţi.”

În schimb, cei mai tineri dintre oamenii adunaţi la Alba Iulia cred că ţara noastră are nevoie de o schimbare, una care nu mai poate fi aşteptată de la cei care ne conduc astăzi. Schimbarea trebuie să vină de la fiecare în parte- pare să fie concluzia noii generaţii.

„Eu vreau să o văd mai unită, pentru că în ultimii ani România s-a cam dezbinat. Aş vrea să văd oamenii mai uniţi şi mai ales conducătorii să fie mai patrioţi decât sunt acum. ”

Prăpastia dintre generaţii pare să se adâncească cu fiecare nou răspuns dat de oamenii care au venit la Alba Iulia pe 1 Decembrie. Cei ajunşi la senectute nu văd nicio lumină în zare, speranţa rămânând aceeaşi de acum 100 de ani: numai în Dumnezeu. Pe de altă parte, tinerii vin cu suflul proaspăt, neatins de oboseală, specific vârstei fragede. Pentru ei, doctrina promovată de Partidul Naţional Liberal la începutul secolului XX pare să stea în picioare. Cel puţin la nivel declarativ.

„Sper că noi tinerii şi cei care vin după noi vor avea o contribuţie bună şi vor reuşi să remarce România printre celelalte popoare aşa cum au făcut-o alţii, acum 100 de ani.”

Astfel, România viitorului rămâne o imagine în ceaţă, viziunea diferind de la o generaţie la alta. Un lucru rămâne însă clar: oamenii de toate vârstele au încercat pe 1 decembrie să reînvie ceva din spiritul bucuriei de acum 100 de ani- fiecare, după posibilităţi. Intenţia tuturor e bună, ce vor face românii cu ea rămâne de văzut. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite