VIDEO Prima emisiune de dezbateri etice din România, de joi, la Adevărul Live

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Adevărul Live şi Centrul de Cercetare în Etică Aplicată lansează, joi, de la ora 12.00, prima emisiune de dezbateri etice din România. Readucem pe agenda personală a românilor acest cuvânt aparent abstract: morală. Îl scoatem din cărţile de filosofie şi găsim ce reprezentare ar putea avea el în societate.

Nu e ruşine să spunem: etica n-a fost niciodată o temă de interes nici în mass-media, nici în societate, în general. Consecinţa: morala pare-a fi acelaşi lucru cu bunul-simţ, iar intuiţia fiecăruia pare-a fi suficientă pentru a putea vorbi despre ce e bine şi ce e rău. Nu e nevoie să fii filosof ca să te pricepi la tinichigerii etice.

Ce se întâmplă însă atunci când problemele contemporane nu mai pot fi rezolvate cu aceleaşi instrumente rudimentare? Cum putem să luăm cele mai bune hotărâri atunci când trebuie să răspundem la noi întrebări? Ce e sinuciderea asistată? Ar putea exista o formă morală de dopaj? Care sunt pericolele marelui internet? Care ar trebuie să fie atitudinea noastră faţă de animale? Poate fi moral adulterul? Ei bine, astfel de probleme ar trebui să ne trimită, măcar puţin, la studiu. Să reflectăm.

Platforma de dezbateri Adevărul Live profită de experienţa unor specialişti în studiul eticilor aplicate pentru a desena cadrul fin al unei analize ca o competiţie de păreri. Vorbim despre aceste teme controvesate, despre dilemele etice ale lumii de azi, cu profesioniştii de la Centrul de Cercetare în Etica Aplicată, singura instituţie românească de învăţământ superior care studiază discipline etice.

Vă oferim uneltele şi materia primă: discursul raţional, bazat pe argumente, şi un spaţiu de dezbateri şi dialog. Ce e bine şi ce e rău judecaţi dumneavoastră!

Joi, de la 12.00, medicul Sever Oană şi eticianul Emilian Mihailov, director al Centrului de Cercetare în Etica Aplicată de la Facultatea de Filosofie, Universitatea din Bucureşti, vor vorbi despre eutanasie şi sinuciderea asistată medical.

[<a href="//storify.com/laurica/dileme-etice-pe-adevarul-ro" target="_blank">View the story "Dileme etice pe adevarul.ro" on Storify</a>]

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite