VIDEO Cultură în ritm de carnaval la Köln

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Odată ajunşi în oraşul german, nu rataţi o plimbare pe Rin
Odată ajunşi în oraşul german, nu rataţi o plimbare pe Rin

Oameni costumaţi şi cu feţele acoperite de măşti, multă muzică, voie bună, bere din belşug şi cârnăciori tradiţionali vă aşteaptă la Köln, cel mai vechi dintre marile oraşe nemţeşti, cu ocazia carnavalului care începe la 11 februarie, ora 11.11, în Piaţa Veche.

Unul dintre cele mai cunoscute carnavaluri din vestul Germaniei durează, ca în fiecare an, cinci zile, iar mottoul oficial din 2010 e „Sărutat în Köln".  Evenimentul debutează în trombă cu Ziua Femeii, prima zi a distracţiei de pe malul Rinului fiind dedicată reprezentantelor sexului frumos.

În această zi, acestora le este permis să sărute orice bărbat doresc. Tradiţia spune însă că nu trebuie să uite să le taie şi cravatele după ce le-au furat sărutul. Este singura zi a anului în care orice bărbat, căsătorit sau burlac, acceptă sărutul fără comentarii.

Festivitatea cu o vechime de peste 2000 de ani trezeşte la viaţă întregul oraş. O paradă de personaje vesele lungă de peste şase kilometri poate fi urmărită în prima zi a carnavalului. Fiecare zi are câte o temă specială, cea mai importantă fiind însă cea de-a cincea, 15 februarie, adică „Lunea Rozelor".

Cei peste un milion de spectatori care iau parte anual la acest festival primesc flori, dulciuri, dar şi tot felul de cadouri de la cei 10.000 de participanţi.

Carnavalul, unul dintre cele mai vechi din Europa, este denumit şi „al cincilea anotimp" şi reprezintă un moment important pentru Köln, numărul turiştilor înregistrând creşteri uriaşe în această perioadă. Evenimentul se încheie în „Miercurea Cenuşie", ziua în care începe postul Paştelui Catolic.

Istorie bogată

Numele oraşului Köln, una dintre cele mai vechi dintre marile comunităţi ale Germaniei, derivă din Colonia Claudia Ara Agrippinensium, denumire primită pe vremea când era colonie romană. Potrivit legendelor, Agrippina, soţia împăratului Claudius, născută în regiunea Rinului, a ridicat colonia romană la rangul de oraş în anul 50 după Christos.

 Construcţia Domului a început în anul 1180

Construcţia Domului a început în anul 1180

La aproximativ 30 de ani mai târziu, aici a fost construit cel mai lung apeduct, romanii aprovizionându-se cu apă din Munţii Eifel. În anul 455, oraşul a fost cucerit de franci, populaţie care vorbea limbile latină şi francă. De-abia din secolul al X-lea zona a început să se apropie de Sfântul Imperiu Roman de Naţiune Germană, odată cu căsătoria împăratului Otto I cu Theophana, originară din Köln.

În această perioadă a început dezvoltarea oraşului, care a devenit un centru politic şi religios. În 1180 a început construcţia zidului de apărare a oraşului, cu 12 porţi, lucrare terminată aproape 50 de ani mai târziu.

Din acest zid, astăzi mai pot fi văzute câteva porţi care s-au păstrat aproape în întregime şi mici bucăţi de piatră. Cea mai impunătoare clădire din Köln este însă Domul, catedrala gotică a cărei construcţie provizorie a fost terminată în 1288 şi care a adăpostit osemintele celor trei Magi de la Răsărit.

Domul, aşa cum îl puteţi admira acum, a fost terminat în 1880, la 632 de ani de la începutul lucrării. Din păcate, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, catedrala a fost afectată destul de puternic, iar lucrările de reparaţie nu s-au încheiat nici acum.  

Metropolă culturală

Unul dintre cele mai mari şi importante oraşe din Germania, alături de Berlin, Hamburg şi München, Kölnul adăposteşte numeroase muzee importante, galerii de artă, teatre şi săli de concerte.

Cele mai căutate sunt Teatrul de Operă, înfiinţat în 1822, Hänneschen-Theater (teatrul de păpuşi), Atelier-Theater, Klüngelpütz Kabarett-Theater, Theater am Dom, Theater der Keller sau Volkstheater Millowitsch, unde au loc reprezentaţii în aproape fiecare seară. Deşi se ştie despre nemţi că sunt punctuali şi extrem de serioşi, ei sunt totodată cunoscuţi drept un popor vesel şi plin de voie bună atunci când vine vorba de distracţie.

Din gara centrală pleacă mai multe trenuri de viteză spre Londra, Paris sau Amsterdam

Din gara centrală pleacă mai multe trenuri de viteză spre Londra, Paris sau Amsterdam

În weekend, străzile se umplu de tineri care iau la rând cluburile, iar concertele în aer liber se numără printre cele mai populare variante de amuzament. ­Hohe-Strasse (strada Înaltă) este cea mai căutată pentru astfel de activităţi, iar aici veţi descoperi nenumăraţi cântăreţi ambulanţi care vă îmbie la dans.

Oraşul e plin de tineri. Köln este un important centru universitar şi 10% din populaţia oraşului e alcătuită din studenţii cu viză de flotant. Aici există Institutul Superior de Muzică „Hochschule für Musik" din Köln, unul dintre cele mai importante din Europa, şi Universitatea din Köln, una dintre cele mai căutate din lume. Pe lângă acestea, în oraş mai există alte nouă instituţii de învăţământ superior cu profile precum muzică sau artă.

Printre cele mai atractive muzee din oraş se numără cel de artă modernă şi contemporană - Ludwig Museum - şi Muzeul Romano-Germanic, ce adăposteşte obiecte de artă, podoabe şi obiecte uzuale din epocile romană şi merovingiană. Mozaicul lui Dionysos este cel mai important exponat al acestui muzeu.

Pe lângă acestea mai puteţi vizita Muzeul de Artă Est-asiatică sau pe cel de obiecte de cult păstrate din Evul Mediu. Un important centru cultural, Köln este şi un mare nod feroviar. Gara principală din oraş, care trebuie neapărat văzută, are legături cu principalele oraşe din Germania, dar şi cu marile capitale din Europa precum Paris, Amsterdam sau Londra.

Cultura, istoria şi muzica nu sunt însă singurele motive pentru care oraşul merită vizitat; gurmanzii au ocazia să exploreze tentaţiile uneia dintre capitalele gastronomiei. În oraş există peste 3.000 de localuri cu diverse specialităţi, iar la fiecare masă puteţi să gustaţi celebra bere Kölsch. Mare atenţie: uitaţi-vă la preţurile afişate la intrarea în fiecare local! În funcţie de numărul de stele, meniurile pot ajunge la sume exorbitante şi riscaţi să plătiţi pentru o masă de patru persoane cât pentru cazarea pe o săptămână întreagă!

Costumele participanţilor la carnaval atrag privirile miilor de turişti

Costumele participanţilor la carnaval atrag privirile miilor de turişti

Şi chiar dacă este iarnă şi vremea pare hotărâtă să vă ţină în casă, merită să faceţi o călătorie cu feribotul pe Rin, cursele mai lungi ajungând chiar şi până în Franţa. Una dintre cele mai frumoase rute spre Köln o puteţi parcurge cu trenul, de la Frankfurt. Aşa aveţi ocazia să vedeţi aproape întreaga vale a Rinului, cu faimoasele sale castele şi podgorii.

Cât costă un sejur în Köln

Un pachet pentru două persoane ce include cazarea la un hotel de trei stele, micul dejun şi transportul cu avionul poate ajunge la 650 de euro pentru trei zile.

Agenţiile aplică preţuri speciale în perioada carnavalului. Un pachet la un Gasthaus, de şapte zile, cu demipensiune, costă aproximativ 250 de euro de persoană, fără transport.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite