VIDEO O companie americană îşi face reclamă prezentând România ca un rai al infractorilor cibernetici. „Au furat un miliard de dolari“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Symantec, companie americană de securitate cibernetică care deţine, între altele, Norton Antivirus, a produs un film documentar despre hackerii din România, afirmând că aceştia au furat, în ultimul an, peste un miliard de dolari.

Intitulat „În căutarea celui mai periculos oraş de pe internet”, documentarul durează aproximativ 20 de minute şi prezintă imaginea unei Românii scăpate de sub comunism şi transformată într-un leagăn al infracţionalităţii cibernetice.

Povestea pare să se centreze pe situaţia din Râmnicu-Vâlcea, oraş numit „hackerville” (oraşul hackerilor), însă niciunul dintre hackerii care vorbeşte în film nu este din acest oraş. Apare în schimb un preot din Râmnicu-Vâlcea şi un fost demnitar comunist, amândoi încercând să găsească explicaţii pentru drumul greşit pe care au apucat-o generaţiile tinere.

Raţiunea care a stat la baza documentarului este lesne de intuit din felul în care filmul a fost lansat: producţia a fost postată pe un site Norton, unde oamenii sunt îndemnaţi să afle mai multe despre cum îşi pot proteja calculatoarele împotriva infractorilor cibernetici, fiind redirecţionaţi către o pagină de pe care pot cumpăra produsele de securitate ale companiei Symantec. 

„Avem cel mai bun internet din lume”

Documentarul începe cu o succesiune bizară de imagini, în care figura lui Nicolae Ceauşescu este amestecată cu cea a hackerilor români, temuţi pentru că au ajuns să spargă conturile de email ale unor personalităţi precum Hillary Clinton, familia Rockefeller, Colin Powell şi familia Bush. Din închisoare, hackerul „Guccifer” transmite un mesaj apocaliptic pentru utlizatorii de peste Ocean: „Mesajul meu pentru americani este să deschidă bine ochii, pentru că ceva foarte rău li se va întâmpla în curând”. Şi pentru ca efectul de panică să fie sporit, un „security expert” de la Norton avertizează că nu e de glumit cu hackerii din România.

Marius Lazăr Lehel, cunoscut sub numele de „Guccifer”, a fost condamnat la şapte ani de închisoare după ce a spart mai multe conturi de email, unele aparţinând unor înalţi demnitari americani. Ce nu se spune în film este că hackerul român a fost, de fapt, motivat de un amestec de teorii conspiraţioniste, el afirmând într-un interviu recent că a spart acele emailuri pentru a dezvălui date despre „iluminaţii care conduc lumea”.



„Iceman”, un alt hacker care apare în documentar, spune că îi place să se simtă puternic: „În România avem cel mai bun internet din lume. Avem fibră optică peste tot. Am vrut să sparg serverele NASA şi le-am spart. Am sperat că mă vor angaja, dar în loc să mă angajeze m-au amendat”.

Fără a se preciza sursa informaţiei, în film se afirmă că hackerii români au furat în ultimul an un miliard de dolari. Se avertizează că pericolul este în creştere întrucât hackerii găsesc noi şi noi metode de a comite infracţiuni cibernetice.

Finalul combină  întunericul unor câmpii părăsite cu lumina palidă din interiorul unei biserici ortodoxe, iar în fundal vocea unui preot care îndeamnă omul să aleagă drumul cel bun şi să se învrednicească pentru mântuire. Pentru ca totul să se încheie cu ilustrarea simbolică a unei rivalităţi din vremurile moderne: imaginea hackerului român înfăşurat într-o geacă de fâş şi cu un fes tras peste ochi contra specialistului în securitate cibernetică îmbrăcat la costum şi privind tăios prin lentilele unor ochelari cu ramele groase.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite