VIDEO Cum să blochezi dezvoltarea unui oraş: „Au venit nişte investitori de la Coca-Cola. Le-am zis că nu negociez cu escrocii“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Campania „Primarii noştri“ vă prezintă astăzi un interviu cu Gheorghe Funar, primarul municipiului Cluj-Napoca între 1992 şi 2004. El este exponentul liderului local care distruge un oraş confundând ambiţiile personale cu binele comunităţii care l-a ales.

„Adevărul” continuă seria de interviuri cu primarii pe care i-am votat în ultimii 25 de ani. După dialogurile cu Marian Vanghelie şi Viorel Lis, lăsăm Bucureştiul şi ne îndreptăm privirile spre Cluj-Napoca, oraşul acela în care bordurile erau vopsite în tricolor şi-n care s-a trăit visul frumos şi-apoi urât al Caritasului. Oraşul de care fugeau toţi investitorii şi al naţionalismului de paradă. Oraşul lui Gheorghe Funar.

Dacă vă întrebaţi de ce ne încăpăţânăm să dezgropăm carierele unor astfel de personaje, vom oferi mereu acelaşi răspuns: pentru că aceştia sunt oamenii pe care milioane de români i-au votat ani la rând, provocând degringolada ultimelor decenii. Arătându-i, putem spera într-un vot mai responsabil.

Gheorghe Funar a fost vreme de 12 ani primarul municipiului Cluj-Napoca (1992-2004), al doilea oraş ca mărime din România. El este simbolul liderului nociv, care transformă o localitate şi viaţa a milioane de oameni cu ideile sale fixe. Funar a alungat investitori precum Coca-Cola pentru că i s-au părut nişte escroci. A interzis investiţiile unor companii petroliere pentru că n-a vrut să aibă de-a face cu ungurii. A îngrădit un oraş după hotarele minţii sale: a organizat ceremonii funerare cu ciocli înveliţi în steagul Ungariei, a vopsit totul în roşu, galben şi albastru, de la borduri, la bănci şi coşuri de gunoi, într-un delir naţionalist fără niciun căpătâi.

Tot el a fost în conducerea unor partide toxice precum PRM şi PUNR, clădite pe idei extremiste şi populate cu foşti securişti care au adunat voturi ducând mai departe propaganda comunistă despre conspiraţii mondiale îndreptate împotriva eroicului popor român.

Gheorghe Funar (66 de ani) este acum un simplu pensionar care îşi plimbă nepoţii prin parc, dar a rămas prizonierul aceloraşi teorii. În capul lui se amestecă idei grandioase şi înspăimântătoare: oculta iudeo-ungurească încearcă de milenii să cotropească pământul sfânt al Daciei. Iluminaţii au pus ochii pe Grădina Maicii Domnului şi vor să ne facă felul. Tot ce ne înconjoară e o escrocherie evreiască, de la lupoaica capitolină până la incendiul din Colectiv: „Colectivul a fost făcut tot de ei“. Iar la final, Funar îşi încheie peroraţiile cu aceleaşi cuvinte: „Cum, nu ştiaţi? Vă şochează?”.

Gheorghe Funar despre investitorii străini

„Adevărul“: În 1992, la doi ani după ce în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca muriseră oameni împuşcaţi de forţele de represiune ale regimului comunist, clujenii l-au ales primar pe Gheorghe Funar, un fost membru PCR. Cum vă explicaţi?
Gheorghe Funar: Am fost membru PCR şi mă mândresc cu asta. Am fost 4 milioane de români membri PCR. Şi nu românii şi-au dorit să cadă comunismul. Revoluţia din 1989 a fost pusă la cale de Guvernul Mondial Evreiesc împreună cu sateliţi de-ai lor.

Discursul acesta cu apărarea neamului în faţa cotropitorilor străini, cu ungurii care vor să ne dezintegreze, era o continuare a naţionalismului-comunist din perioada ceauşistă. Acesta a fost programul cu care aţi câştigat Primăria Clujului vreme de 12 ani?
Bineînţeles. Noi suntem stăpâni la noi acasă şi trebuie să ne manifestăm ca stăpâni. Ăştia, ungurii, sunt nişte minoritari şi singura minoritate etnică din România care nu a recunoscut marea unire şi nu este loială statului român. Toate celelalte minorităţi sunt loiale şi colaborează cu majoritatea română. Ungurii sunt extrem de parşivi.

N-ar trebui ca un primar să apere interesele tuturor cetăţenilor în loc să semene vrajbă între ei?
Eu n-am semănat nicio vrajbă. Una dintre priorităţile mele ca primar a fost ca românii să se simtă stăpâni la ei acasă, în inima Ardealului. Ceilalţi, minoritarii, îi acceptăm, le acordăm drepturi, dar nu le permitem să fie duşmani ai statului român aşa cum sunt marea majoritate a ungurilor. Nu toţi, marea majoritate a lor.

image

S-a spus că discursul naţionalist pe care l-aţi avut ca primar i-a speriat pe investitorii străini. Dezvoltarea Clujului a fost blocată 12 ani...
Eu, ca primar român, i-am încurajat în primul rând pe investitorii români. Mie îmi este mai aproape cămaşa de corp decât paltonul. Singurul investitor străin care a plecat de la Cluj-Napoca a fost
Coca-Cola, fiindcă ei au venit cu o echipă de escroci care au încercat să ne păcălească, să aducă o fabrică demontată din Grecia şi să o monteze la noi. Noi, primăria, am convenit să punem la dispoziţie un teren prin care ne asociem cu ei şi am pus condiţia ca fabrica să fie realizată la Tehnofrig din Cluj-Napoca, unde aveam capacitatea să realizăm fabrici Coca-Cola. Şi în ziua când trebuia să semnăm contractul mi-au spus că fac investiţia dacă acceptăm ca participarea Primăriei să fie mai mică şi linia tehnologică să o aducă ei din străinătate. Le-am spus că eu cu escrocii nu negociez şi nu semnez nimic. I-am invitat să plece şi s-au dus pe lângă Oradea, să facă acolo.

Aţi pierdut, totuşi, un investitor important cu această încăpăţânare.
Dacă vii la mine în casă, eu îţi pun condiţii. Nu îmi pui tu mie. Poţi să fii cine vrei.

Deci Primăria Cluj voia să devină acţionar într-o afacere Coca-Cola.
Bineînţeles. Noi intram cu terenul în asociere şi în funcţie de partea în capitalul social obţineam venituri suplimentare la bugetul local.

Investitori maghiari nu acceptaţi sub nicio formă. Benzinăriile Mol sunt doar un exemplu.
Da, am fost împotriva lor. Nu i-am acceptat pentru că Ungaria practic nu are petrol, nu are tradiţie. Prima ţară din lume în care a început exploatarea ţiţeiului ştiţi care este? România. Pe lângă Târgu Ocna am fost şi am văzut prima sondă din lume, invenţie românească.

Cât aţi fost primar aţi avut numai benzinării româneşti în Cluj?

Nu, a venit Shell-ul.

Iată, aveaţi şi englezi.

Da, dar nu unguri.

Deci era un criteriu etnic de selectare a investitorilor.
Nu, dar ei nici n-au încercat să vină pentru că ştiau că n-au nicio şansă cu mine primar să realizeze ceva în Cluj-Napoca.

Multă lume spune că oraşul arăta cam rău după 12 ani cu Funar primar.
Astea-s poveşti. Noi am realizat prima unitate de învăţământ liceal din România. Investiţie nouă mă refer. În România nu s-a construit niciun liceu, singurul a fost la Cluj-Napoca. Am realizat enorm de multe investiţii. Municipiul s-a modernizat grozav în perioada aceea.

Realitatea ne spune că abia după 2004 Clujul s-a dezvoltat puternic, au apărut investiţii străine, firme de IT.
Da, au apărut, dar în perioada cât am fost eu primar s-au menţinut marea majoritate a fabricilor existente, româneşti.


Gheorghe Funar (în costum bleumarin), pe vremea când lua parte la consultările de la Cotroceni  Foto: Mediafax

image

Între 1992 şi 1995, când eraţi primar, a apărut la Cluj jocul piramidal Caritas, o escrocherie care a păgubit zeci de mii de români şi pe care aţi încurajat-o.
N-a fost escrocherie. A fost o unire a românilor în faţa primejdiilor puse la cale de alţii care au încercat să ne facă praf şi pulbere ţara. În perioada aceea veneau la Cluj mii de oameni din toată ţara şi ridicau saci cu bani. Stăteau la hotelurile clujene, intrau în restaurante, cumpărau mărfuri clujene. Îmi amintesc că a venit Panasonic să deschidă un magazin în oraş şi au trecut pe la primărie să-l salute pe primar. Zic: „Domnilor, nu cunoaşteţi piaţa clujeană. Vă asigur că în două ore închideţi magazinul pentru că nu mai aveţi marfă”. S-au uitat la mine japonezii, nu le venea să creadă. După o oră de la deschiderea magazinului, n-au mai avut marfă. Oamenii au avut bani şi municipiul a prosperat.

A fost o prosperitate falsă, de moment, apărută pe baza unei escrocherii.
Nu, e greu de spus că era escrocherie. Mie mi-a relatat patronul Ioan Stoica despre exeprienţa germană. Germania s-a refăcut după război nu pe baza fondurilor din planul Marshall, ci pe baza unui Caritas. La nemţi nu s-a prăbuşit pentru că ei au înfiinţat o bancă a Caritasului şi lucrul ăsta a vrut să-l facă şi Stoica la noi, dar Banca Naţională nu l-a lăsat. Ioan Stoica mi-a spus, la un moment dat, că un sfert din masa monetară a României se afla la Caritas.

Primăria pe care o conduceaţi a primit donaţii mari de la Caritas.
Veneau la mine mulţi cetăţeni care câştigau saci de bani şi spuneau: „Domn primar, vreau să fac o donaţie pentru municipiul ăsta unde am câştigat banii”. Sumele erau formidabile. Iar la intervale regulate de timp se anunţa în ziarele locale destinaţia banilor: la biserici, la nevoiaşi, la scriitori şi aşa mai departe.

image

Cum v-a venit ideea să vopsiţi băncile din oraş în tricolor?
Tricolorul pe care-l avem noi este cel mai vechi drapel de pe planeta Pământ, rămas de la geto-daci. Eu, ca primar, m-am mândrit şi am pus drapelul României peste tot. Fluturau zilnic în Cluj-Napoca în jur de 10.000 de drapele, peste tot. Le-am dispus colaboratorilor să vopsească inclusiv băncile în tricolor şi gardurile care împrejmuiau parcurile. Erau toate vopsite în roşu, galben şi albastru. Ştiţi ce frumos arătau? Sunt cele mai frumoase culori ale curcubeului. Trebuie să ne mândrim, să ne bucurăm de tricolor.

Aţi mai fost implicat într-un scandal pentru că aţi refuzat să căsătoriţi doi etnici unguri.
Nu eu direct. Şeful serviciului de stare civilă care oficia căsătoriile, un tânăr jurist, Vasile Gherman. S-au prezentat doi tineri care n-au vrut să respecte legislaţia statului român, pentru că, aşa cum se precizează în Codul Familiei la noi, trebuie să-ţi exprimi acordul pentru întemeierea căsătoriei în limba română, să spui „da”, nu „ighen”. Ei
n-au respectat legea şi nu i-a căsătorit.

Un actor de etnie maghiară din Cluj a jucat într-un film care a câştigat un premiu Oscar şi noi ne mândrim acum cu el, „românul de Oscar“.
Staţi puţin, e filmul acela unde sunt unguri din ţările pe care le revendică ei pentru Ungaria mare. Ca să internaţionalizeze această problemă, au realizat acest film în care au invitat actori din România, din Slovacia, din Ucraina subcarpatică. Din teritorii pe care ei le revendică. Şi nu întâmplător alţii le acordă premii la Oscar, ca să se vorbească de ungurul ăsta din România, de la Cluj-Napoca…

Păi şi la Oscaruri….?
Da, sunt nişte aranjamente şi acolo… Cinematografia mondială e în mâna evreilor. Ei lucrează, ei aranjează, ei stabilesc cine câştigă.

Tot susţineţi teoriile astea că suntem poporul primordial, ales de Dumnezeu… De ce credeţi că n-am fost în stare să dezvoltăm ţara, dacă tot suntem geniali?
Suntem urmaşii poporului primordial, care a fost adus în situaţia asta deliberat pentru că se pune la cale mutarea statului Israel aici. Poporul român e genial. Sub aspectul inteligenţeie s-au făcut studii. Poporul e nemaipomenit.

image

Gheorghe Funar, pe vremea când vota legi în Parlamentul României

Teoriile lui Funar: Cum i-a furat Einstein Teoria relativităţii lui Eminescu

E greu de purtat un dialog cu Gheorghe Funar, pentru că orice întrebări ai avea, răspunsurile ajung inevitabil în acelaşi punct: evrei, geto-daci, unguri. Interviul de mai sus e doar o parte a discuţiei, restul fiind dedicată teoriilor delirante pe care Funar a ţinut să ni le expună cu orice preţ. Vă prezentăm un scurt inventar pentru că, la urma urmei, acestea nu sunt ideile unui cetăţean oarecare, ci ale unui om care a câştigat trei mandate de primar într-un mare oraş al României, care a fost candidat la prezidenţiale şi ditamai senatorul.

De altfel, discuţia s-a purtat în Palatul Parlamentului, în faţa Biroului de Resurse Umane al Senatului. Gheorghe Funar venise la Bucureşti să-şi depună dosarul pentru indemnizaţia specială pe care o va încasa pentru mandatul 2004-2008. Aflaţi că îl vom plăti, suplimentar, cu 1.500 de lei pe lună. Cum, nu ştiaţi? Vă şochează? Trageţi aer în piept şi citiţi. Gheorghe Funar despre:

Nicolae Ceauşescu. „Pe vremea lui Ceauşescu am realizat atâtea pentru că am avut un conducător român, nu evreu. Numai nevastă-sa, Elena, a fost evreică. N-aţi ştiut lucrul ăsta? Păi de la ea ni s-au tras toate relele”

Originile omenirii. „Dumnezeu a lăsat primii oameni pe planeta Pământ în spaţiul geto-dac, în România de astăzi. S-au făcut studii de către istorici şi arheologi şi au ajuns la următoarea concluzie: leagănul civilizaţiei pe planeta Pământ a existat în spaţiul geto-dac cu cel puţin 10.000 de ani înainte de Hristos. În jurul anului 4.000 î.Hr., bunul Dumnezeu le-a dat poruncă strămoşilor noştri geto-daci să populeze planeta Pământ. Toate popoarele lumii au ca strămoşi geto-dacii. Mai întâi s-au răspândit în toată Europa. Apoi s-au dus în nordul Africii, Orientul Apropiat, India, China, Japonia. Asta a fost prima roire a lor. Da, de ce vă miraţi? Inclusiv japonezii au ca strămoşi geto-dacii. Scrierea chineză şi japoneză o găsiţi pe plăcile de aur de la Sinaia, turnată cu câteva mii de ani înainte de Hristos. Germania e Deutschland, care, în traducere, ce înseamnă? Ţara Dacilor. Dacă îl întrebaţi pe evreul ăsta cu nume nemţesc, Klaus Iohannis, ştiţi ce vă răspunde: „Ich bin deutsch”. „Eu sunt dac”. Aşa răspunde orice neamţ. Ei recunosc în istoria ţării că strămoşii lor sunt geto-dacii, dar şi acolo au lucrat puţin evreii şi în loc de geţi le zic goţi”.

Uniunea Europeană. „Tot ce înseamnă război, tot ce înseamnă revoluţie, tot ce-i zice uniune – că e Uniunea Statelor Americane, că e Uniunea Sovietică, că e Uniunea Europeană – toate sunt lucrături evreieşti îndreptate împotriva omenirii”.

Piramide. „Ştiţi ce aveau geto-dacii pe stemă? O piramidă. Vă şochează? Ştiţi că piramidele din Egipt au fost construite de strămoşii noştri geto-daci după modelul piramidelor din România? Ştiţi că avem piramide în România? Una dintre ele..., v-aş sugera ca în ziua de 6 august, la ora 7 dimineaţa, să fiţi pe Ceahlău. Noi trăim în Grădina Maicii Domnului. În fiecare an, pe 6 august la 7 dimineaţa, de pe muntele Ceahlău bunul Dumnezeu face în zare o piramidă. Îi spune piramida Soarelui”.

Limba română. „Limba română e urmaşă a limbii primordiale pe planeta Pământ, iar Academia Ungariei, în urmă cu câţiva ani, a dat publicităţii un studiu din care rezultă că mare parte a cuvintelor din lexicul limbii ungare sunt de natură geto-dacă, respectiv provin din limba română. De asemenea, dacă ajungeţi în Irlanda, o să constataţi că n-aveţi nevoie de translator. Irlandezii vorbesc o limbă foarte apropiată de limba română păstrată de la strămoşii geto-daci“.

Preşedinţii României. „El este evreu cu nume nemţesc. Nu ştiţi lucrul ăsta? Păi de ce nu l-aţi întrebat? Păi noi n-am avut preşedinţi români până acum. Numai evrei. Emil Constantinescu – amândoi părinţii erau evrei. Taică-su lu’ Băsescu, Ibraunovici, trăieşte în Israel. L-aţi văzut pe Băsescu mergând la mall-uri sâmbăta? Nu. S-a dus duminică. El, fiind evreu, respectă sabatul.

Descoperirea Americii. „În a doua roire a strămoşilor noştri geto-daci, în jurul anului 2.000 î. Hr., au plecat în toată Africa, s-au dus în Australia şi au populat cele două Americi. Au făcut hărţi de deplasare, inclusiv în Americi, iar copia unei hărţi făcute de geto-daci a intrat în posesia unui escroc de care aţi auzit, unul Cristofor Columb. Ăsta a avut harta geto-dacilor în buzunar şi s-a dus şi i-a păcălit pe regii Spaniei, Portugaliei şi s-a dus să descopere Americile, dar avea harta în buzunar”.

Viitorul României. „Pentru că nu mai pot ascunde adevărul istoric, evreii au pus la cale un holocaust prin care vor să ne extermine, folosindu-se de otrăvirea cu aditivi alimentari. Vor ca România să nu mai existe ca ţară, vor să ne dezmembreze pentru a putea muta statul Israel aici, în Grădina Maicii Domnului. Cea mai mare minoritate din România este a evreilor, nu a ungurilor, nu a ţiganilor. Sunt peste 2 milioane de evrei care trăiesc în România”.

Capitala Ungariei. „Ştiţi de unde vine numele Budapesta? De la cetatea dacică «Buda», care este acolo, a fost descoperită şi e obiectiv turistic”.

Tragedia de la Colectiv. „A fost un atac terorist cu gaze mai toxice, mult mai periculoase decât au aplicat în lagărele din Germania. Imediat trebuiau închise graniţele şi căutaţi teroriştii. Tot lucrătură evreiască şi acolo”.

image


Mihai Eminescu. „Dintre cei care au trăit în ultimii 2.000 de ani pe planeta Pământ, după fiul Domnului se situează Mihai Eminescu ca genialitate. Ştiţi că Mihai Eminescu este cel mai mare fizician al lumii? În fizică, Eminescu s-a ocupat de Teoria relativităţii şi a scris primul pe planeta Pământ formula de calcul al vitezei luminii: V = M x C la pătrat. A apărut plagiatorul ăla, escrocul de Einstein, care zice că E = M x C la pătrat. Mi-a spus toate astea un profesor de fizică din Azuga, care a aflat şi el de undeva de preocupările lui Eminescu din domeniul fizicii.

Evreii au avut destule motive ca să-l lichideze pe Eminescu, pentru că s-a aflat în fruntea societăţii Carpaţi, care avea ca obiectiv refacerea Daciei mari. El n-a fost nebun, n-a avut sifilis, astea sunt escrocherii evreieşti. L-au omorât evreii, l-au asasinat cu injecţii şi i-au prescris frecţii cu mercur, să-i intre şi în piele o cantitate mai mare. Tot n-a murit Eminescu. Şi atunci i-au dat cu o cărămidă în cap. Nemţii au primit, pe filieră evreiască, manuscrisele lui Eminescu. Le-au văzut marii lor fizicieni şi au zis: «Noi nu riscăm să ieşim în public cu aceste descoperiri ale lui Eminescu, că, poate, cineva le află şi nu vrem să ne facem de minune. Îl ştim pe unu’ Einstein, îi dăm treburile astea să le susţină el. Dacă cineva descoperă escrocheria care s-a făcut, dăm vina pe ăsta că nu-i întreg la cap».

Einstein a fost handicapat, până pe la vreo trei-patru ani n-a vorbit, l-au dus la şcoală, de-abia a trecut clasa. N-a luat Bacalaureatul, n-a intrat la facultate, n-a lucrat la niciun laborator de fizică, nicăieri, că era handicapat şi când a fost mai mare. Când a spus teoria în prima conferinţă de presă, ziariştii l-au întrebat: «Domnu’ Einstein, dumneata ai fost un handicapat, te-ai chinuit prin şcoală, n-ai Bacul, domnule! n-ai scris un rând în domeniul fizicii că nu eşti în stare. Domne, de unde ai asta?». Şi ştii ce răspuns a dat? Zice: «Am visat». Păi poţi să visezi dacă eşti handicapat?”

Cum i-a furat Einstein teoria relativităţii lui Eminescu

[<a href="//storify.com/Alinavasile/primarii-nostri" target="_blank">View the story "Primarii noştri " on Storify</a>]

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite