VIDEO Adevărul despre unirea cu Moldova. Ce vor, de fapt, moldovenii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Zeci de mii de oameni din România şi Republica Moldova şi-au manifestat în stradă dorinţa de unire. Câţi vor, însă, ca cele două ţări să rămână despărţite de graniţă? FOTO: Eduard Enea
Zeci de mii de oameni din România şi Republica Moldova şi-au manifestat în stradă dorinţa de unire. Câţi vor, însă, ca cele două ţări să rămână despărţite de graniţă? FOTO: Eduard Enea

„Adevărul“ şi www.adevarul.ro demarează, începând de mâine, un serial multimedia dedicat unei idei tot mai vehiculate în ultimele luni: unirea României cu Republica Moldova.

Tema unirii a fost lansată de preşedintele Traian Băsescu la finalul lunii noiembrie. În Bucureşti au avut loc marşuri în care s-a strigat „Basarabia e România!”. Un sondaj INSCOP a arătat că 62% din români sunt pentru unirea cu Republica Moldova. De la Bucureşti pare că nici nu mai contează ce vor cetăţenii Republicii Moldova. Ei bine, contează.

O echipă „Adevărul” a trecut Prutul pentru a afla care este opţiunea moldovenilor. Pe parcursul acestei săptămâni vom scrie despre ce înseamnă proiectul de redesenare a României Mari din perspectiva celor care în acest moment ne sunt doar vecini.

Sunt zeci de argumente pro şi contra care gravitează în jurul acestui proiect. Unirea nu e o simplă redesenare a hărţii. Implicaţiile sunt mai presus de voinţa populară. Ne-au vorbit despre toate acestea politicieni, antreprenori, activişti, vedete locale, muncitori, adolescenţi şi oameni care au trecut prin războaiele şi revoluţiile Moldovei în ultimele două decenii.

Un film documentar va completa seria de articole despre unire. Veţi putea vedea faţa adevărată a Republicii Moldova, de la scripcarii de pe bulevardul Ştefan cel Mare, din Chişinău, care cântă “Deşteaptă-te române!” pentru doi lei moldoveneşti, la antreprenorii care-şi văd afacerile ameninţate de conflictul geopolitic dintre Rusia şi Uniunea Europeană. Documentarul va fi lansat pe 24 ianuarie, pe www.adevarul.ro.

Vă încurajăm să completaţi acest demers cu impresiile şi comentariile dumneavoastră pe forum www.adevarul.ro.

TEASER Adevărul despre Unire - film documentar

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite