Victor Ponta: Pensiile speciale nu se vor recalcula. Se vor găsi soluţii pentru militarii pensionari defavorizaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Victor Ponta nu vrea recalcularea pensiilor militarilor FOTO Adevărul
Premierul Victor Ponta nu vrea recalcularea pensiilor militarilor FOTO Adevărul

Premierul Victor Ponta a declarat, la prezentarea raportului de activitate al Ministerului Apărării, că nu se vor recalcula pensiile speciale, în condiţiile în care majoritatea pensionarilor militari au câştigat în urma recalculării, ci se vor găsi soluţii echitabile pentru aceia dintre pensionari care au fost defavorizaţi.

„Nu se pune problema să luăm iarăşi toate pensiile militare, să începem să le recalculăm, să stârnim vreo panică în cei peste 160.000 beneficiari. Dacă există probleme punctuale, acestea se rezolvă fie - dacă e vorba de probleme administrative - doar pentru acele zone în care s-au descoperit probleme, dacă este vorba cumva de probleme care au şi incidenţă juridică, sunt instituţiile statului care cercetează. Dar mesajul meu este foarte clar: nu se pune problema în acest moment şi nici în viitor să luăm de la capăt toate pensiile militare”, a spus Ponta, după ce a participat la prezentarea raportului de activitate pe 2012 al Ministerului Apărării Naţionale.

Victor Ponta a explicat că cei mai mulţi dintre pensionarii militari au avut de câştigat de pe urma recalculării pensiilor, iar pentru pensionarii care au fost defavorizaţi se va găsi „o soluţie echitabilă pe termen mediu şi lung”.

Premierul declara, săptămâna trecută, că pensiile speciale nu se vor recalcula, însă în cazul în care există erori de calcul acestea vor fi remediate.

Şi ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, a explicat, săptămâna trecută, că legea pensiilor speciale a creat nedreptăţi şi disfuncţionalităţi, arătând că recalcularea fiecărei pensii nu s-a realizat pe baza contribuţiei, întrucât cadrele militare nu au contribuit la buget.

„Problema cea mai gravă este că în sistemul pensiilor militare există o anumită categorie cărora le-am scăzut pensiile şi care sunt nemulţumiţi şi sunt la ora actuală pe rol circa 25.000 de procese. Aşa cum prevede legea, astfel de lucruri atunci când îţi vin de la instanţă că pensia nu a fost corect calculată, toate aceste pensii pe măsură ce vin trebuiesc recalculate (...). Problema de fond este că cei din sistemul de apărare şi din celelalte sisteme nu sunt mulţumiţi de rezultatele care au fost puse în practică în urma micşorării pensiilor acestea speciale. Şi atunci problema este ce facem?”, a spus Câmpeanu, la audierile parlamentare pe tema neregulilor sesizate de Avocatul Poporului privind recalcularea pensiilor speciale.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite