Victor Costache: La 4.000 de cazuri de coronavirus, cele uşoare vor fi tratate acasă / Sunt semnalate zilnic tentative de scoatere a medicamentelor din ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Inquam Photos/Ilona Andrei
FOTO Inquam Photos/Ilona Andrei

În situaţia în care România va ajunge la 4.000 de cazuri de coronavirus, atât cât poate trata sistemul medical de la noi, cazurile mai uşoare vor fi tratate la domiciliu, a anunţat ministrul Sănătăţii, Victor Costache, într-un interviu pentru Digi24.

„Putem trata în spitale peste 4.000 de pacienţi. Peste 4.000 de cazuri, formele mai uşoare vor fi tratate acasă. Prioritar este să fim cu un pas înaintea bolii.”, a declarat ministrul Sănătăţii, Victor Costache.

Sunt semnalate zilnic tentative de scoatere a medicamentelor din ţară

Ministrul Sănătăţii i-a instruit pe responsabilii din spitale să achiziţioneze cât mai multe medicamente.

„Se încearcă (exportul), le mulţumim colegilor de la poliţie şi Poliţia de Frontieră. Avem o piaţă rarefiată şi am stopat această speculă prin ordinul de ministru. Sunt semnalate zilnic tentative.”, a declarat ministrul.

Urmează prezentarea unui nou set de măsuri de protecţie

„Toţi cei care sunt simptomatici (trebuie să poarte mască), dar trebuie să evităm circulaţia. Se vor da dispoziţii suplimentare în zilele care urmează, dar nu vreau să întru în detalii. Măştile cu trei pliuri trebuie schimbate odată la câteva ore.”, a completat Victor Costache.

De săptămâna viitoare va exista un tel verde digital, care va răspunde întrebărilor din mediul online

„Procedura izolării se va disemina mai bine la nivel naţional. Săptămâna viitoare se va pune la dispoziţie un tel verde digital, bazat pe inteligenţă artificială, care va răspunde întrebărilor din online. Creştem capacitatea la DSP-uri, în ultimele săptămâni s-a dublat numărul de angajaţi de la DSP-uri. Nu au fost modernizate foarte mult în ultimii ani. Am luat măsuri când am preluat mandatul.”, a continuat ministrul Costache.

Tot mai multe echipamente produse în România

Autorităţile încurajează capacitatea locală şi industria română, care a avut de suferit în urma declarării pandemiei. Astfel, Oltchim Galaţi va produce câteva mii de kilograme de biocide, iar măştile şi combinezoanele vor fi produse la Sibiu şi în Maramureş. Victor Costache a menţionat că deja a fost produs primul combinezon realizat în România.

Despre compania Hexi Pharma, care este în continuare închisă, ministrul Sănătăţii a declarat că „n-aş putea spune cum va lucra. Vor fi şi foşti angajaţi.”

Victor Costache: În ianuarie era un singur laborator pregătit pentru testări, acum sunt 16

Întrebat care este capacitatea de testare la acest moment în România, Victor Costache a declarat că „în ianuarie era un singur laborator pregătit, de la Matei Balş, acum sunt 16. Există personal de la mai multe spitale judeţene, fiecare spital cumpără teste de Real Time PCR. Încercăm prin importatori să aducem mai multe în ţară. Testele rapide sunt o soluţie bună, fiecare spital are posibilitatea să le achiziţioneze.”

Mesajul ministrului pentru români

„Apelul tuturor membrilor din guvernul Orban şi al responsabililor implicaţi este la calm, situaţia din România este mult mai bună decât în alte ţări cu sistem sanitar mai puternic, deoarece am luat măsuri mai din timp. E mult mai uşor să previi decât să vindeci.”, a spus Costache.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite