UPDATE Ministrul Sănătăţii a decis încheierea unor protocoale cu centrele de mari arşi din Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Facebook
FOTO Facebook

Mai mulţi supravieţuitori ai tragediei din incendiul Colectiv au solicitat, printr-o scrisoare deschisă, înfiinţarea unui mecanism naţional de intervenţie de urgenţă în cazul accidentelor cu victime mari arşi. În cadrul scrisorii aceştia propun şi soluţii pentru pacienţii care suferă de arsuri. Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a decis încheierea unor protocoale cu centrele de mari arşi din Europa.

UPDATE Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, anunţă, marţi, că a decis încheierea de protocoale cu centrele de mari arşi din Europa şi că se va întâlni săptămâna aceasta cu semnatarii scrisorii trimise de grupul de supravieţuitori ai tragediei de la Colectiv.

Referitor la problemele întâmpinate săptămâna trecută la transferul pacientului cu arsuri grave într-un spital privat din Belgia, ministrul Sănătăţii anunţă că a decis încheierea unor protocoale cu centrele de mari de arşi din Europa, pentru a evita în viitor problemele birocratice în cazul transferurilor pacienţilor cu arsuri grave în străinătate.

„În acest sens, a fost contactată conducerea Spitalului Militar din Belgia, urmând ca săptămâna viitoare să se desfăşoare primele discuţii premergătoare semnării unui protocol care să permită transferul pacienţilor cu arsuri grave din România în regim de urgenţă, urmând ca problemele birocratice să fie rezolvate după transfer. Ministrul Sănătăţii intenţionează să încheie astfel de acorduri cu mai multe unităţi sanitare din Europa care au capacitate de îngrijire şi tratament a marilor arşi. De asemenea, în urma unor întâlniri ale experţilor europeni în România, există în execuţie o procedură europeană care va fi aplicată tuturor ţărilor membre în cazul în care se confruntă cu lipsa posibilităţilor de tratare a marilor arşi”, se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătăţii. 

Instituţia condusă de Sorina Pintea precizează că România dispune de fondurile necesare tratamentelor în străinătate pentru mari arşi.

Scrisoare înaintată de victimele de la Colectiv

„Tragedia de la Colectiv a arătat, dincolo de orice dubiu, iar semnatarii acestei scrisori au simţit, prin propriile experienţe dramatice, că sistemul medical public nu are capacitatea de a trata şi îngriji marii arşi”, se arată în documentul pe care supravieţuitorii de la Colectiv l-au înaintat premierului Viorca Dăncilă şi ministrului Sănătăţii, Sorina Pintea. 

„Inexistenţa unor centre de arşi în ţară, unităţi spitaliceşti specializate, cu personal experimentat, care să asigure standardele foarte stricte de asepsie, absolut necesare pentru această dificilă patologie, standarde pe care unii dintre semnatarii acestei scrisori le-au văzut şi de care au beneficiat în străinătate, pune în pericol viaţa fiecărui caz de mare ars "tratat" cu improvizaţii - cele presupuse 11 paturi ale secţiilor de arsuri”, spun aceştia în scrisoare. 

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite