Vicepreşedintele Agenţiei Naţionale a Medicamentului: „Am ajuns să numărăm pastile în fiecare săptămână”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Marius Tănasă, vicepreşedintele Agenţiei Naţionale a Medicamentelor (ANMDM), a declarat, luni, că „nu au fost depuse multe cereri pentru a fi autorizate generice oncologice sau pentru afecţiuni neurologice”.

Oficialul a subliniat într-o dezbatere că Agenţia Naţională a Medicamentului a ajuns într-o situaţie dificilă: aceea de a număra pastile în fiecare săptămână, pentru a vedea ce poate fi înlocuit şi care sunt alternativele.

„În ultima vreme, pentru noi este destul de dificil, vedem de unde se pot aduce medicamente, să examinăm diverse produse care ar putea intra pe piaţă şi să înlocuiască ceea ce lipseşte şi să răspundem la o serie de întrebări. Am remarcat la şedinţele noastre de autorizare pentru medicamente că există un interes crescut pentru anumite medicamente şi mă refer la cele generice care se găsesc deja din abundenţă pe piaţă. Dacă este să vă dau un exemplu — antiinflamatoarele. Nu sunt foarte multe cereri pentru a fi autorizate generice pentru medicamente oncologice, pentru medicamente din sfera neurologiei, ceea ce poate că ar fi o idee de business bună pentru cei care pot face”, a declarat Tănasă, citat de Agerpres.

Ministerul Sănătăţii caută soluţii

Ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş Cadariu, a declarat că în cel mai scurt timp va veni cu o soluţie privind faptul că aproximativ 1200 de medicamente vor dispărea de pe piaţă, potrivit notificărilor depuse în ultimele 12 luni la Agenţia Naţională a Medicamentelor, iar aproximativ 300 dintre acestea nu au alternativă în România.

”Am demarat de săptămâni de zile întâlniri cu toţi actorii implicaţi, cu pacienţii în primul rând, cu firmele de medicamente şi suntem pe cale de a soluţiona această problemă în cel mai scurt timp”, a declarat, luni, la Parlament, ministrul Sănătăţii Patriciu Achimaş Cadariu.

Exporturile paralele nu pot fi oprite

Potrivit sursei citate, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Vasile Ciurchea, a declarat că exportul paralel este o problemă reală. Cu toate acestea, fenomenul nu poate fi oprit şi nici interzis, el fiind perfect legal.

„Ne-am putea uita la consumul medicamentelor în anii trecuţi... Poate găsim o metodă în care să îi spunem deţinătorului de autorizare de punere pe piaţă că pentru un anumit medicament trebuie să existe 30% din total cantitate în ţară în permanenţă. Nu ştiu dacă este o soluţie bună, cred că este un punct de plecare, că poate fi luat în calcul. Acest 30% ar asigura tratamentul, să zicem, pentru trei luni în care ai timp să găseşti o soluţie pentru a asigura medicamentul respectiv”, a declarat Ciurchea.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite