Copiii părinţilor alpinişti. Riscuri şi responsabilităţi, Geta şi Erik

Sâmbătă dimineaţa, dinspre Bucureşti spre Sibiu, fără să-mi propun, ocolind Braşovul, am virat stânga şi am luat-o spre Râşnov. Un drum plin cu gropi, dar un peisaj frumos de iarnă, lăsând în dreapta şi în stânga o pădure de brazi acoperită cu zăpadă. Acolo, la Râşnov, este locul unde câţiva copii şi părinţi iubesc enorm muntele şi, cu resurse modeste, se pregătesc pentru a cuceri cele mai înalte vârfuri din lume.
Ce diferenta este intre un parinte care isi impinge copilul peste limite la 12-13 ani cucerind munti pentru faima tatalui si parintele copilului care tragea de fiare la 3 ani doar pentru ca tatal vroia sa fie culturist de mic. Nu cumva ambii parinti au o frustrare legata de propria viata si vor ca copii lor sa faca ce nu au facut ei in tinerete? Faptul ca celor mici le place muntele sau sportul nimic de zis dar sa nu se ascunda sub pretextul asta de fapt dorinta de glorie a parintilor. As trata cu mai multa seriozitate astfel de cazuri chiar daca ne dau lacrimile de emotie cand un copil cucereste un munte.
Cine esti tu sa iti permiti sa judeci motivele parintilor lor? Copii trebuie sa fie indrumati, sa fie inspirati sa se dezvolte, sa-si gaseasca pasiunile si sa se cunoasca si sa invete si sa-si depaseasca limitarile. Din punctul meu de vedere parintii acestia un model pentru parintii din romania care de obicei nu-si iau in serios nici cele mai simple responsabilitati. Accidentele pur si simplu se intampla.
Adica tu esti de acord cu ala de isi punea copilul sa traga de fiare la 3 ani???????? Mare e gradina.
E evident ca parintii au cautat pericolul cu lumanarea, pacat de acei copii nevinovati...oamenii erau obsedati de recorduri...in Aconcagua a fost o limita de varsta, parintii Getei au solicitat o exceptie care li s-a aprobat, acum in Nepal au solicitat alta exceptie desi limita de varsta e de 16 ani, nepalezii le-au respins-o...de parca aia au impuns limite de varsta asa, de nebuni...asa ca in lipsa de Everest, s-au aventurat pe un munte cotat cu risc de avalansa 5/5...una-i alpinismul practicat in conditii cat de cat de siguranta, si alta cand cauti pericolul....daca asta nu e nebunie curata, nu stiu ce e....si domnul autor mai e si psiholog
Greșit. Accidentele nu pur și simplu se întâmplă. In cazul asta nu a fost accident. A fost un eveniment care era iminent sa se întâmple. O cam cauți cu lumânarea rău de tot dacă: a) iei copii pe munte în timpul avertizărilor meteo de vreme rea (și cod galben); b) ignori pe alții "mai prosti" și te duci pe trasee nepracticabile iarna (din motive evidente); c) nu tu coarda, nu tu casca; d) nu iei în seama nici măcar propria experiența în ceea ce privesc avalanșele sau aglomerările de zăpadă - dacă habar nu aveau părintii de asa ceva înseamnă ca sunt niște amatori și nu aveau ca cauta pe munte; e) nu anunți salvamont de ceea ce urmează sa faci și traseul pe care vrei sa urci. Îmi pare rău pentru părintii care acum sunt în soc, dar este vina lor. Poți sa iți responsabilizezi copilul fără sa îl supui unui risc inutil sau gratuit ex. puteau aștepta topirea zăpezilor și încălzirea vremii.
Iulian Badarau "d) nu iei în seama nici măcar propria experiența în ceea ce privesc avalanșele sau aglomerările de zăpadă - dacă habar nu aveau părintii de asa ceva înseamnă ca sunt niște amatori și nu aveau ca cauta pe munte " Pai pericol de avalanse sunt permanent, doar la campie nu e pericol de avalanse.
# g duscanu Duscanule , prieteni , numai in pielea parintilor care si-au parasit copiii morti pe virful muntelui sa nu fii . Nu exista durere mai mare decit sa-ti ingropi copiii . Cum vor trai cei doi tati de acum inainte cind stiu ca ei au scapat si copiii lor au murit ??? Va spun ca Elbrus-ul , Aconcagua , Everestul sunt niste niste movile nevolnice in comparatie cu suferinta parintilor .
Dupa logica ta, ar muri în disperare oamenii pe la Sinaia și la Poiana Brașov.
@Radu Mircea, sufera, suntem convinsi ca sufera...pana maine cand trebuie sa reinceapa antrenamentele pentru Coco, cealalta fiica....mai sunt o gramada de varfuri de cucerit, o multime de recorduri de batut...parintii de genul asta sufera in primul rand de o boala mentala care probabil cu ajutor psihiatric se poate tine sub control astfel incat sa poata si copiii lor trai
Iulian Badarau "Dupa logica ta, ar muri în disperare oamenii pe la Sinaia și la Poiana Brașov." Doar ateii, pentru ca ei sunt invatati ca pot sa castige cu forte proprii. Ceea ce evident fiind doar minciuni ateiste duce la nenorociri
# master of disaster Roxy , eu nu cred ca vreunul din parinti va mai pune vreodata bocancii de escalada in picioare in urmatorii 1.600 de ani . Coco , din ce am citit , la 18 ani si-a bagat mina in dorintele si damblaua tatalui si a plecat de acasa . A scapat de dileala masculului dominant . Ca un circotas ce sunt , eu cred ca mama a avut un rol toxic in aceasta poveste , tocmai pentru ca nu i-a facut tigaia guler sotului cind a luat-o pe ulei .
@Radu Mircea. Sunteți o mare figură și cam aveți dreptate în acest caz. Ovidiu Popescu nu mi se pare un om conștient de riscurile la care își expunea copiii (poza aia cu Coco de 3 ani pe post de rucsac în spatele lui, într-o escaladă de rocă, el cu cască, micuța fără, vorbește de la sine despre iresponsabilitatea lui Ovidiu Popescu). Eu sunt de acord cu alpinismul juvenil, dacă-l limităm la rocă și la gheață la altitudini moderate, asigurat în coardă și împreună cu adulți responsabili. În ceea ce privește alpinismul de mare altitudine, copiii n-au ce căuta acolo. Un rotund NU.