Viaţa în autorulotă: un cuplu de jurnalişti, teleleu de 7 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În autorulotă, mai e loc şi pentru Tina, câinele Elenei şi al lui Cosmin Foto Cosmin Bumbuţ
În autorulotă, mai e loc şi pentru Tina, câinele Elenei şi al lui Cosmin Foto Cosmin Bumbuţ

În 2013, jurnalista Elena Stancu şi fotograful Cosmin Bumbuţ au renunţat la garsoniera închiriată din Bucureşti, s-au mutat într-o autorulotă şi au pornit la drum prin România, ca să documenteze şi să scrie despre cum trăiesc oamenii. Aşa s-a născut Teleleu.

De când au pus pe picioare proiectul, Elena şi Cosmin au scos o carte, au făcut două filme documentare (Ultimul căldărar în 2016 şi Rezidentele în 2018), au publicat nenumărate materiale şi de vreo doi ani şi-au schimbat şi autorulota.

Când am sunat-o pe Elena pentru acest articol, ea şi Cosmin se aflau în Lisabona. Anul 2020 i-a prins în Portugalia, unde lucrează la o serie de texte despre românii din diaspora. Am întrebat-o dacă mai ştie în câte oraşe au fost cu autorulota în toţi aceşti ani, dar a pierdut şirul.

O redacţie pe patru roţi

De aproximativ şapte ani, maşina lor înseamnă acasă pentru Elena şi Cosmin. După ce au renunţat la job-urile oficiale (Elena a fost redactor-şef adjunct la revista Marie Claire, iar Cosmin a făcut, vreme de 15 ani, fotografii de modă şi publicitate), „au plecat teleleu pentru a înţelege România profundă şi pentru a documenta doar acele subiecte complexe în care cred cu adevărat”.

În curtea unei foste fabrici din Lisabona

viaţa în autorulotă
viaţa în autorulotă

În Lisabona, au parcat autorulota în curtea unei foste fabrici şi fac muncă de birou (Elena ascultă interviuri şi lucrează la texte, Cosmin alege şi editează fotografii) şi pregătesc două portrete ale unor familii de români stabilite în regiunea Algarve, care lucrează în turism, şi portretul unei comunităţi - Poienile de sub Munte, Maramureş - care s-a mutat efectiv în Portugalia. Anul acesta nu se vor întoarce în România. „Nu vrem să ne oprim din proiectul despre românii din diaspora. Ne temem să nu se închidă graniţele şi să nu mai putem pleca din România”, explică Elena.

O maşină nouă şi ceva mai mult confort

În 2013, când au luat decizia să se mute într-o maşină, îi atrăgea foarte mult ideea unui Volkswagen California. Dar şi nouă, şi la mâna a doua era prea scumpă. Plus că n-are veceu, duş şi nu e nici izolată. Ulterior, prin intermediul unui coleg de facultate de-ai lui Cosmin, au cumpărat prima autorulotă la care au renunţat, după ce au folosit-o cinci ani şi după ce au publicat cartea Acasă, pe drum. 4 ani teleleu. „Cartea se numeşte 4 ani teleleu, dar efectiv până a apărut se făcuseră vreo cinci”, spune Elena.

Au simţit acel moment ca pe un punct de cotitură şi au stabilit că trebuie să schimbe maşina. S-au orientat spre un van, nu neapărat pentru că oferă mai mult spaţiu de mişcare, ci pentru că are alte avantaje. E nouă, nu mai trebuie să o repare tot timpul, patul nu mai este lipit de tavan, iar scaunele din faţă se întorc şi se transformă în două fotolii. „Înainte, patul cobora de sus, iar Cosmin trebuia să aştepte să mă trezesc ca să poată să-şi facă un ceai”, povesteşte Elena.

Maşina are 6 metri lungime, 2 metri lăţime şi 2,8 înălţime. O parte e ocupată de baie. În faţa băii e un frigider şi un dulap, după care urmează o masă, banchetele din interior, scaunele de la şofer, aragazul, dulapuri pentru bucătărie. „Spre exemplu, eu fac un pas şi jumătate de la pat până la banchetă. Spaţiul de pe hol - unde sunt acum - e loc cât să te piepteni sau cât să-ţi ridici coatele să te îmbraci”, spune Elena.

Principii de trai într-o autorulotă

Atunci când decid să cumpere un lucru, renunţă la altul. „Dacă luăm ceva, regula este că dăm ceva sau aruncăm dacă e stricat.” Plus că nu au prea multe lucruri, iar „într-o autorulotă nu-ţi poţi permite luxul de a cumpăra un obiect doar pentru că îţi place”, subliniază Elena.

Duc o viaţă simplă. Elena găteşte mâncăruri rapide – omlete, paste, o mămăligă atunci când sunt pe fugă. „Când stăm locului, am timp să fac o ciorbă sau o tocăniţă din care mâncăm două zile”. Cosmin glumeşte şi spune că se ocupă cu lucrurile murdare: umple maşina cu apă şi goleşte toaleta. În rest, fac totul împreună: Elena spală vasele şi Cosmin le şterge; Elena face curat şi Cosmin scutură lenjeria pentru că fiind mai mereu pe drum se adună mai mult praf decât într-o casă.

Elena şi Cosmin nu doar trăiesc împreună, dar, mai ales, lucrează împreună. „Cosmin e colegul meu, cel mai bun prieten al meu, iubitul meu. Nu aş putea să fac toate lucruruile astea fără el. Suntem şi norocoşi că ne potrivim foarte bine. Nu-ţi imagina că nu ne certăm niciodată. Ne certăm pe tot felul de chestiuni mărunte şi imature”, recunoaşte Elena.

 Autorulota sub cerul înstelat al Portugaliei.

sss

Să trăieşti teleleu, înseamnă să fii mai liber

Traiul în autorulotă te învaţă să fii liber. „Cu cât cheltui mai puţin, cu atât eşti mai liber, pentru că ai nevoie de mai puţini bani. Avem libertatea să spunem nu diverselor proiecte care vor să se asocieze cu noi”, spune Elena.

Continuarea articolui, aici.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite