Veşti proaste pentru Poşta Română: toţi pensionarii îşi vor primi pensiile pe card, din 2019

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pensionarii de la ţară vor suferi cel mai mult în urma deciziei de virare a pensiilor pe card
Pensionarii de la ţară vor suferi cel mai mult în urma deciziei de virare a pensiilor pe card

Veşti noi pentru pensionari. De anul viitor, pensia nu va mai fi adusă de poştaş, ci va fi virată ‎pe card. Ministerul Finanţelor Publice vrea să strângă şurubul şi să nu mai cheltuiască 600 milioane lei pe an pentru expedierea pensiilor prin Poşta Română.

Măsura va afecta aproximativ 3 milioane de pensionari. Prin urmare, contractul cu Poşta va fi rupt, ministrul de finanţe Eugen Teodorovici precizând că cei 600 de milioane lei, care sunt cheltuiţi anual pentru expedierea pensiilor, ar putea fi distribuiţi administraţiilor locale pentru investiţii.

Potrivit datelor Casei Naţionale de Pensii, România numără circa 5 milioane de pensionari, din care peste 1,7 milioane îşi încaseză în prezent pensiile cu cardul. 

De asemenea, Teodorovici a anunţat că vor fi oferite bonusuri pensionarilor care aleg să îşi primească pensia pe card, pentru a-i încuraja să aleagă această variantă. În plus, pensionarilor li se va garanta că retragerile de pe card nu vor fi însoţite de comisioane.

Pensionarii de la ţară, cei mai afectaţi

Măsura Ministerului Finanţelor îi va afecta pe pensionarii de la sate, unde băncile nu au deschise sucursale şi nici bancomate. Potrivit statisticilor, doar 30% dintre românii care trăiesc în mediul rural au un cont bancar şi foarte puţini dintre aceştia sunt pensionari. De aceea, specialiştii sunt destul de sceptici în ceea ce priveşte măsura anunţată de Ministerul Finanţelor şi spun că mulţi pensionari de la ţară abia pot să folosească un telefon mobil, darămite să scoată bani de la bancomat.

„Sunt destul de puţini pensionari care primesc pensia pe card, inclusiv la oraş. Va fi foarte greu, mai ales pentru pensionarii de la ţară cu un nivel mai redus de educaţie să se descurce cu sistemul bancar. Problema asta s-a pus şi atunci când s-a trecut la plata salariilor pe card. Dar atunci trecerea s-a făcut destul de uşor, oamenii au reuşit să se adapteze. Era vorba însă de o populaţie de alte vârste şi numai din mediul rural. O altă problemă e cum o să se facă trecerea de la poştaş la card. Ar trebui să există o anumită perioadă de tranziţie, astfel încât pensionarii să poată să-şi deschidă conturi. Băncile vor veni în întâmpinarea pensionarilor“, a explicat, pentru „Adevărul“, sociologul Mircea Kivu.

De altfel, cei care vor avea de câştigat din măsura anunţată de Ministerul Finanţlor vor fi bancherii. „Mă gândesc că băncile vor avea cel mai mult de câştigat. Probabil că băncile vor amplasa bancomate în anumite localităţi rurale. Unele bănci au deschise deja sucursale. CEC-ul avea filiale cam în fiecare comună“, a mai spus sociologul. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite