Veşti bune în vremuri rele

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trăim vremuri tulburi, marcate de necazuri, spaime şi nevroze. De parcă n-ar fi suficient, televiziunile isterice amplifică nenorocirea, încercând să ne convingă că Iadul este însăşi România.

Şi totuşi, în această descătuşare de energii negative, există şi semne că umanitatea nu s-a pierdut cu totul. Oamenii buni şi gesturile memorabile nu vor dispărea niciodată. Două exemple situate la extremele societăţii: Petru Poenaru (un anonim din Piatra Neamţ) şi Adrian Sârbu (starostele Pro TV). Şi, alături de ei, zeci de compatrioţi care au sărit în ajutorul unui om admirabil, aflat în necaz.

Petru Poenaru este definiţia omului în faţa căruia merită să-ţi scoţi pălăria. Până de curând, de existenţa lui ştiau doar câteva sute de cetăţeni din Piatra Neamţ. Prin mediatizarea cazului, acum îl ştie o ţară întreagă, deşi „nea Petrică" nu asta a căutat. El a vrut doar să spargă gheaţa de pe trotuar, din faţa magazinelor şi a caselor. Dotat cu o lopăţică de oţel, izbea cu putere - o dată, de două ori, de o sută de ori - până când gheaţa ceda, bucată cu bucată, precum piesele unui puzzle nevăzut. Apoi lăsa deoparte lopăţica de oţel şi lua o alta, cu coadă de lemn, cu care arunca bucăţile de gheaţă la marginea trotuarului sau în părculeţul de alături.

În tot acest timp, Petru Poena­ru uita de necazul care-l va însoţi până la sfârşitul vieţii: faptul că nu are picioare. În urma unui incendiu care i-a mistuit jumătatea inferioară a corpului pe când era bebeluş, mijlocul i-a devenit suprafaţă de sprijin. „Nea Petrică" părea condamnat să devină cerşetor. Însă o demnitate admirabilă şi o voinţă de oţel l-au îndemnat să aleagă altă cale: munca. Are nevoie de bani, dar nu întinde mâna, ci vrea să-i câştige cinstit. Iar oamenii îi răsplătesc efortul, mai ales că nu toţi sunt dispuşi să-şi cureţe singuri trotuarul.

Petru Poenaru, omul fără picioare din Piatra Neamţ, le dă o lecţie compatrioţilor care recurg la cerşit chiar dacă sunt sănătoşi tun; celor care îşi inventează infirmităţi pentru a stârni mila compatrioţilor.

a„Nea Petrică" este un exemplu tonic şi pentru cei care sunt pe punctul de a ceda în faţa dificultăţilor vieţii. Indiferent cât de greu ţi-ar fi, trebuie să mergi mai departe! Viaţa merită trăită, cu condiţia să înţelegi că ea, viaţa, este o permanentă luptă. Întotdeauna există o nouă şansă, pe care trebuie s-o cauţi ca pe grăuntele de aur printre firele de nisip. Dar pentru asta trebuie să lupţi, să lupţi, să lupţi! Iar când eşti pe punctul de a ceda, aminteşte-ţi de Petru Poenaru, spărgătorul de gheaţă din Piatra Neamţ!

Adrian Sârbu este surpriza începutului de an. S-a dat peste cap pentru a o duce în Austria, pe banii lui, pe una dintre vedetele care l-au dezamăgit plecând de la Pro TV: Teo Trandafir. Nu cheltuirea câtorva zeci de mii de euro este performanţa de admirat a lui Sârbu, ci un sacrificiu mult mai mare: învingerea propriului orgoliu, unul direct proporţional cu audienţele Pro TV.

Întinzându-i mâna lui Teo într-un moment critic, Adrian Sârbu şi-a dezvăluit omenia pe care o ţine adesea ferecată. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite