Vela anunţă achiziţii de 3,2 miliarde de lei pentru intervenţia în situaţii de urgenţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a afirmat că Guvernul a adoptat o hotărâre privind nota de fundamentare a proiectului Viziune 2020, care prevede investiţii de 3,2 miliarde de lei pentru achiziţia de autospeciale şi echipamente pentru intervenţii în situaţii de urgenţă.

Marcel Vela a declarat, joi seară, după şedinţa de Guvern, că Executivul a adoptat o hotărâre prin care aprobă nota de fundamentare  referitoare la necesitatea şi oportunitatea efectuării cheltuielilor aferente proiectului de investiţii Viziune 2020.

"Este vorba despre finanţarea proiectului care se realizează din fonduri externe nerambursabile, în limita sumelor aprobate anual cu această destinaţie, inclusiv din bugetul Ministerului Afacerilor Interne. Suma totală este de 3.263.410.000 de lei, echivalentul a 681.904.797 de euro, din care Uniunea Europeană susţine în lei echivalentul a 2.767.255.000 lei reprezintă finanţarea de 84,4%. Cofinanţarea este de 15%, în valoare de 489 milioane lei, iar o cheltuială neeligibilă de 0,2 la sută de 6,6 milioane lei, adică din această sumă extrem de mare pentru o investiţie de o asemenea anvergură, 2,7 miliarde sunt susţinute din fonduri europene", a spus Vela.

El a adăugat că proiectul vizează creterea nivelului de pregătire pentru o reacţie rapidă şi eficientă la dezastre a echipajelor de intervenţie.

"Principala noastră preocupare, aşa cum aţi văzut şi în perioada anterioară, este protejarea vieţii, protejarea cetăţenilor. Trebuie să fim pregătiţi pentru a răspunde eficient şi operativ în toate situaţiile de criză, în situaţii de calamităţi sau atunci când este nevoie pentru a proteja viaţa şi bunurile cetăţenilor. Este în această anexă la hotărâre o listă de achiziţii. Este prevăzut ca şi achiziţie un număr de 60 de autospeciale de descarcerare, 49 de containere cu echipamente individuale de protecţie, 63 de camioane cu sistem hidraulic de încărcare/descărcare, 276 de autospeciale de stingere cu apă şi spumă, 33 de centre de comunicaţii pentru punctele de comandă medii, 18 autoplatforme, 42 de autospeciale de primă intervenţie pentru lucrurl cu apă la înaltă presiune şi hidroperforare, o navă multirol, 3 şalupe multirol şi un centru naţional de răspuns la dezastre unde toţi cei care lucrează în acest domeniu vor avea un centru operaţional de  comandă, la nivelul Capitalei. Totodată, sunt prevăzute în această sumă de 3,2 miliarde lei şi 12 elicoptere: 6 elicoptere uşoare deja în formă de achiziţie şi livrare şi alte 6 grele pentru zona de uscat şi zona maritimă care sunt în procedură de negociere competitivă. Dorinţa noastră este de a dota cât mai bine şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă şi Inspectoratul Naţional de Aviaţie din cadrul MAI pentru a face faţă la orice provocări", a susţinut Vela.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite