Vasile Ciurchea: Laboratoarele care fac analize gratuite pentru tratament fără interferon vor fi stabilite în 10 zile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vasile Ciurchea, preşedintele CNAS FOTO Adevărul
Vasile Ciurchea, preşedintele CNAS FOTO Adevărul

Pacienţii care suferă de hepatită în stadii avansate şi care ar putea beneficia de terapia nouă fără interferon nu trebuie să se grăbească să-şi facă analizele. Asta pentru că nu a fost încă stabilită lista cu laboratoarele care vor face analize gratuite. Anunţul a fost făcut de Vasile Ciurchea, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.

Potrivit şefului CNAS, lista laboratoarelor va fi făcută publică în zece zile de către compania care a câştigat contractul cost volum. Mai exact, laboratoarele vor face gratuit toate investigaţiile necesare pentru depunerea dosarului de aprobare a tratamentului fără interferon, dosar ce urmează să fie depus la Casa de Asigurări de Sănătate cu care medicul curant sau prescriptor se află în relaţie contractuală.

„Aş vrea să atrag atenţia pacienţilor să nu se grăbească să îşi facă analizele, decât după ce vo fi anunţate laboratoarele. În plus, atenţionez din nou că bolnavii nu trebuie să plătească analizele, ele fiind suportate de către firma producătoare”, a declarat Vasile Ciurchea, citat de Mediafax.

Ciurchea: „Pacienţii nu trebuie să plătescă nimic!”

Acesta a adăugat că mai mulţi bolnavi au reclamat că li s-au cerut bani pentru efectuarea analizelor şi că au fost deja chemaţi pentru efectuarea acestora. Ciurchea a subliniat că, potrivit contractului semnat cu compania farmaceutică ce va pune la dispoziţia pacienţilor eligibili tratamentul, se decontează strict terapia pacienţilor la care se obţine rezultat medical.

Acelaşi contract prevede că firma de medicamente va fi cea care suportă investigaţiile necesare, respectiv viremiile de iniţiere şi finale ale pacienţilor şi fibroscan pentru stabilirea gradului de fibroză. „Pacienţii nu trebuie să plătescă nimic”, a explicat Ciurchea.

„Vor fi 5.000 de pacienţi eligibili, dar îi vom trata pe toţi cei care fac obiectul criteriilor medicale. Bolnavii vor fi investigaţi în centrele universitare şi tratamentul se face oral, administrat acasă. Vom asigura tratament pentru bolnavii care nu au nicio altă alternativă în acest moment — ciroză, gradul de fibroză F4, continuăm cu F3”, a declarat Ciurchea, preşedintele CNAS.

Nouă centre universitare incluse în program 

Concret, metodologia arată că medicul curant poate fi ales de către pacient dintre medicii care îşi desfăşoară activitatea în centrele Bucureşti, Cluj, Constanţa, Craiova, Iaşi, Sibiu, Târgu-Mureş şi Oradea. Limitarea la aceste centre ar putea fi o problemă, susţin reprezentanţii pacienţilor, care sunt de părere că nu toţi bolnavii de hepatită în stadii avansate vor avea resursele financiare necesare, dar şi starea de sănătate necesară pentru a merge în centrele amintite. 

„Trebuie să existe nişte formalităţi, e un lucru foarte bun, doar că lipsesc protocoalele. Mai exact, sunt pacienţi care au ciroze, care au fost în stadii incipiente şi care nu ştiu că există acest tratament. Nu e în regulă să fie nevoiţi să meargă doar la medicii din aceste centre universitare”, a explicat Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor (ANPP). 

Totodată, documentaţia publicată pe site-ul CNAS arată că pacientul care va fi inclus în tratament are mai multe obligaţii, el fiind nevoit să semneze şi un consimţământ în momentul în care intră pe terapie. 

„Eu sper ca pacienţii să-şi primească acest tratament. Momentan, sunt nelămuriţi. Nu cred că vor fi persoane care să nu fie dispuse să semneze acel consimţământ, în condiţiile în care vorbim de bolnavi care au fost pe dublă terapie, sunt oameni care îşi doresc să se vindece şi care vor respecta cu siguranţă termenii din contract”, a declarat şi Marinela Debu, preşedintele Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România. 

Cum se obţine tratamentul 

Potrivit CNAS, dacă terapia durează 12 săptămâni, pacientul este nevoit să facă viremia (analiză obligatorie - n.r.) în săptămâna a 12-a de tratament, în timp ce în cazul tratamentului cu o durată de 24 de săptămâni, viremia de la sfârşitul tratamentului trebuie să fie efectuată obligatoriu în săptămâna a 24-a de tratament. 

„La controlul lunar şi la sfârşitul tratamentului, pacientul va trebui să înmâneze cutiile goale ale medicamentelor, astfel încât medicul să confirme că bolnavul a luat în proporţie de 100% tabletele prescrise. Ulterior, medicul curant va da cutiile goale coordonatorului de la firma ce asigură programul de monitorizare medicală”, mai prevede documentul de pe site-ul CNAS. 

Chiar dacă vorbim de o terapie nouă, medicii din comisia de evaluare sunt de părere că nu vor fi probleme cu întocmirea dosarului. „La toate casele de sănătate există deja experienţa vechilor dosare”, a arătat un medic evaluator. 

Chiar dacă procedura de aprobare a dosarelor a fost comunicată caselor judeţene de sănătate, sunt şi instituţii unde mesajul nu a fost înţeles pe deplin. „I s-a refuzat dosarul, fără să i se dea vreo explicaţie. A fost rechemat”, au declarat surse medicale. 

Câţi bolnavi de hepatită sunt în România 

În prezent, numărul de bolnavi cu infecţie de hepatită C în România este de 3,2% din populaţia totală a ţării. 

„Acest lucru ar însemna circa 600 de mii de persoane infectate cu virus C în sânge, dar 85% au infecţie activă, restul şi-au eradicat virusul prin propriile lor mijloace imunitare. (...) Dubla terapie, cea cu interferon, durează 48 de săptămâni, iar cea fără interferon — 12 săptămâni. Pacientul care va intra în noua terapie va trebui să ţină cont să respecte întocmai schema de tratament. El va lua două pastile pe zi timp de 12 săptămâni. Are foarte puţine reacţii adverse, în special renale”, a explicat şi profesorul Alexandru Oproiu, hepatolog.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite