Vasile Blaga, în capcana promisiunilor

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

ARD şi-a lansat candidaţii şi a făcut electoratului român două promisiuni.

Prima e legată de cota unică şi Vasile Blaga a declarat că o va reduce la 12 procente dacă ARD va ajunge la guvernare, iar cea de a doua e legată de salariul minim pe economie care va creşte la 850 de lei pe lună de la 700 cât e în prezent.

Liderii politici din România suferă de sindromul promisiunilor fără acoperire. Nu ştiu în ce măsură poate fi cineva sedus de declaraţiile liderilor ARD. Ambele promisiuni au o doză puternică de incertitudine. Sunt entuziasmante atât pentru investitori, cât şi pentru salariaţi, dar în ce măsură pot fi realizate, nu ne spune nimeni.

Economia României e încă puternic atinsă de criză. Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, a prognozat o inflaţie de 5,1 procente pentru 2013. Asta înseamnă că pensiile şi salariile bugetarilor au scăzut cu mult înainte de a reuşi Guvernul Ponta „să le întregească", aşa cum se bătea cu pumnii în piept în urmă cu şase luni. În acest moment, în lipsa unui acord cu FMI, Executivul e incapabil să plătească pensiile şi salariile bugetarilor pentru anul care vine. Stabilizarea economică clamată de Victor Ponta e o poveste care nu are nicio legătură cu realitatea. Politicienii şi comentatorii TV care atacă instituţiile internaţionale la ore de maximă audienţă trebuie să ştie că România, în acest moment, nu este independentă din punct de vedere financiar. Depindem în totalitate de creditele cu dobândă mică luate de la FMI şi cu ajutorul FMI. Aşa că degeaba ne umflăm în pene atâta vreme când ne bate vântul prin buzunare. În perioada de boom economic (2007-2008) când, cât de cât, statul avea ceva venituri, Guvernul Tăriceanu a preferat să mărească pensiile şi salariile bugetarilor fără niciun fel de discernământ, în loc să investească banii în infrastructură şi dezvoltare.

Cu toată criza, liderii partidelor trăiesc cu senzaţia că electoratul înghite promisiunile şi votează pe vorbe, dar timpul vorbelor a trecut de mult. Să nu creadă cineva că USL nu decontează în aceste zile incapacitatea de a reîntregi salariile şi pensiile bugetarilor sau că nu decontează scumpirile în lanţ ale produselor alimentare.

Tocmai pentru că politicienii ştiu acest lucru, promisiunile ARD sunt de neînţeles. Acelaşi efect electoral l-ar fi obţinut şi cu promisiunea de a creşte salariului minim cu 50 de lei. O sumă mai mică, dar cu o probabilitate mai mare de realizare. Dar nimic nu e mai important decât câştigarea alegerilor. Nici măcar adevărul!

Emilian Isailă este jurnalist

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite