Patriarhia Română, despre interzicerea filmărilor în biserici: Nu este radicală. Se va putea filma la cununii şi botezuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Filmările la cununii şi botezuri se vor putea face în continuare fără a fi necesar un acord în prealabil
Filmările la cununii şi botezuri se vor putea face în continuare fără a fi necesar un acord în prealabil

După ce Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a decis că filmările în biserici vor fi făcute doar cu acordul centrelor eparhiale şi numai pentru „evidenţierea patrimoniului liturgic şi arhitectural-istoric al respectivelor Biserici", reprezentanţii BOR a venit cu noi precizări.

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, a declarat, vineri, News.ro, că decizia Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române de a permite filmările în biserici doar cu acordul centrelor eparhiale şi numai pentru „evidenţierea patrimoniului liturgic şi arhitectural-istoric” al acestora nu este una radicală. Filmările la cununii şi botezuri se vor putea face în continuare fără a fi necesar un acord în prealabil, această hotărâre având scopul de a feri spaţiul bisericii de un conţinut inadecvat.

Bănescu a explicat pentru News.ro că interdicţia filmărilor fără acordul centrelor eparhiale se referă la conţinutul posibil inadecvat al unor spectacole sau concerte organizate în spaţiul bisericii.

„Interdicţia respectivă nu e o interdicţie radicală care să împiedice desfăşurarea unor lucruri bune şi frumoase. Ea se referă la conţinutul posibil inadecvat al unor spectacole, al unor concerte, al unor piese de teatru care uneori au fost găzduite de spaţiul bisericii, conţinut posibil inadecvat cu spaţiul sacru al bisericii. Această motivaţie este necesară pentru că spaţiul bisericii este destinat în primul rând slujbelor religioase, iar aceste spectacole care uneori, nu foarte des, se desfăşurau în ea, e preferabil să se desfăşoare în afara ei, tocmai pentru a exista un public mai numeros, mai larg”, declarat Bănescu pentru News.ro.

„Este o decizie menită să scoată biserica cumva din spaţiul strict liturgic într-un spaţiu mai amplu social, care este întotdeauna mai generos în legătură cu publicul. Aceasta este principala motivaţie – ferirea spaţiului bisericii de un conţinut inadecvat care este uneori chiar nontradiţional în Biserica Ortodoxă”, a adăugat el.

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române a clarificat că această măsură nu se referă la cununie sau la botez, familiilor fiindu-le permis în continuare să înregistreze aceste ceremonii.

„Această măsură nu priveşte filmările la sfânta cununie şi la botez. Familiile care doresc să îşi înregistreze pentru patrimoniul memorial al familiei, ca să spun aşa, sunt libere să o facă, fără să aibă nevoie de un acord. Sunt filmări destinate circuitului privat şi nu au niciun fel de interdicţie”, a explicat Bănescu.

Referitor la motivaţia acestei hotărâri, Bănescu a spus că nu are informaţii în acest sens, dar presupune că s-a ţinut cont în luarea acestei decizii de anumite evenimente care s-au desfăşurat, fără să constituie niciun scandal, dar care nu s-au potrivit în spaţiul bisericii.

„Presupun, fără să am punctual o informaţie în acest sens, că s-au desfăşurat uneori în biserici din anumite zone din ţară concerte care în conţinutul lor, evident, sunt foarte bune, frumoase şi potrivite cu scopul lor, dar acest conţinut, inclusiv stilistica după care se desfăşoară ele – un cântăreţ, de exemplu, care dacă ia microfonul în mână stă cu spatele la sfântul altar şi interpretează o melodie mai mult sau mai puţin adecvată în conţinut cu spaţiul în care este cântată, nu este potrivit. Cred că s-a ţinut cont de anumite evenimente care s-au desfăşurat, care nu au constituit niciun scandal, dar care, până la urmă, îşi au locul mult mai potrivit într-un spaţiu mai generos, care este în afara bisericii”, a spus Bănescu.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a decis că filmările în biserici vor fi făcute doar cu acordul centrelor eparhiale şi numai pentru „evidenţierea patrimoniului liturgic şi arhitectural-istoric al respectivelor Biserici", aceleaşi condiţii fiind aplicabile şi în cazul transmiterii pe internet a slujbelor.

„Filmările în lăcaşurile de cult vor fi realizate doar cu acordul Centrelor eparhiale şi numai în cazurile în care se doreşte evidenţierea patrimoniului liturgic şi arhitectural-istoric al respectivelor Biserici. La fel, transmiterea în direct pe internet a slujbelor din biserici va fi realizată doar cu acordul Centrelor eparhiale, cu obligaţia respectării normelor liturgice şi tipiconale", se arată în hotărârea Sfântului Sinod.

De asemenea, nu vor mai fi desfăşurate activutăţi cultural artistice în lăcaşurile de cult, ci doar în alte spaţii aparţinând parohiilor.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite