Vântul îngheaţă România. Temperaturile resimţite de corp, de două-trei ori mai scăzute decât în termometre

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vântul a făcut ca temperaturile din termometru să se simtă şi de două-trei ori mai puternic
Vântul a făcut ca temperaturile din termometru să se simtă şi de două-trei ori mai puternic

Viscolul care s-a abătut asupra României în ultimele zilele a adus şi temperaturi extreme resimţite la nivelul corpului uman, sub minimele de minus 14 grade Celsius anunţate de meteorologi. Pe Ceahlău, frigul s-a resimţit ca la minus 50 de grade. Cum ne afectează indicele de răcire.

Chiar dacă meteorologii au anunţat temperaturi de minus14 grade Celsius în aceste zile, în care peste jumătate de ţară a fost sub Cod portocaliu sau galben de vreme rea, vântul a făcut ca populaţia să resimtă de fapt valori termice şi de două-trei ori mai mici, de minus 35 de grade în câteva localităţi afectate de avertizări în weekendul care a trecut.

„Atunci când intensitatea vântului este foarte puternică, aceasta este senzaţia pe care o percepe corpul uman, la nivelul pielii. Indicele de răcire este exact opusul indicele ITU (Indice Temperatură – Umiditate, n.r.), când vara temperatura resimţită depăşeşte 37 de grade şi apar probleme pentru că se depăşeşte temperatura corpului uman. De exemplu, la o temperatură de minus10 grade afară, pe care noi o măsurăm în condiţii standard, la adăpost, la un vânt de 50 de kilometri pe oră se poate resimţi chiar şi cu cel puţin zece grade mai puţin, ca la minus20 - minus25 de grade, în funcţie de intensitatea vântului”, a explicat pentru „Adevărul” meteorologul Mihai Timu, de la  Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).

image

Pe Ceahlău, ca la minus 50 de grade  

La nivelul localităţilor, cele mai scăzute temperaturi au fost resimţite, până duminică la ora 14.00, la Râmnicu Sărat (minus 25), Brăila (minus 25), Adjud (minus 25), Feteşti (minus 29), Slobozia (minus 32) şi Griviţa (minus 35).

Însă, cele mai dure valori ale indicelui de răcire din ţară au fost pe vârful Toaca (1.904 m), din Masivul Ceahlău. Dumincă, la ora 14.00, acesta era de minus 46 de grade, în timp ce, la aceeaşi oră, în Bărăgan valoarea era de minus 35 de grade, a declarat Dan Miron, şeful staţiei meteo de la Toaca.

Iar sâmbătă, indicele de răcire a fost de minus 50 de grade, la o temperatură a aerului de minus 16 grade Celsius.

La începutul lunii decembrie 2013, acest indice a ajuns şi la minus 70 de grade, la temperaturi exterioare de minus 13,5 grade Celsius.

Sfaturi pentru vreme rece

Meteorologul Mihai Timu a explicat că o expunere îndelungată la astfel de condiţii meteo extreme poate duce la hipotermie, iar uneori chiar la decese, deoarece, din cauza vântului foarte intens, corpul pierde căldură. „Dar asta doar dacă stai mai mult timp, câteva ore. Este indicat să nu se plece la drum în zone izolate, unde eşti în plin câmp şi bate vântul, iar corpul poate începe să nu mai reacţioneze cum trebuie”, a mai spus acesta. Dacă ne expunem unor temperaturi scăzute, când luăm un pulover mai gros pe noi, este recomandat ca acesta să nu fie lipit de piele, iar peste acesta să ne luăm o canadiană, a adăugat Timu.

Cod roşu de vreme rea în premieră în România

Meteorologii au emis, duminică, avertizarea de Cod roşu de ninsori şi viscol, valabilă pentru trei judeţe, judeţul Buzău, nordul judeţului Brăila şi sudul judeţului Vrancea, valabilă de la ora 15.00 şi până la ora 21.00, a declarat directorul ANM, Ion Sandu.

Codul roşu de ninsori, vânt şi vizibilitate redusă, decretat în trei judeţe, valabil până aseară, este o premieră în România, susţin meteorologii.

Totodată, Capitala şi 10 judeţe din ţară se află, până la ora 22.00, sub Cod portocaliu de viscol şi ninsori, iar 14 judeţe se află sub Cod galben.


METEO Prima avertizare ANM de Cod roşu de vreme rea, emisă pentru trei judeţe. Cod galben sau portocaliu pentru jumătate din ţară

Meteorologii au emis, duminică, prima avertizare de Cod roşu de ninsori şi viscol, valabilă pentru trei judeţe. Totodată, Capitala şi 10 judeţe din ţară se află, până la ora 22.00, sub Cod portocaliu de viscol şi ninsori, iar 14 judeţe se află sub Cod galben.

Pe Ceahlău, frigul s-a resimţit ca în Siberia

Cele mai mari valori ale indicelui de răcire din ţară calculate de ANM în week-end au fost pe vârful Toaca (1904 m) din masivul Ceahlău.

UPDATE FOTO Viscolul ne-a lăsat fără trei autostrăzi şi fără 27 de drumuri naţionale. Cod roşu pentru judeţele Buzău, Brăila şi Vrancea

Autostrăzile Bucureşti – Piteşti (A1), Bucureşti – Constanţa (A2) şi Bucureşti – Ploieşti (A3), dar şi 27 de drumuri naţionale sunt închise duminică în urma căderii ninsorile din ultimele ore. Administraţia Naţională de Meteorologie a emis cod roşu pentru judeţul Buzău, nordul judeţului Brăila şi sudul judeţului Vrancea, valabil până duminică la ora 21.00. 40 de şoferi au fost amendaţi pentru că au ieşit pe şosele fără cauciucuri de iarnă.

Şcolile din 27 de judeţe închise luni. În Capitală, elevii stau acasă şi marţi

Şcolile vor fi închise luni în 27 de judeţe din ţară, iar în Capitală cursurile sunt suspendate inclusiv marţi, a anunţat duminică ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, după comandamentul de iarnă de la Guvern.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite