Valul 5 se umflă la valori ameţitoare, dar autorităţile rămân calme

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Privind evoluţia campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă a spus că în acest moment sunt 8.057.000 de persoane vaccinate cu prima doză FOTO Shutterstock
Privind evoluţia campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă a spus că în acest moment sunt 8.057.000 de persoane vaccinate cu prima doză FOTO Shutterstock

Deşi numărul infectărilor cu COVID-19 stabileşte zi de zi noi recorduri negative şi presiunea pe spitale creşte, autorităţile române susţin că situaţia nu este îngrijorătoare. Potrivit acestora, valul 5 va mai creşte încă două-trei săptămâni.

Autorităţile par mai dispuse însă să privească în viitor la momentul în care vom fi pe panta descendentă. 

Dr. Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, consideră că în ciuda exploziei de cazuri, situaţia din România nu este îngrijorătoare: „Faptul că varianta Omicron este o variantă care este mai puţin cu impact patogen, adică cu impact mai puţin din punct de vedere al gravităţii ei, e un lucru foarte pozitiv. Trebuie să rămânem precauţi, eu nu aş categorisi îngrijorătoare, nu e îngrijorătoare”. 

Este adevărat că şi numărul testelor a crescut, dar şi rata de pozitivare e mare – 32% din totalul testelor efectuate. „Acest lucru este un semn că există un număr mare de cazuri în comunitate. La numărul localităţilor, se vede o creştere la cele cu peste 3 la mie de la 798 pe 19 ianuarie la 1.636 în 26 ianuarie ca şi incidenţă”, a mai explicat Arafat.

Automat a început să crească şi numărul prezentărilor la UPU: “Dacă între 13 şi 19 ianuarie am avut 6.041 de cazuri pe problema COVID, suspecţi confirmaţi, în perioada 20 - 26 cifra a ajuns 8.032 de cazuri, din care confirmaţi au fost 2.995. Rata de confirmaţi dintre cei care au venit la UPU este de 37,29%. Evoluţia este continuă în creştere. Este clar cu cât creşte numărul cazurilor la un moment vom vedea şi o presiune la un anumit moment pe anumite părţi din sectorul sanitar”. 

 

Peste 3.400 de copii, programaţi în platformă 

Col.dr. Valeriu Gheorghiţă, preşedintele campaniei naţionale de vaccinare anti-COVID, a făcut publice ultimele date referitoare la vaccinarea copiilor între 5 şi 11 ani, acţiune care a început miercuri, 26 ianuarie. „Sunt 231 de centre active unde se pot vaccina copiii cu vârste între 5 şi 11 ani. Ieri, au fost vaccinaţi 390 de copii, 11% din persoanele vaccinate cu prima doză. Din aceştia, 125 s-au prezentat direct la centrul de vaccinare, fără programare. În platformă mai sunt 3.435 de programări existente până la data de 16 februarie”, a spus Gheorghiţă. 

Acesta a adăugat că următoarea tranşă de vaccin pediatric urmează să fie recepţionată la 31 ianuarie, când vor veni 216.000 de doze. „Cel mai probabil, în decursul lunii februarie vom primi şi cealaltă tranşă alocată şi contractată pentru 2022”, a mai spus medicul militar. 

Întrebat dacă ştie despre situaţia în care unii coordonatori de centre de vaccinare spun că nu reuşesc să facă fluxuri separate pentru copii sau nu au personal pentru această activitate, Valeriu Gheorghiţă a răspuns: „Ştiu că nu trebuie să se întâmple această situaţie, vaccinarea copiilor este un proces normal de vaccinare aşa cum se întâmplă de ani de zile în cabinetele de medicină de familie unde nu este nevoie să avem medic specialist pediatru. 

Procedura de vaccinare este cât se poate de clară, de simplă există instrucţiuni, se face un triaj medical, se face un consult de bază pentru a identifica că persoana respectivă, copilul nu are semne avute de boală respiratorie în momentul care se prezintă pentru vaccinare. Nu este nevoie, nu scrie nicăieri în vreo procedură că trebuie să fie un medic pediatru în centrul de vaccinare”. 

40% au şi doza booster  

Privind evoluţia campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă a mai spus că în acest moment sunt 8.057.000 de persoane vaccinate cu prima doză: „Avem 50% din populaţia adultă peste 18 ani care are cel puţin o doză de vaccin. Din populaţia totală rezidentă rata se apropie de 41,8%. Pe grupe de vârstă cea mai ridicată este între 50 şi 59 de ani unde se apropie de 57%. La categoriile vulnerabile rata de vaccinare rămâne insuficientă – peste 80 de ani, 26%”. Coordonatorul a subliniat că peste 2.033.000 de persoane cu doza booster din cele eligibile, adică 40%: „La nivelul medicilor de familie sunt peste 1.048.000 de persoane care au fost vaccinate cu cel puţin o doză până acum. Avem 747 de centre de vaccinare active, cu 1.056 de fluxuri. Rata de vaccinare în Bucureşti este de 67%, 7 judeţe au rată între 50-60%: Cluj, Constanţa, Sibiu, Ilfov, Tulcea, Braşov şi Timiş, alte 24 de judeţe au rată de vaccinare între 40 şi 50%”. 

„Un copil poate fi un rezervor care transmite boala”  

Vaccinarea anti-COVID a copiilor cu vârste între 5 şi 11 ani a început miercuri, în România. Cantitatea de ser administrată este o treime din doza adulţilor sau cea a copiilor peste 12 ani. 

Medicul pediatru Valeria Herdea, medic primar pediatru, medic de familie, vicepreşedinte al Colegiului Medicilor din România, a explicat pentru News.ro de ce este necesară imunizarea cu ser a celor mici, chiar dacă riscul ca ei să facă forme grave de boală este scăzut. „Mulţi părinţi vin îngrijoraţi şi spun ”Copilul meu, dacă va face va face o formă uşoară, de ce l-aş vaccina?”. În primul rând, pentru că un copil poate fi un rezervor care poate transmite boala, în momentul în care transmite practic îmbolnăvirea, o face în comunitate şi atunci poate afecta persoane vârstnice, persoane cu comorbidităţi, diabetici, cardiaci, hipertensivi, dislipidemici, obezi, care ajung în terapie intensivă şi care din păcate îşi pierd viaţa”, a subliniat dr. Valeria Herdea. 

 

Un vaccin ca oricare altul 

Există un risc de transmitere în comunitate extrem de mare şi nimeni nu vrea să vadă 600 de decese aşa cum am avut în octombrie, mai spune pediatrul. 

„Ce este bine de ţinut minte pentru orice părinte, că este un vaccin ca orice alt vaccin, care poate produce, şi este cinstit să le spunem, poate produce reacţii locale: se înroşeşte braţul, poate să-l doară o zi, două, poate să facă temperatură o zi două, dincolo de toate, toate aceste lucruri reprezintă reacţia organismului, este normal, se întâmplă la orice alt vaccin. Vaccinăm copii de 2 kilograme şi jumătate pentru că îi protejăm împotriva infecţiei cu virus hepatic B sau împotriva formelor severe de tuberculoză, avem un program naţional de vaccinare cu 11 vaccinuri şi toate lucrurile astea şi-au demonstrat eficienţa. Atunci când vaccinăm, împiedicăm răspândirea bolii, împiedicăm formele severe de boală. Înţelegerea şi a sta de vorbă cu medicul şi a cere sfat sunt reacţii normale ale unui părinte, toată lumea este de principiu că trebuie făcute centre de vaccinare dedicate copiilor şi nu în ultimul rând să meargă la medicul de familie şi să fie consiliat, omul vine, întreabă, îi explici frumos care este situaţia, care sunt riscurile îmbolnăvirii şi care sunt riscurile vaccinării. Este corect şi să ştie ce să facă atunci când un copil face temperatură, îi administrezi paracetamol sau îi administrezi ibuprofen şi se rezolvă, îl hitratezi, îl supraveghezi”, subliniază medicul. 

 

„Bunica intubată, tatăl cu post-COVID”  

Ce mai este important? ”Să nu-l laşi în comunitate dacă este bolnav, la primele semne de boală să faci o testare corectă, nu mergi la medicul tău de familie , în regulă, există centre medicale private, îţi faci o testare şi nu circuli dacă eşti pozitiv”, a adăugat dr. Herdea. Acesta a povestit un caz ivit la cabinetul unde îşi desfăşoară activitatea: 

”Astăzi am avut un caz în care bunica era intubată pentru că era cardiacă, tatăl era în sindrom post-COVID pentru că ieşise din COVID cu insuficienţă cardiacă, cu tulburări de memorie, de atenţie, cu greutate, dificultate în mişcări, practic venise la cabinet pentru că, deşi ieşise din boală, nu se simţea bine. Deci acest post-COVID va fi o realitate cu care noi ne vom confrunta, nimeni nu ştie care va fi dimensiunea”. Iar copiii pot suferi de acest sindrom post-COVID chiar şi după ce au făcut o formă uşoară, a conchis pediatrul.

„S-a ajuns la vaccinarea copiilor pentru că, da, adulţii au fost iresponsabili şi nu s-au vaccinat, îmi pare rău, dar asta este situaţia, nu este normal ca un adult să spună „Mie îmi e teamă să mă vaccinez” şi îl vede pe copilul lui bolnav”, a declarat dr. Valeria Herdea, medic primar pediatru.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite