De ce valul trei al pandemiei este imposibil de evitat prin vaccinare. Avertismentul experţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine: Inquam Photos / Octav Ganea
Imagine: Inquam Photos / Octav Ganea

Valul 3 al pandemiei îşi face simţită prezenţa în din ce în ce mai multe state din Europa pe fondul răspândirii accelerate a tulpinii britanice. Cercetătorii spun că valul 3 nu poate fi oprit prin vaccinări, deoarece numărul de persoane imunizate este încă prea mic în raport cu rapiditatea cu care se răspândeşte virusul-mutant.

Numărul cazurilor de infectare cu tulpina britanică supercontagioasă va creşte uşor, apoi într-un ritm din ce în ce mai alert, pe măsură ce varianta B.1.1.7 o va înlocui pe cea din Wuhan, este de părere Răzvan Cherecheş, profesor de sănătate publică la Universitatea „Babeş-Bolyai“ din Cluj-Napoca. Cercetătorul apreciază că tulpina britanică va deveni dominantă în Europa în următoarele două luni, inclusiv în România.

„Eu nu am nicio îndoială că vom avea o creştere în perioada următoare. Tulpina B.1.1.7 a fost evidenţiată în multiple judeţe din ţară, avem transmitere comunitară, nu avem motive să credem că nu vom urma exact acelaşi scenariu ca în celelalte ţări europene, respectiv o creştere iniţială mai scăzută, după care se accentuează tot mai mult, la fel cum s-a întîmplat în Marea Britanie, Irlanda, Portugalia. Deci în perioada următoare vom începe să vedem o creştere, care va începe, evident, din zonele care sunt dens populate: Bucureşti, Cluj, Iaşi, Timişoara. Scenariile arată că undeva pe la mijlocul lunii martie-începutul lunii aprilie sunt şanse mari să devină tulpina majoritară în toată Europa, nu doar în România”, a declarat Răzvan Cherecheş.

Cercetător: Este important să nu relaxăm restricţiile

Cercetătorul este de părere că se impune păstrarea restricţiilor la nivelul actual, pentru a preveni răspândirea noii tulpini. Răzvan Cherecheş spune că odată cu încălzirea vremii va scădea întrucâtva şi rata de transmitere.

„În toate celelalte ţări unde se face un număr foarte mare de secvenţieri s-a văzut cum cu fiecare zi care trece tulpina aceasta le înlocuieşte pe celelalte. Şi la noi se va întâmpla exact la fel. Cel mai important este să nu mai relaxăm măsurile, pentru că mai avem două luni. La începutul lunii mai, când va începe să se încălzească vremea, vom ieşi din case şi va scădea automat rata de transmitere pentru că nu vom mai respira unii peste alţii în spaţii închise şi prost ventilate. Până atunci, trebuie să menţinem restricţiile la nivelul la care sunt în acest moment”, a spus cercetătorul. 

Precizările vin în contextul în care un număr de 3.337 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 a fost înregistrat în ultimele 24 de ore, bilanţul total al infectărilor ajungând astfel la 788.048. În ultima zi au murit 73 de pacienţi, iar un număr de 969 de persoane sunt internate la ATI. În ultimele 24 de ore au fost prelucrate 26.447 de teste RT-PCR şi 7.917 teste rapide antigenice.

Cum a evoluat tulpina-mutant în Marea Britanie

Biostatisticianul Octavian Jurma a analizat felul în care a evoluat tulpina B.1.1.7 în Regatul Unit în raport cu SARS-CoV-2 varianta Wuhan.

„Vreau să ne fie un lucru clar: nu putem evita prin vaccinare un val 3, poate valul 4. Prin vaccinare putem eventual evita un val de decese directe similar celui din valul 2 şi asta ar fi extraordinar de bine. (…) Chiar dacă tulpina britanică (B.1.1.7.) are aparent un profil de boală similar (nu identic) cu tulpina curentă (D614G) a SARS-CoV-2, profilul curbei epidemice e distinct. În Marea Britanie, prima confirmare a B117 are loc în septembrie 2020, la debutul valului 2, dar tulpina devine dominantă în decembrie, când măsurile de carantină au limitat tulpina D614G, dar au avut un efect minimal asupra B117. Este un exemplu de manual al felului în care măsurile parţiale ajută la selecţia tulpinilor rezistente la măsuri. Relaxarea de sărbători declanşează valul 3 care într-o singură lună ajunge de două ori mai mare decât vârful valului 2. Pentru a opri ascensiunea valului 3, Marea Britanie adoptă o strategie 3D cu 3 măsuri combinate: carantină dură + testare intensă + vaccinare accelerată. Astfel, după încă o lună, este pe o pantă puternic descendentă şi ajunge la nivelurile din decembrie. Vedem, aşadar, că fost nevoie de apoximativ 4 luni pentru ca tulpina britanică să devină dominantă şi de încă o lună ca să ajungă să depăşească vârful valului 2”, a scris pe Facebook dr. Octavian Jurma.

Restricţii exagerate de circulaţie în unele state europene

Executivul european a trimis somaţii Germaniei, Belgiei, Danemarcei, Finlandei, Suediei şi Ungariei, pentru că cele şase state au impus restricţii mai dure decât cele recomandate de UE, între care interdicţia de a intra pe teritoriul lor. Comisia Europeană atrage atenţia asupra unui „risc de fragmentare, obstacole în calea liberei circulaţii, de perturbare a lanţurilor de producţie”. Restricţiile trebuie să fie „nediscriminatorii şi proporţionate”, insistă CE, care le cere guvernelor în cauză să „se alinieze” recomandărilor comune aprobate acum patru luni.

Germania şi Suedia se pregătesc pentru al treilea val

Germania se află într-un al treilea val al pandemiei de coronavirus, le-a spus marţi cancelarul Angela Merkel parlamentarilor din cadrul partidului conservator, relatează Reuters. Merkel a subliniat că orice relaxare a restricţiilor introduse la sfârşitul anului trecut şi prelungite până la 7 martie trebuie să se facă cu atenţie şi treptat. Conform WorldOMeters.info, Germania a înregistrat 6.630 de cazuri noi pe data de 1 februarie, iar trei zile mai târziu ajunsese la aproape 13.000 de noi infectări. 

Suedia se confruntă cu o nouă tendinţă de creştere a noilor cazuri de COVID-19 şi autorităţile se tem de venirea unui al treilea val epidemic. Autorităţile de la Stockholm anticipează că această variantă mai contagioasă va deveni dominantă în Suedia în câteva săptămâni sau cel mult în câteva luni. Suedia avea 1.551 de cazuri pe zi la data de 1 februarie, iar pe 19 februarie ajunsese la 4.973.

 

SUA, ameninţate de tulpina din California a SARS-CoV-2

 

O nouă variantă posibil mai contagioasă a SARS-CoV-2 (apărută la jumătatea anului trecut şi devenită dominantă în California) explică creşterea semnificativă a numărului cazurilor de COVID-19 şi al deceselor din statul american. Denumită B.1.427/B.1.429, mutaţia ar justifica includerea ei în rândul celor detectate în Marea Britanie, Brazilia şi Africa de Sud, potrivit cercetătorilor de la Universitatea din California. Varianta californiană ar putea deveni până la sfârşitul lunii martie responsabilă pentru circa 90% dintre noile cazuri de COVID-19 în acest stat american, faţă de circa 50% în prezent.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite