Valeriu Gheorghiţă le cere românilor să se vaccineze: Un caz Delta generează alte 7. Trecerea prin boală nu protejează suficient în faţa noii tulpini

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Mediafax Foto / Alexandru Dobre
FOTO Mediafax Foto / Alexandru Dobre

Valeriu Gheorghiţă a explicat că varianta Delta este prezentă în 23 de ţări din Europa, iar numărul de îmbolnăviri s-a dublat în ultima săptămână.  El a subliniat că trecerea prin boală nu protejează suficient în faţa riscului de îmbolnăvire cu această nouă tulpină şi a făcut un apel pentru accelerarea campaniei de vaccinare.

Principala îngrijorare la nivel global este legată de probabilitatea crescută de propagare a infecţiei cu varianta Delta, a spus Valeriu Gheorghiţă.

El a explicat că tulpina cea nouă este mult mai contagioasă şi are o capacitate crescută de transmitere a infecţiei şi se multiplică în cantitate mult mai mare faţă de tulpinile anterioare.

„Factorul de reproducere a cazurilor de infectare în cazul variantei Delta este mult mai mare. Un caz pozitiv cu Delta poate să genereze alte 6,7 cazuri secundare, pe când cea britanică care acum e dominantă poate genera 3,4 cazuri secundare.

Altă particularitate a Delta e capacitatea de a scăpa de sub capacitatea răspunsului imun.

Trecerea prin boală nu protejează suficient de bine faţă de riscul de a ne îmbolnăvi cu varianta Delta.

Beneficiile prin vaccinare, cel puţin în cazul pacienţilor care nu sunt sub tratamente care scad răspunsul imun, protecţia oferită după schema completă de vaccinare este de lungă durată, de ani de zile", a spus Gheorghiţă.

El a spus că vaccinul asigură o protecţie de 90% în faţa virusului. Medicul a spus că în europa, în ultima săptămână, s-a dublat numărul infectărilor cu tulpina Delta. 

În acest context, el a făcut un apel pentru accelerarea vaccinării, cu atât mai mult cu cât sezonul cald favorizează diverse campanii în locuri atipice, iar numărul de îmbolnăviri este scăzut.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite