Valeriu Gheorghiţă: „România nu-şi permite în acest moment să renunţe la vaccinarea cu Astra Zeneca”. Ce spune despre o a treia doză de vaccin

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Mediafax FOTO / Alexandru Dobre
FOTO Mediafax FOTO / Alexandru Dobre

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiţă, a declarat joi seară, într-o intervenţie la TVR, motivele pentru care în România se vaccinează în continuare şi cu serul AstraZeneca, deşi unele state europene au oprit administrarea lui.

Veleriu Gheorghiţă a declarat că obiecticul pe moment al autorităţilor este de creştere a ritmului de vaccinare. Acesta a adăugat că vaccinul Pfizer are o stabilitate redusă.

 „Datoria noastră este să creştem ritmul de vaccinare, încât timpul de aşteptare să fie cât mai scurt. România nu îşi permite în acest moment să renunţe la vaccinarea cu AstraZeneca. Pfizer are o stabilitate redusă, care necesită condiţii speciale de stocare.

Este foarte greu din punct de vedere logistic să asiguri menţinerea calităţii prin menţinerea lanţului de frig şi tocmai de aceea siguranţa şi mediul favorabil pentru vaccinare rămân cele mai importante priorităţi”, a declarat coordonatorul campaniei de vaccinare. 

Oficialul a adăugat că dacă se va ajunge la o rată de vaccinare de 60-70%, virusul nu va avea cum să ajungă la noi mutaţii.

„În perspectiva în care noi vom reuşi, şi nu doar noi România, ci la nivel european, la nivel global, să asigurăm în acest an o rată de acoperire vaccinală de peste 60-70%, acest virus nu va mai avea posibilitatea să selecteze, să-şi dobândească noi variante virale, să-şi dobândească noi mutaţii care să nu fie acoperite de vaccinuri”, a mai relatat acesta.

Valeriu Gheorghiţă a vorbit şi despre eficacitatea unei a treia doze de vaccin anti-COVID-19. 

„Tocmai de aceea, se ia în calcul şi la acest moment se evaluează siguranţa, tolerabilitatea şi eficacitatea unei a treia doze de vaccin, care să fie administrată eventual după 6 luni, însă aici trebuie să înţelegem foarte clar – doar în situaţiile în care vom vorbi de o creştere a prevalenţei infecţiei cu aceste noi tulpini virale insuficient acoperite de vaccinuri”, a relatat medicul.

 Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID (CNCAV) a anunţat că persoanele care doresc să se imunizeze cu serul AstraZeneca se pot prezenta de vineri, 16 aprilie, la centrele de vaccinare la care sunt locuri disponibile, fără programare pe platformă. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite