Valeriu Gheorghiţă: 14.000 de români s-au vaccinat cu doza a treia, iar oamenii continuă să vină în centre VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
gheorghita

Valeriu Gheorghiţă, preşedintele Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 (CNCAV), şi Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, vicepreşedinte al CNCAV susţin o conferinţă de presă pentru a oferi mai multe informaţii privind imunizarea cu doza trei de vaccin împotriva Covid-19.

În primele ore ale campaniei de vaccinare cu doza trei, care este recomandată personalului medical, profesorilor, dar şi persoanelor vulnerabile, aproximativ 14.000 de români s-au imunizat, iar oamenii continuă să vină în centrele de vaccinare.

De asemenea, 25.700 de persoane s-au programat în platforma STS pentru doza 3, în condiţiile în care programările în platformă au fost deschise aseară, a anunţat marţi medicul Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare.

Doza 3 se face doar cu vaccin Pfizer sau Moderna, la alegere, şi se poate administra inclusiv încrucişat: cine a făcut primele două doze cu Pfizer poate opta acum pentru vaccin Moderna şi invers.

„Cei trecuţi prin boală şi sunt vaccinaţi se pot imuniza cu doza 3”, a adăugat Gheorghiţă.

Până la acest moment au fost vaccinaţi peste 400 de elevi din toată ţara.

Există o creştere semnificativă( aproximativ 125%) a persoanelor care s-au prezentat la vaccinarea cu prima doză, a anunţat coordonatorul Campaniei de Vaccinare. În majoritatea judeţelor, rata de vaccinare este în creştere, iar în ultimele două săptămâni s-a observat o prezenţă crescută în centrele de vaccinare, a adăugat Valeriu Gheorghiţă.

„Trebuie să fim responsabili în perioada următoare, avem nevoie de implicarea fiecăruia dintre noi să respectăm regulile şi să ne vaccinăm, având în vedere faptul că prin vaccinare evităm riscul de formă gravă, riscul de spitalizare, riscul de deces şi riscul de răspândire a virusului", a subliniat coordonatorul campaniei de vaccinare.

Aproximativ 650.000 de certificate verzi au fost eliberate într-o singură săptămână

În ultima săptămână au fost eliberate 650.000 de certificate verzi care atestă vaccinarea, iar până în prezent, în total, s-au eliberat peste 3 milioane de certificate verzi, 94% dintre acestea atestând vaccinarea”, a spus Andrei Baciu, secretar de stat. 

VIDEO

Ştire în curs de actualizare.

Doza trei de vaccin are o eficienţă de 95%  faţă de infecţia cu Covid-19 şi 97% faţă de formele grave ale bolii

Valeriu Gheorghiţă a fost întrebat, marţi, care sunt semnalele din ţările unde a fost administrată a trei doză. 

„Cea mai mare experienţă o are Israelul în momentul de faţă, unde sunt circa trei milioane de doze administrate, practic 50% din populaţia eligibilă a primit deja cea de-a treia doză de vaccin. Peste 85% din cei peste 65 de ani au primit cea de-a treia doză de vaccin, iar rezultatele sunt foarte bune, în sensul în care eficienţa se restabileşte la peste 95% faţă de infecţie, faţă de a avea un test pozitiv şi la peste 97% faţă de formele gravă de boală care necesită spitalizare. Ca atare, evident că riscul să ne infectăm a scăzut de cel puţin 11 ori comparativ cu persoanele care au primit doar două doze, iar riscul de a face o formă severă a scăzut de aproximativ 20 de ori la persoanele care au primit şi a treia doză comparativ cu cei care aveau doar două doze”, a afirmat Valeriu Gheorghiţă. 

El a precizat că în România nu există o reticenţă în privinţa celei de-a treia doze, ci a primei scheme de vaccinare. 

„Nu cred că ne lovim de o reticenţă în ceea ce priveşte doza a treia, ne lovim de o reticenţă în ceea ce priveşte numărul de persoane care se vaccinează cu prima schemă şi aici este foarte importat să înţelegem că pentru noi prioritar rămâne să creştem rata de acoperire vaccinală la nivel populaţional pentru că este singura modalitate prin care putem încetini răspândirea virusului alături de o măsură foarte importantă şi anume masca de protecţie, este măsura complementară care reduce riscul de infectare şi fiind vaccinaţi având un risc foarte mic să facem o formă gravă de boală şi să ajungem la spital”, a explicat Valeriu Gheorghiţă.

Aproape 12.000 de persoane s-au programat deja până marţi dimineaţă pentru a treia doză de vaccin anti-COVID, cele mai multe optând pentru serul de la Pfizer.

Toate persoanele care au mai mult de şase luni de la administrarea celei de-a doua doze de vaccin anti-COVID-19 pot primi, începând de marţi, a treia doză.

Peste 11.000 de cazuri noi de infectări cu SARS-COV2 în ultimele 24 de ore

Grupul de Comunicare Strategică a anunţat marţi 11.049 de noi cazuri de infectare cu coronavirus, din care 1.912 sunt în Bucureşti. Acesta este cel mai mare număr de cazuri zilnice înregistrat de la începutul pandemiei. În ultimele 24 de ore, 208 persoane au decedat. La ATI sunt internaţi 1.267 de pacienţi cu COVID-19. 306 copii cu COVID-19 sunt în spital, 17 dintre ei fiind la ATI. Cea mai mare valoare a incidenţei îmbolnăvilor este în Ilfov - 6,44. Capitala şi judeţul Timiş au coeficientul infectărilor peste 5.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite