Gheorghiţă: „În Ilfov, niciun medic de familie nu s-a implicat în campania de vaccinare“. În ce alte judeţe mai există această problemă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Valeriu Gheorghiţă spune că în trei judeţe medicii de familie refuză să vaccineze
Valeriu Gheorghiţă spune că în trei judeţe medicii de familie refuză să vaccineze

În judeţele Botoşani, Vrancea şi Ilfov, niciun medic de familie nu s-a implicat în campania de vaccinare, anunţă Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul Campaniei de Vaccinare.

Medici de familie din 372 de cabinete din ţară, din 38 de judeţe sunt implicaţi în campania de vaccinare. În aceste cabinete au fost distribuite aproximativ 30.330 de doze de vaccin de la compania Johnson&Johnson.

Nu există medici de familie din judeţele Botoşani, Vrancea şi Ilfov împlicaţi în campania de vaccinare.

„Astăzi, 11 mai, aproximativ 738 de medici de familie au recepţionat doze de vaccin împotriva COVID-19 şi se vaccinează în 372 de cabinete la acest moment, în 38 de judeţe, plus municipiul Bucureşti. Practic, doar în Botoşani, Ilfov şi Vrancea încă nu a început efectiv activitatea de vaccinare. În total, au fost recepţionate în cabinetele de medicină de familie 30.330 de doze de vaccin, din care 26.340 sunt doze de vaccin de la compania Johnson&Johnson şi au fost administrate 5.695 de doze; 2.760 de doze de la compania AstraZeneca şi au fost administrate 733 de doze; 1.230 de doze de la compania Moderna şi au fost utilizate 321 de doze", a precizat Valeriu Gheorghiţă, în cadrul unei conferinţe de presă, la Palatul Victoria. 

Până în prezent peste 700.000 de persoane s-au vaccinat, 23% din aceştia au făcut şi rapelul. 

Din data de 8 mai, cetăţenii sunt aşteptaţi la centrele de vaccinare fără programare. Cu toate acestea, persoanele deja programate de pe platforma, au prioritate. 

„Au fost vaccinate în total 312.812 persoane (în perioada 8 - 10 mai n.r.). Atât persoane cu programare în platformă, cât şi persoane care s-au prezentat direct, din care 93.350 sunt persoane care s-au vaccinat fără programare în platformă. Ceea ce înseamnă o creştere cu 30% a persoanelor vaccinate faţă de ceea ce era programat în platformă. (...) Sunt convins că, în perioada următoare, numărul peroanelor care se vor prezenta direct în centre va creşte", a precizat şeful CNCAV.

Potrivit acestuia, în cadrul maratonului de vaccinare organizat, în perioada 4 - 11 mai, în spitalele militare din Bucureşti, Braşov, Cluj, Constanţa, Craiova, Iaşi şi Timişoara s-au imunizat, până în prezent, 19.272 de persoane. Valeriu Gheorghiţă a estimat că, în cadrul acestui maraton, unde, de asemenea, nu a fost necesară programarea şi care se va încheia marţi, vor fi peste 20.000 de persoane vaccinate.

În acelaşi timp,  207 operatori economici din sistemul privat au demarat acţiuni de imunizare, 43 dintre aceştia sunt din domeniul HoReCa. Vaccinarea s-a realizat cu ajutorul a 58 de echipe mobile.

„Până în acest moment, vorbim de un număr de 207 operatori economici care au demarat activitatea de imunizare a angajaţilor, dintre care 43 de operatori economici din HoReCa. Această activitate a fost desfăşurată cu ajutorul de 58 de echipe mobile şi s-a ajuns la un număr 17.590 de persoane vaccinate în acest fel. În această săptămână, mai sunt alţi 62 de operatori economici privaţi cu peste 100 de angajaţi care demarează acţiunea de vaccinare. Aş enumera doar câţiva: Carrefour Buzău, Terapia Cluj Napoca, Farmec Cluj Napoca, şantierul naval Orşova, Azomureş, Alro Slatina, Michelin SA, Cramele Jidvei din Alba", a precizat  Andrei Baciu, în cadrul unei conferinţe de presă, la Palatul Victoria.

Cei mai mulţi operatori economici care au demarat activitatea de vaccinare sunt din judeţele Braşov - 35, Alba - 29, Dolj - 15, Galaţi - 14, Harghita - 12.

În funcţie de numărul persoanelor vaccinate pe primele locuri de situează Bucureştiul - 2.500 de angajaţi imunizaţi şi judeţele Braşov - 2563 şi Cluj - 1.650.

Valeriu Gheorghiţă, şeful CNCAV, a fost întrebat, în cadrul conferinţei de presă de la Palatul Victoria, ce se întâmplă cu persoanele care au trecut prin boală şi dacă mai trebuie să facă rapelul.

Medicul a răspuns că indiferent de ce s-a întâmplat în perioada de la prima doză şi până la a doua, cetăţenii trebuie să se imunizeze complet. 

„Dacă o persoană a făcut prima doză de vaccin, iar după o perioadă scurtă a  fost infectat cu virusul SARS-COV2, trebuie să facă rapelul, chiar dacă a depăşit acel interval de 12 săptămâni”, a spus Gheorghiţă. 

Ştire în curs de actualizare.

VIDEO Conferinţa de presă susţinută de Valeriu Gheorghiţă

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite