Valeriu Gheorghiţă: Omicron are capacitatea de a reinfecta persoanele trecute prin boală sau de a-i infecta pe cei vaccinaţi

Valeriu Gheorghiţă: Omicron are capacitatea de a reinfecta persoanele trecute prin boală sau de a-i infecta pe cei vaccinaţi

Valeriu Gheorghiţă

Coordonatorul campaniei de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiţă, a vorbit despre noua variantă de Sars-Cov-2, denumită Omicron.

Valeriu Gheorghiţă spune despre omicron că este una dintre cele mai interesante variante de Sars-Cov-2, în sensul în care există acumulate peste 30 de mutaţii la nivelul proteinei spike, lucru nemaiîntâlnit până la acest moment.
 
„Din acest punct de vedere sunt indicii importante că această variantă virală ar reprezenta într-adevăr o variantă de escape, de scăpare de sub acţiunea neutralizantă a anticorpilor, ceea ce reprezintă o problemă dacă luăm în calcul eficienţa vaccinurilor şi protecţia pe care o avem în momentul de faţă după vaccinare şi după trecerea prin boală”, a declarat Valeriu Gheorghiţă, citat de Digi24.
 
Medicul a arătat că, în momentul în care în Africa de Sud s-a observat o creştere importantă a numărului de cazuri, această zonă tocmai ieşea din valul 4 generat de varianta Delta. „Peste 60% din populaţie are anticorpi ca urmare a trecerii prin boală, deci pare că este o variantă cu contagiozitate crescută care scapă de sub protecţia anticorpilor şi reuşeşte să dea infecţii atât la persoanele care au trecut prin boală, cât şi la persoanele care au fost vaccinate”.
 
Valeriu Gheorghiţă spune că, din datele preliminare, reiese că Omicron are capacitatea de a reinfecta persoanele trecute prin boală sau de a infecta persoanele vaccinate cu schemă completă. 
 
„Este foarte important să ţinem cont de un aspect: persoanele care au un istoric de trecere prin boală sau au fost vaccinate sunt mult mai bine protejate în faţa formelor severe, cel puţin acestea par a fi supoziţiile noastre. Este puţin probabil ca la aceste persoane această variantă să genereze forme grave de boală. Estimăm că se va menţine protecţia faţă de formele severe, chiar dacă nu vom avea o protecţie suficient de ridicată faţă de infecţie”.
 
Citeşte şi: 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările