Val de viroze şi pneumonii în toată ţara

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Infecţiile respiratorii acute sunt tot mai dese în cabinetele medicilor FOTO Adevărul
Infecţiile respiratorii acute sunt tot mai dese în cabinetele medicilor FOTO Adevărul

Deşi epidemia de gripă nu a fost declarată încă în România, semne că virusurile gripale îşi fac de cap există deja. Zeci de mii de pacienţi au trecut în ultimele zile pragul cabinetelor medicilor de familie, cu infecţii respiratorii unele banale, altele atât de severe încât au necesitat spitalizare.

Şi nici penumoniile nu lipsesc, susţin specialiştii. Cu toate acestea, niciun caz de gripă clinică nu a fost confirmat la Institutul Cantacuzino unde au ajuns probe de la mai mulţi pacienţi care au avut simptome specifice. România se încadrează astfel în contextul european, unde circulaţia virusurilor nu este una foarte intensă. 

Însă când va fi s-ar putea să ne confruntăm cu o problemă: virusul gripal care i-a afectat pe vest-europeni conţine o tulpină diferită de cea de anul trecut, iar eficienţa vaccinului antigripal din acest an ar putea fi mai redusă, atrag atenţia specialiştii. 

„La nivel european avem câteva cazuri pozitive de gripă, majoritatea sunt cu virusul H3N2 şi cu virusul de tip B. Datele arată că există o oarecare modificare pentru virusul AH3N2. De asemenea, există date care arată că şi virusul B este diferit de ceea ce era anul trecut. Desigur, vor exista voci care vor spune că vaccinul antigripal are o eficienţă mai redusă, dar acest vaccin este cea mai eficientă armă, care încă reuşeşte să prevină decese”, a explicat, pentru „Adevărul”, medicul de familie Gindrovel Dumitra, membru al Societăţii Naţionale de Medicina Familiei. 

Câte viroze şi pneumonii au fost în ultima săptămână

În ultima săptămână au fost înregistrate, la nivel naţional, 84.071 de infecţii respiratorii acute, respectiv viroze sau pneumonii, arată cele mai noi date oferite de Institutul Naţional de Sănătate Publică. 

Profesorul Alexandru Rafila, şeful Societăţii Române de Microbiologie, susţine că adevărata epidemie de gripă în România debutează în luna ianuarie. „E mai degrabă o circulaţie dinspre vestul spre estul Europei. Ideal este să te vaccinezi cu două-trei săptămâni înainte de apariţia circulaţiei de virus gripal pentru că oferă imunitate aproape pe tot sezonul”, a explicat Rafila. 

Licitaţia pentru vaccin s-a încheiat

Acesta susţine că milionul de doze comandat de Ministerul Sănătăţii pentru campania naţională de imunizare antigripală este insuficient faţă de nevoi. Totuşi, numărul de doze este dublu faţă de anul trecut. Iar în cel mult o săptămână, serul va fi distribuit către medicii de familie. În primă fază, Ministerul Sănătăţii a achiziţionat 19.000 de doze pe care le-a trimis căminelor de bătrâni sau serviciilor judeţene de ambulanţă. 

„Eu am cerut 200 de doze, sper că voi primi întreaga cantitate. În fiecare săptămână sunt întrebat când primesc vaccinul antigripal gratuit. Momentan, au fost vreo 15 pacienţi cărora le-am făcut vaccin cu ser cumpărat din farmacie”, a completat medicul Gindrovel Dumitra. 

Medicii atrag atenţia asupra faptului că este important ca o persoană care prezintă simptome asemănătoare cu gripa să nu meargă în colectivitate. „Spălatul pe mâini cu apă şi săpun face minuni în prevenţia gripei. Virusul gripal rezistă pe suprafeţe şi până la două săptămâni. Consumul de vitamine, de fructe, de legume, care sunt încă disponibile în magazine, este esenţial”, conchid specialiştii. 

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite