Val de şomeri dintre picaţii de la Bac

0
Publicat:
Ultima actualizare:
250 de lei obţin lunar de la stat tinerii care beneficiază de şomaj FOTO Adevărul
250 de lei obţin lunar de la stat tinerii care beneficiază de şomaj FOTO Adevărul

Bacalaureatul de anul acesta a însemnat o nereuşită pentru aproximativ 60.000 de tineri, care au picat acest examen. Ca în fiecare an, o mare parte dintre ei se îndreaptă direct către şomaj. Datele oficiale de la Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), obţinute de „Adevărul“, arată că anul acesta, din iunie şi până pe 22 iulie,  aproape 27.000 de absolvenţi de liceu s-au înscris pe lista şomerilor.

Un boom faţă de anul trecut a avut loc în luna iunie, după absolvire, când au cerut ajutorul de şomaj peste 6.500 de absolvenţi de liceu din toată ţara, de două ori mai mulţi decât în iunie 2013. Miza este obţinerea celor 250 de lei acordaţi timp de şase luni de stat.

Anul trecut, până la finele lunii iulie, se strânseseră deja 35.000 de absolvenţi înregistraţi, cifră dublată până la sfârşitul anului, mai indică datele oficiale. Specialiştii şi oamenii din sistem consideră însă că şomajul este doar o amânare a rezolvării problemei şi nu îi ajută pe tineri în construirea traseului profesional.

Cei mai mulţi vin din liceele tehnologice

Cei mai mulţi dintre cei care aleg şomajul au absolvit licee tehnologice şi vocaţionale, în jur de 4.800, susţin reprezentanţii ANOFM. Datele oficiale plasează pe harta României şi judeţele cele mai afectate de acest fenomen periculos al şomajului timpuriu, de la 18-19 ani.

Pe primul loc, anul acesta, este Galaţiul, unde sunt aproape 1.000 de elevi înscrişi la şomaj, urmat de Harghita şi Dâmboviţa. Mai grav este că 40% din tinerii şomeri, sub 25 de ani, sunt şomeri de lungă durată, adică sunt înregistraţi de mai bine de şase luni ca fiind în căutarea unui loc de muncă.

Se „încurajează“ contraperformanţa

Fenomenul a fost anticipat de specialişti. Expertul în educaţie Marian Staş, blogger adevarul.ro, susţine că era de aşteptat o avalanşă de cereri pentru şomaj, o variantă la îndemână, în timp ce profesorul Ştefan Vlaston, de asemenea blogger adevarul.ro, nu le prevede acestora un viitor strălucit.

„Economia e în picaj, nu mai sunt investiţii, iar afară nu prea mai au curajul să se ducă, aşa că aleg şomajul. Mulţi încearcă să se angajeze, dar certificatul de absolvire a unui liceu, inclusiv tehnologic, nu valorează mare lucru pentru angajatori, ei caută abilităţi, pe care tinerii nu le deprind în şcoală. Statul ar trebui să-i sprijine cu stagii de practică sau ucenicie şi cu şcoli postliceale“, este de părere Vlaston.

Şi cei care oferă alternativa postlicealelor fără Bac sau a cursurilor de calificare în meseriile cerute pe piaţa muncii susţin mai degrabă măsurile active. „Ajutorul de şomaj încurajează contraperformanţa. Mulţi îl folosesc ca să se distreze“, a declarat ieri, la Adevărul Live, Gabriel Zorzini, directorul Colegiului UCECOM din Capitală.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite