Val de pneumonii şi infecţii respiratorii. Cât de mare e interesul românilor pentru vaccinare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 84.000 de cazuri de infecţii respiratorii acute s-au înregistrat la nivel naţional în ultima săptămână, cu 1,3 la sută mai mult decât în săptăâna precedentă. Nu a fost confirmat prin analize de laborator niciun caz de gripă.

Potrivit ultimelor statistici ale Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT), în ultima săptămână, la nivel naţional s-au înregistrat 84.071 cazuri de infecţii respiratorii acute (gripă, viroze şi pneumonii), cu 1.3% mai mult decât în săptămâna precedentă.

„Nu s-au înregistrat cazuri confirmate de gripă, morbiditatea prin infecţii respiratorii acute încadrându-se în intervalul aşteptat în această săptămână”, precizează specialiştii CNSCBT.

Potrivit acestora, s-au înregistrat 12 suspiciuni de gripă. De la începutul sezonului de supraveghere a infecţiilor respiratorii acute au fost confirmate cu laboratorul 758 cazuri de gripă, fiind înregistrate 27 de decese.

Cu toate acestea, medicii susţin că interesul românilor pentru vaccinarea antigripală este unul scăzut, cu toate că inclusiv vaccinul antigripal din farmacii nu este scump, ci costă cel mult 35 de lei, subliniază specialiştii.

Ce persoane la risc vor fi imunizate

În ceea ce priveşte persoanele care vor fi imunizate prin intermediul cabinetelor medicilor de familie, acestea vor fi în special cele aflate la risc, respectiv persoane cu vârsta peste 65 de ani, una din categoriile cele mai expuse la viroze respiratorii, persoane  cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare,  boli metabolice, copii şi bătrâni instituţionalizaţi, personal medical, gravide conform strategiei MS şi recomandărilor OMS şi ECDC.

„Vaccinarea este cea mai sigură şi eficientă metodă de prevenire a îmbolnavirilor prin gripă şi  recomandă tuturor celor care sunt în categoriile cu risc crescut de îmbolnăvire să solicite vaccinul gratuit”, arată Ministerul Sănătăţii. 

De asemenea, măsurile de igienă personală (spălarea cu apă şi săpun a mâinilor, folosirea batistelor  pentru strănut sau tuse, respectarea unui regim de viaţă sănătos – alimentaţie bazată pe legume şi fructe, odihnă şi mişcare) sunt esenţiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii, şi in special prin gripă.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite